Doskonałe na kolacje placuszki z cukinii. Z dodatkiem szczypiorku i koperku, pełne witamin. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 15 placków. Produkty 1 cukinia, 2 jajka, 50 g startej mozzarelli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek mąki, 1 łyżka jogurtu greckiego, koperek, szczypiorek, sól, pieprz. Przygotowanie Cukinie zetrzyj na tarce wraz ze skórką i posól. Przełóż(...)oraz witaminy C. Oprócz witamin cukinia dostarczy nam również składniki mineralne takie jak fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. Cukinia zapobiega zakwaszeniu organizmu, polecana jest w diecie przeciwnowotworowej, ze względu na zawartość luteiny cukinia pozytywnie wpłynie na nasze oczy. Spróbuj także: Placuszki ze szpinakiem szpinak twarożek
Fit&Fast Kitchenpominęłam mleko. Placuszki wyszły bardzo delikatne i smaczne, a dzięki użyciu mąki ryżowej -również bezglutenowe . Oczywiście zamiast odżywki możecie użyć większej ilości mąki, ale to już nie będzie to samo. ;) Składniki: 100 g odżywki białkowej (u mnie o smaku białej czekolady) 100 g mąki ryżowej 20 g nasion chia 2 białka 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka wody(...)miseczce łączymy składniki suche : odżywkę, mąkę i sodę. Nasionka chia zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do składników suchych wlewamy wodę i dodajemy nasionka chia. Mieszamy ze sobą stopniowo dodając (łyżka po łyżce) ubitą pianę z białek. Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron
Kuchnia EllieOwsiane placuszki bananowe Zapraszam do obejrzenia filmiku :) scroll down for English Pyszny zamiennik tradycyjnych naleśników amerykańskich (pankejków). Te tradycyjne robi się z mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej i bliżej im (troszkę) do naszych racuchów niż naleśników. Nie muszą być przyrządzane w podanej przeze mnie wersji wegańskiej, można zamiast lnu mielonego i wody dodać jajko(...)mielonego + około 7 łyżek wody 2 dojrzałe banany ½ szklanki mleka migdałowego Przygotuj: patelnię z (koniecznie!) nieprzywierającym dnem blender lub mikser Podaj z: miodem, syropem klonowym, owocami, etc. Ciasto na placuszki robi się w mgnieniu oka – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, ewentualnie len można wcześniej rozrobić z wodą. Banana trzeba oczywiście połamać na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto nakładamy łyżką stołową
Bazując na smakuśniadanie. Ostatnio dosyć często na naszym stole pojawiają się różnego rodzaju śniadaniowe placuszki , które są naprawdę dobrym pomysłem na przyjemne rozpoczęcie dnia. Chyba się ze mną zgodzicie, że taki początek napawa optymizmem na resztę dnia ;-) składniki: 1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 jajko(...)pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem
babka w formiełyżka waniliowego proszku budyniowego 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki jagód (mogą być mrożone) wykonanie: Wszystkie składniki mieszam delikatnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię do pankejków i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć
babka w formiewodą do ich poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła. Placuszki z płatków ryżowych
CzarnawisienkaProziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto
Tradycyjna KuchniaPyszne i szybkie do zrobienia. Polecam na leniwe niedzielne śniadanie czy na śniadanie dla dzieci - niejadków. Takie placuszki na pewno zjedzą. 'pancakes wg.Nigelli Lawson' Składniki na mieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 350-400g cukru Składniki na pancakes: - 1 niepełna szklanka mieszanki na pancakes (150g
CookYourselfsmak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Syrop klonowy, syrop z mniszka lub miód owoce Ew. śladowe ilości oleju Marchewkę trzemy bardzo drobno na tarce
Smakowy Rajoczyszczonej olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem Sposób przygotowania: Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć
Gosia gotujenaturalnego lub maślanki 2 łyzki cukru 5 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu
Moje domowe kucharzenieświeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz
Kuchenny Skrawek Niebadużych oczkach. Żółtka ubić z mlekiem, dodać mąkę, sodę, kaszę, potarte jabłka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną panę, następnie powoli wsypać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszając. Tak przygotowane białka dodać do masy i delikatnie wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać z małą ilością oleju, zmniejszyć temperaturę i partiami smażyć placuszki na złoty kolor z obydwu stron. Podawać posypane cukrem(...)sekund 3. Wyjąć jabłka do miseczki 4. Do naczynia miksującego wlać żółtka i mleko, nałożyć motylek, ubijać obroty 4, czas 15 sek 5. Zdjąć motylek, dodać mąkę, ugotowaną kaszę,sodę, wymieszać obroty 4, czas 30 sekund 6. Dodać jabłka , wymieszać kopystką 7. Dodać ubite białaka i delikatnie wymieszać kopystką. 8 Smażyć jak wyżej
Kuchnia Pokoleńsłodkiej - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne - sody na czubku noża - sól, pieprz Dodatkowo: - wędzony łosoś - jogurt naturalny - szczypiorek Kaszę jaglaną gotujemy o 1-2 minuty dłużej niż jest w instrukcji na opakowaniu (musi być miękka), odcedzamy. Ugotowaną kaszę umieszczamy w misie blendera wraz z resztą składników i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Placuszki smażymy na suchej lub delikatnie natłuszczonej
Be Fit Be StrongPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno także się sprawdzą - nawet jaką przekąska do szkoły, czy pracy. Przeważnie robiłam je w wersji na słodko (np. takie - klik ), ale takie wytrawne to również wielka pyszność. W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki(...)dusić grudek) wymieszać (energicznie łyżką) z jajkami, a następnie z mąką i sodą oczyszczoną. Dodać cebulę z szynkę. Całość ponownie powoli wymieszać i doprawić o smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać
Di gotuje