leciutkie i smaczne. Polecam wszystkim, bo posmakują na pewno dorosłym i dzieciom :-) Jeśli wolicie, żeby placuszki były bardziej słodkie, to proponuję dodanie jeszcze jednej łyżki cukru/ksylitolu. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 300 g maślanki 2 jajka L 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru/ksylitolu olej/ olej kokosowy do smażenia Dodatkowo(...)dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, miksujemy, żeby połączyła się z ubitymi jajkami. Na końcu dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy placuszek i pieczemy z obu stron. Placuszki powinny nam się ładnie zarumienić. 2. Ja równocześnie robiłam dżem. W rondelku widelcem rozgniotłam umyte
kruche babeczkiciekawą odmianą owsianki, za którą zdecydowanie nie przepadam ;) Mam nadzieję, że i Wam zasmakują ;) Inne pomysły na placuszki możecie zobaczyć u Kasi , Malwiny i Emilii . Składniki : 150g płatków owsianych 400ml maślanki 75g maki pszennej (mocnej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko 50ml mleka tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Płatki owsiane zalać(...)maślanką i odstawić, aby się namoczyły - najlepiej na noc. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i sól - dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Placuszki smażyć na niedużym ogniu. (Ja smażyłam moje placuszki na maszynie do naleśników, która wymaga bardzo niewiele tłuszczu, dzięki temu placuszki
Codzienne GotowanieDzisiaj manna przybrała formę placuszków :) ~ Cynamonowe placuszki z kaszy manny ~ Składniki: 60g kaszy manny razowej orkiszowej 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 80 ml maślanki cynamon 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie słodzidło + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy placki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony
Kuchenny Skrawek NiebaWarto wyczarować sobie takie śniadanie, bo trwa to tylko chwilkę :) szklanka mąki ryżowej białej 3/4 szklanki maślanki 2 jajka pół łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) jabłko starte na papkę Wszystkie składniki na placuszki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy
Mienta blogSzybkie i proste placuszki. Świetnie komponują się z syropem klonowym, dżemem brzoskwiniowym lub gorzką czekoladą. Często przygotowuję je na śniadanie, gdy nie mam czasu a chcę zjeść coś na ciepło i słodko 😊 Składniki: 1 banan 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli opcjonalnie(...)syrop klonowy, cukier puder do posypania lub starta gorzka czekolada Przygotowanie: W miseczce dokładnie wymieszaj jajka z jogurtem i mlekiem. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz rozgnieciony widelcem banan. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej olej, placuszki smaż z obu stron na złoty kolor, podawaj ciepłe. Smacznego
Słodka Strefakońca czy mąka owsiana zastąpi tą tradycyjną, ale obawy były zbędne. Placuszki wzbogaciłam dodając jagody i maliny. Naprawdę polecam. Placuszki z mąki owsianej z jagodami Składniki: 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 2 łyżki stevii lub słodziku w proszku ¾ szklanki mleka(...)patelni. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i owoce. Delikatnie łączymy je z masą. