Proziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie ! Składniki: 200 ml maślanki, 1 1/3 szklanki maki ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól do smaku. Wykonanie: Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto
Tradycyjna KuchniaPyszne i szybkie do zrobienia. Polecam na leniwe niedzielne śniadanie czy na śniadanie dla dzieci - niejadków. Takie placuszki na pewno zjedzą. 'pancakes wg.Nigelli Lawson' Składniki na mieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 350-400g cukru Składniki na pancakes: - 1 niepełna szklanka mieszanki na pancakes (150g
CookYourselfsmak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Syrop klonowy, syrop z mniszka lub miód owoce Ew. śladowe ilości oleju Marchewkę trzemy bardzo drobno na tarce
Smakowy Rajoczyszczonej olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem Sposób przygotowania: Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć
Gosia gotujenaturalnego lub maślanki 2 łyzki cukru 5 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu
Moje domowe kucharzenieświeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz
Kuchenny Skrawek Niebadużych oczkach. Żółtka ubić z mlekiem, dodać mąkę, sodę, kaszę, potarte jabłka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną panę, następnie powoli wsypać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszając. Tak przygotowane białka dodać do masy i delikatnie wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać z małą ilością oleju, zmniejszyć temperaturę i partiami smażyć placuszki na złoty kolor z obydwu stron. Podawać posypane cukrem(...)sekund 3. Wyjąć jabłka do miseczki 4. Do naczynia miksującego wlać żółtka i mleko, nałożyć motylek, ubijać obroty 4, czas 15 sek 5. Zdjąć motylek, dodać mąkę, ugotowaną kaszę,sodę, wymieszać obroty 4, czas 30 sekund 6. Dodać jabłka , wymieszać kopystką 7. Dodać ubite białaka i delikatnie wymieszać kopystką. 8 Smażyć jak wyżej
Kuchnia Pokoleńsłodkiej - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne - sody na czubku noża - sól, pieprz Dodatkowo: - wędzony łosoś - jogurt naturalny - szczypiorek Kaszę jaglaną gotujemy o 1-2 minuty dłużej niż jest w instrukcji na opakowaniu (musi być miękka), odcedzamy. Ugotowaną kaszę umieszczamy w misie blendera wraz z resztą składników i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Placuszki smażymy na suchej lub delikatnie natłuszczonej
Be Fit Be StrongPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno także się sprawdzą - nawet jaką przekąska do szkoły, czy pracy. Przeważnie robiłam je w wersji na słodko (np. takie - klik ), ale takie wytrawne to również wielka pyszność. W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki(...)dusić grudek) wymieszać (energicznie łyżką) z jajkami, a następnie z mąką i sodą oczyszczoną. Dodać cebulę z szynkę. Całość ponownie powoli wymieszać i doprawić o smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać
Di gotujeroboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark . Smakowało wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :) Składniki : 450 g mąki 250 ml maślanki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka masła(...)solą, do maślanki dodajemy sodę i mieszamy , wlewamy do mąki , dodajemy roztopione masło , jajko i zagniatamy ciasto , jeśli będzie wam się kleiło to dodajcie troszkę mąki , bo jak wiecie mąka mace nie równa ja używam Bolesławieckiej .Ciasto wałkujemy i wykrawamy koła lub romby . Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Rozgrzewamy patelnię teflonową i pieczemy placuszki około 10 minut
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowania placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę soli – odrobinę pieprzu – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak
Szybko Tanio Smacznieobieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy 1,5 szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy. Musi być gęste. Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy
Trzeci talerzmąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki na blasze i rozłożonym na nim papierze do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach
Mieszam w GarnkuPlacki, placuchy, placuszki PLUS świeżo-mielona kawa orzechowa dostępna TU Składniki (całość około 300kcal): 100g jogurtu greckiego light 2 jajka 15g odtłuszczonego mielonego lnu szczypta sody opcjonalnie jakieś słodzidło, albo też można przyprawić je na słono, zależy na co macie ochotę Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, następnie odstawiamy na około 2-3 minuty smażymy na rozgrzanej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsukienki na wesele kuzynki. Pewnie większości wyda się to dziwne, ale ja NIE ZNOSZĘ wesel ;/ Składniki (11 placuszków): 2 jajka 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 5 łyżek sera twarogowego (Emilka 0%) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm jako dodatek twarożek+jogurt+ksylitol+aromat waniliowy Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjęczmiennych1/3 szklanki cukru2 jajka1/2 łyżeczka sody2 łyżki kremówkicukier waniliowy3/4 kostki masłaWykonanie:Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę, i jajka.Dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem.Wkładać do rozgrzanego piekarnika
Moje pyszne gotowanieWitajcie :-) Jeśli lubicie na śniadanie placuszki, to mam dla Was taką zdrową propozycję. Placuszki są bezglutenowe i bez cukru. Jako dodatek banany i miód, żeby choć troszkę je osłodzić. Mojej córci nie przeszkadzał brak cukru, jadła same bez dodatków. Przepis pochodzi z najnowszej książki Siostry Marii "Dania bez glutenu" (recenzja niedługo). Polecam wypróbować i życzę udanego poniedziałku :-) Składniki: 3 jajka(...)łyżki oleju 1. Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować je razem z mlekiem i olejem. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo mąki. Ciasto powinno być gładkie, płynne. 2. Patelnię rozgrzać. Łyżką nabierać porcje ciasta i formować na patelni placuszki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu. Placuszki smażymy z obu stron
kruche babeczkitego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były pankejki z książki Sophie Michell. Składniki na 12 sztuk: ok. 60 g świeżego groszku w strąkach (1 garść) 150 g mrożonego groszku (1 szklanka) 5 łyżek śmietany 18% lub 30% 1 duże jajko 75 g mąki (3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki(...)Dodajemy śmietanę, jajko, cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy razem. Do gęstej masy dodajemy rozdrobniony wcześniej, rozmrożony groszek i mieszamy łyżką. Patelnię wycieramy (nie do sucha, powinno zostać trochę wytopionego tłuszczu) ręcznikiem kuchennym i rozgrzewamy na niej łyżkę masła. Następnie nakładamy 4 łyżki masy tworząc cztery placuszki. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony
Poezja smakuzimo. Sama i z dodatkami. Składniki: - opakowanie szpinaku, - 1 szklanka mąki gryczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 szklanka wody, - 1 jajko, - 1/4 szklanki słonecznika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - olej do smażenia, - przyprawy - mniej więcej: 5 szczypt pieprzu, 3 ząbki czosnku, 3 szczypty czerwonej papryki, sól do smaku. To wersja lekko aromatyczna - można dodać więcej przypraw(...)przyprawami i studzimy. 2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. 3. Na rozgrzaną patelnie kładziemy 2 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smażymy do zarumienienia na każdej stronie. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy