Placuszki z poniższego przepisu są puszyste, miękkie i bardzo smaczne. Zachęcam do usmażenia :) Będzie zaskoczeni, jak z niewielkiej ilości składników można wyczarować pyszną przekąskę na słodko. Składniki na porcję dla 2 osób (12 sztuk): 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej (90 g) 1/4 łyżeczki sody(...)oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie ze sobą wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na złoty kolor (najlepiej na małym ogniu). Po usmażeniu, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany Smażenie placuszków
UgotowaćPrzepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem. Posiadają mięciutką oraz puszystą strukturę, a dodatek otrębów sprawia, że są bardziej syte i wartościowsze dla organizmu. Nie ma lepszego źródła błonnika niż otręby owsiane. Zresztą charakteryzują się one wieloma pozytywnymi właściwościami, które(...)następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną. Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać
Di gotujerazu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ). Składniki (12-15 pancakes): 1 szkl. maślanki 1 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru trzcinowego (lub cukru pudru) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 1 małe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka (niepełna) sody oczyszczonej szczypta soli(...)potem dosypać resztę składników). Ciasto powinno być gęste. 2. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (musi być naprawdę dobrze rozgrzana!) i wlewamy porcjami nasze ciasto np małą chochelką, formując placuszki (nie rozlewamy ciasta po patelni jak naszych naleśników). Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż pancakes się zarumienią. 3. Pancakes układamy jeden na drugim, polewamy syropem klonowym i dodajemy brzoskwinię
My Culinary Artwidok małych rączek moich dzieci, które z uśmiechem na ustach jedzą śniadanko przygotowane przez mamę. Dziś przygotowałam zdrowszą wersję naszych ulubionych jogurtowych placuszków. Przygotowałam je na mące ryżowej. Spróbujcie. Placuszki wyszły pyszne i puszyste. Do tego kilka czereśni z naszego drzewa i… Aż chciało się jeść i jeść… Przepis dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki(...)sody i wbijamy jajko, całość mieszamy np. widelcem. Następie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i mleko (około 3 łyżki, mleko ma na celu rozrzedzić naszą masę, ilość będzie zależna od użytego jogurtu. Po nałożeniu na patelnię masa nie powinna rozlewać się zbytnio na boki) . Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego nakładamy po łyżce masy (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki
Słodkie okruszkiPancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli zaś(...)jednej misce wymieszajmy dokładnie mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, maślankę oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Na środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy mokre składniki. Mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Możemy pominąć ten etap, ale placuszki są smaczniejsze gdy ciasto trochę postoi. Pankejki możemy
Poezja smakusłodkie, i te kwaśne. Musze przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki kefiru 4 jajka 1 łyżeczka sody 4 morele 2 banany 25 dag rabarbaru 1/24 szklanki cukru olej do smażenia WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy
W kuchennym oknie Ewy/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki z serka wiejskiego, w tym te wytrawne ( klik ). Zawsze wychodzą one takie delikatne i można nadawać im rozmaitego smaku. Placuszki (akurat te) są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż użyłam mąki jaglanej oraz kokosowej. Jednak możecie zastosować pszenną - wtedy dodajcie jej odrobinę mniej. To kto dziś smaży placki(...)obiema mąkami oraz sodą oczyszczoną. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Dodać truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć
Di gotujeCzemu nie, jeżeli będą to pyszne, delikatne a sycące placuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka(...)cukru i śmietany oraz ze świeżymi borówkami. Są cudowne nie tylko ciepłe, chociaż z tej porcji niewiele zostało do wystudzenia. A powstaje z niej około 24 sztuk niemałych placuszków. Teraz, kiedy jesień już nie w progu, ale wsadziła już nie tylko stopę za próg, ale całą swą postać, warto wygrzebywać coraz więcej pomysłów na cieplutkie śniadania. Weekend tuż tuż
I tu będę miała takie tetradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkami . Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Składniki: - 350g mąki kukurydzianej - 2 jajka - około 350 ml maślanki naturalnej - łyżeczka startego cynamonu - płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia - 5 jabłek - płaska łyżka (najlepiej) nierafinowanego cukru
Pan i Pani Smith w kuchnispróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około 10g camemberta i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule
Moja Michalaskowe Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy na suchej patelni. Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym, na nie nakładamy plastry banana i posypujemy orzechami
