Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa wynosi tylko 110 kalorii. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu ani węglowodanów. Jest to doskonałe mięso dla osób dbających o swoją sylwetke. Moja propozycja przyrządzenia polędwiczek jest prosta, ale za to bardzo smaczna :) Składniki: dwie polędwiczki(...)wieprzowe 1 łyżka masła 3 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczyć dłonią i z obu stron posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Ja podałam polędwiczki z ziemniakami
kuchnia doskiszałwii (bo cały, to byłoby za wiele), a na szałwii płatek prosciutto z tłuszczem. Zepnij te trzy składnikiem za pomocą wykałaczki i usmaż na patelni z masłem.” * Ja proponuję polędwiczkę wieprzową w stylu saltimbocca , też jest pyszna. 300 g polędwiczki wieprzowej, liście szałwii, 8 plasterków prosciutto, masło, oliwa, 100 ml białego wytrawnego wina Mięso pokroić w 8 plastrów. Lekko
królestwo garówUroczysty obiad nie jest prostą sprawą. Trzeba zaspokoić różne gusta gości. Co zrobić, aby było prosto, wykwintnie oraz żeby można było przygotować wcześniej? W takiej roli świetnie sprawdzają się polędwiczki wieprzowe – ich mięso jest chude, delikatne i smakują niemal wszystkim. Polędwiczki są pieczone, a nie gotowane – dzięki temu nabierają wyjątkowego smaku, a grzyby, które są na wierzchu, pysznie(...)zapraszam was na koniec wpisu. Czeka tam konkurs, gdzie można zdobyć aż trzy takie zastawy. fot. zastawa Tiffany Ambition Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym (ok. 8 osób): 3-4 polędwiczki wieprzowe (1,5 kg) 50 g suszonych borowików 3-4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 400 ml bulionu 200 ml śmietanki kremówki 30% posiekany koperek
Poezja smakuDzisiejsze danie popisowe mojego narzeczonego. Wyjątkowe, eleganckie, przepyszne. Polecam na romantyczny obiad lub kolację, ale także dla gości. Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu (3 porcje): polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg suszone grzyby 300 g łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky 50 ml wino
Karola gotujepolędwiczki wieprzowej chciałam przygotować coś nietypowego, a zarazem bardzo łatwego. Zabrałam się do polędwiczki rozcinania i tu tylko była trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać. Składniki(...)polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g) 4 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka listków świeżego oregano, 100 g sera sałatkowo – kanapkowego tłustego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy do wysmarowania foli. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, suszymy nacinamy wzdłuż tak, aby uzyskać jak najbardziej płaską powierzchnię. Polędwiczkę przykrywamy folią do żywności
Moniki SmakołykiPyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku(...)miski, polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. 2. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wkładamy do niego polędwiczki (zmiażdżony ząbek czosnku odkładamy na później) i obsmażamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło
My Culinary ArtGrzyby leśne to dobra baza dla wielu potraw. Na dzisiejszy obiad podałam polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów 2 cebule szalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego, szczypta soli
Kuchnia BeatyMicrosoftInternetExplorer4 Kto z nas nie marzy o egzotycznych wakacjach? Kto, jeśli już tam był, nie wspomina tamtych aromatów i smaków? Dla wszystkich, którzy chcieliby poczuć tajskie smaki mam propozycję : polędwiczki wieprzowe na sposób orientalny! Przepis inspirowany smakami Tajlandii! <WJ> Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 marchewki
R'n'G KitchenDelikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem, która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki:Polędwiczka:1 polędwiczka wieprzowa1 pełna łyżka przyprawy harissa2 łyżki oliwy z oliweksólKasza
Oryginalny smakPolędwiczka to naprawdę doskonałe mięso. Jeden z przepisów na nią wstawiłam już na bloga ( Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami ), teraz przyszedł czas na drugi. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE Składniki: - 1 polędwiczki wieprzowe - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka musztardy meksykańskiej - 1 łyżka musztardy sarepskiej - olej Przygotowanie: Musztardy mieszamy razem, nacieramy polędwiczki
Życie zamknięte w smakuobiadem. Pieczarki do tego dania warto sobie przygotować rano, lub nawet poprzedniego dnia. Oczyścić, pokroić, włożyć do miseczki, przykryć folią i schować do lodówki. Zapraszam na naprawdę pyszne danie! Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem 6 większych lub 8 mniejszych porcji 2 polędwiczki wieprzowe (po 330 – 350 g każda) 1 duża cebula 400 g pieczarek (najlepiej małych) 100g żółtego sera
Posadzone i zjedzoneRozgrzewające jednogarnkowe danie na chłodne dni. Sycący gulasz w wersji lżejszej niż zwykle - z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego duży batat papryka czerwona sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki
wyzwania kuchenneRozgrzewające jednogarnkowe danie na chłodne dni. Sycący gulasz w wersji lżejszej niż zwykle - z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego duży batat papryka czerwona sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki
wyzwania kuchenneprzyjaciół, którzy z największą pieczołowitością przygotowywali gruszkę w przyprawach korzennych. Troszkę im pomieszałam w garnku, a raczej wchłaniałam zapach z unoszącej się pary. Boski zapach!!! Tak prezentowały się polędwiczki wieprzowe. A efekt końcowy dostojnie prezentował się na talerzu. Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą. Ja przy tym daniu zaniemówiłam. Mowę odebrała mi kompozycja smaków
AZgotuj!Kolejna potrawa przygotowana przez mojego Ukochanego :) Pyszna polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam baaardzo :) Składniki dla 5 osób: ok. 700 g polędwiczki wieprzowej 100 g sera gorgonzola 5 plastrów surowego boczku 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
My Culinary Art