żółtka - 1/2 kg mąki tortowej, u nas najlepiej sprawdziła się mąka..... - cukier do smaku, super smakuje z trzcinowym - duży cukier wanilinowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - olej do smażenia (u nas Oliwier -olej rzepakowy z oliwą z oliwek) - nie śmierdzi, nie przypala się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt(...)podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne :) 4. Smażyć na złoto, odwracać, aby z obu stron było usmażone 5. Wykładać na blachę wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby oddały nadmiar tłuszczu
Wypisz WymalujDzisiaj na śniadanie zrobiłam smaczne i delikatne placki z truskawkami. Bardzo łatwe do wykonania, bo wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć. Polecam. Składniki: 1 szklanka śmietany
O kuchni z uczuciempieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze(...)olejem kokosowym. Smaż na niej po jednym pancakesie, rozlewając masę (1 sporą chochlę) na całą patelnię. Kiedy zaczną pojawiać się bąble, przewróć na drugą stronę. Masa jest naprawdę świetna, placuszki robią się zwarte i nie rozpadają się. Po upieczeniu każdego pancakesa, wkładaj go na wyłożoną folią blachę w piekarniku i trzymaj tam aż do podania, by nie ostygł
Gotowanie to kochanieszklanki miodu lub syropu z agawy1 jajo1 łyżka octu jabłkowego1 i 1/2 szklanki mąkiPrzygotowanie:Zmiksuj margarynę, aż będzie jasna i puszysta. W miseczce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę, cynamon i goździki. Dodaj mieszaninę do margaryny. Wmieszaj 2 szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop z agawy i łyżkę octu jabłkowego. Dodaj to do reszty(...)folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej, jeśli
Gotowanie to kochaniecieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy je z odrobiną konfitury wiśniowej .... pysznie było :)) Składniki: 500g m ąki 400ml maślanki 3 całe jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 25g roztopionego masła 50g cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru domowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło(...)mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron na złoty kolor
Walijskie Pichcenieskładniki: ok.60 g szpinaku, świeżych liści 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml kwaśnego mleka lub maślanki 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżka masła
Domowy Smak JedzeniaPróbowałam wielu przepisów na tradycyjne pancakes, różnych proporcji. Efekty tych prób też były różne, ale skłaniały do dalszych poszukiwań. I oto są - moje pancakes idealne :-)
babka w formiedługo zachowują swieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników(...)mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę. 4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy 20-25 minut. 5. Studzimy. Ja udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi ozdobami, ale można
NA MOIM TALERZUPuszyste, jak biszkopt, delikatne i pyszne:) Ja smażyłam je jakiś czas temu, dlatego są z jabłkami, ale teraz znakomicie sprawdzą się tutaj borówki, morele, maliny... Polecam
In my kitchenzapraszam na placki z rabarbarem, bardzo mięciutkie i smakowite, idealne na sycące śniadanie. Placki z rabarbarem 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka kefiru/jogurtu naturalnego/maślanki 0,5 szkl. mleka 2 jajka około 35 dag rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki Suche składniki wymieszać razem(...)mokre, zacząć miksować, powoli dosypując składniki suche. Kiedy wszystko połączy się nam w ładną, gładką masę, dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Smażyć na odrobinie dobrze rozgrzanej oliwy, po trzy placuszki na raz. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkotargu. Pani rolnik poleciła mi zrobić z nich racuchy albo placuszki, więc się posłuchałam i zaczęłam eksperymentować. Kwiatki smakują słodko, trochę brzoskwiniowo-cytrusowo (?) i mają piękny, żółty kolor! W placuszkach wyraźnie czuć ich delikatną nutę. Jem je zawsze na obiad jako miłe urozmaicenie codziennych dań. Do tego kompot z wiśni i jesteś w siódmym niebie! Kwiatki można też faszerować, zapiec(...)szklanka mąki pełnoziarnistej pół szklanki mąki pszennej (może być też inna, np. orkiszowa) 1 jajko pół szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia/pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu kwiatki cukinii Przygotowanie : Z kwiatków cukinii usuń pręciki i słupki (najlepiej wykręcając je palcami). Przełóż je na sitko i delikatnie przemyj wodą. Odstaw do obcieknięcia. Ubij jajko
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy. Podczas smażenia, trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę aby ich nie uszkodzić. Polecam podawać z syropem klonowym, jednak sprawdzi się inny słodzik np. syrop z agawy czy miód. Placki marchewkowe porcja dla 1 osoby Składniki(...)małe marchewki 2 jajka 1 białko 3 łyżki mąki kokosowej kilka łyżek wody/mleka 1/2 łyżeczki sody olej kokosowy Przygotowanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nabierać łyżką porcje ciasta i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć patelnię i smażyć około 5-6 min. Przewrócić na drugą stronę
JaglusiaPancakes czy jak ktoś woli pankejki są to puszyste placuszki. Kilka razy próbowałam je robić ale wychodziły mi po prostu niedobre. Aż w końcu postanowiłam zrobić je po swojemu :) I wyszły, dzieciaczki jadły aż im się uszy trzęsły. A myślę, że to najlepsza rekomendacja :) Najczęściej podaje się je z syropem klonowym, owocami, bitą śmietaną, dżemem, czekoladą lub na słono(...)zasadzie można je podawać z czym tylko chcecie. Składniki: mąka pszenna 200 g mleko 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka soda 1/4 łyżeczki szczypta soli cukier 4 łyżki cukier waniliowy pół opakowani (8 g) jajka 3 szt. 2 łyżki oleju Jajka z cukrem i cukrem waniliowym roztrzepuję lub jak wolicie można zmiksować. Następnie dodaję mleko i dalej mieszam
Kuchnia Vikiszczególności nie wymagające piekarnika, znalazłam ten przepis . Wypróbowałam i "wypiek" okazał się bardzo udany. Proporcje na 4 bułeczki. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka miodu zaczyn: 50 gram zakwasu (żytniego) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki razowej (żytniej) 1/2 szklanki mleka Składniki na zaczyn wymieszać w misce(...)jest bardzo lepkie, choć powinno się wyrobić. W razie potrzeby podsypać je delikatnie mąką. Z wyrobionego ciasta formować kulki i spłaszczać je na stolnicy/desce do krojenia obsypanej mąką na placuszki grubości około 1,5 cm. Przykryć i pozostawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać olej i skręcić palnik na niską temperaturę. Wyłożyć bułeczki i smażyć pod przykryciem przez około
Czerwony Gupikwiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać(...)mąka ryżowa – ok. 80 g * soda oczyszczona – 1 szczypta * sól, pieprz, czosnek – do smaku * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak miksujemy razem z namoczonymi wcześniej w 5 łyżkach wody nasionami lnu. Dodajemy jajko, mąkę przesianą z odrobiną soli, pieprzu i sody, wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek – mieszamy. Smażymy na nieprzywierającej patelni
Ostra na Słodko