Mania GotowaniaSodowiaczki to placuszki z jabłkiem uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też je lubią.Składników niewiele:-400 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 jajka-szklanka mąki-1/2 łyżeczki cukru-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej-szczypta cukru wanilinowego-1 jabłko-olej do smażenia Obieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę
Maminek kulinarnybardziej odżywcze. Wychodzi ok. 18 sztuk. Czekoladowe placuszki z truskawkami: 200 g jogurtu naturalnego ⅓ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki płatków jaglanych * 2 duże jajka 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka kakao (uczuleniowcy – można pominąć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody truskawki bita śmietana lub cukier puder listonic(...)bita śmietana lub cukier puder'; document.write(" "); Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy do nich olej, jogurt i mleko. Mieszamy. Dodajemy suche składniki: mąkę, ksylitol lub cukier, płatki jaglane, kakao, proszek oraz sodę. Mieszamy do połączenia składników – nie dłużej. Wystarczy wymieszać łyżką – nie potrzeba miksera. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię – koniecznie z nieprzywierającą powłoką. Można ją przesmarować
Poezja smakurazem zapraszam Was w kulinarną podróż do USA, ponieważ dziś serwuję najlepsze, oryginalne, amerykańskie placki śniadaniowe, czyli po prostu… pancakes! :) Te placuszki z całą pewnością przypadną Wam do gustu, a może nawet zasłużą na miano Waszych ulubionych? :) Są niebywale miękkie i bardzo puszyste, z dodatkiem maślanki. Przygotowuje się je błyskawicznie. Wspaniale smakują z syropem klonowym, który wsiąka w polane(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/4 szklanki dobrego oleju szczypta soli Wykonanie: Do miski wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki. Za pomocą miksera miksujemy całość na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię teflonową i (bez użycia dodatkowego tłuszczu) smażymy pancakes’y na średnim ogniu z każdej strony. Gotowe placuszki podajemy z syropem klonowym. Smacznego
MyCookBook.plwybór padł na placuszki na kefirze, ponieważ akurat brak jogurtu w lodówce. Placuszki są bardzo puszyste i delikatne. Idealne jak zawsze na dłuższe wyjścia, również jako drugie śniadanie. Składniki: 250 ml kefiru 1 jajo 180 g mąki 25 g cukru pudru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia Przygotowanie: kefir połączyć z jajkiem na gładką masę dodać
Gotowanie z pasjąłyżki mąki pszennej, 1 lyżka cukru, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, gdyby ciasto wyszło za rzadkie (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) dodajemy więcej mąki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy po 2 łyżki ciasta aby uzyskać jeden placuszek, smażymy na złoto z obu stron. Talerzyk pochodz i z Galeria Cuda Świata
słodki bratekwegańskim sosem czekoladowo-pomarańczowym (Plamil Foods ), awokado i czekoladowymi pastylkami z miodem Placuszki z soczewicy i marchewki /przepis własny/ opakowanie (190 g) ugotowanej soczewicy i marchewki 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka mąki jaglanej jajko aromat migdałowy łyżeczka syropu daktylowego szczypta soli szczypta sody łyżeczka oleju kokosowego Zawartość opakowania łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą blendera. Olej kokosowy
Poranek na słodkoIdealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki 200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru
Kuchnia bezglutenowaewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Przed dodaniem sodę można rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty
bistro mamajesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne. SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana) 1/2 szkl mleka 1 jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista) szczypta sody lub proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka cynamonu
Kto ugości moich gości?łyżeczki soli 250 ml maślanki Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, sól i sodę oraz posiekaną natkę. Mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej strony
Moja smaczna kuchniaZapraszam Was na pyszne razowe placuszki. Puszyste i bardzo sycące. Z jagodami. Na jogurcie naturalny. Składniki: Z przepisu wyszło 9 sztuk. 80 g mąki pszennej razowej*, 40 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko, 130 g jogurtu naturalnego **, 2 łyżki oleju
Plate of JoyProziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ("proza" - soda oczyszczona). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pieczone na blasze przy piecach kaflowych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne.I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc postanowiłam(...)podsypaniałyżeczka sodyłyżka cukrułyżeczka soli200 ml zsiadłego mleka Wykonanie:Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać.Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka.Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam na górze najlepiej taką do naleśników
Moje pyszne gotowanie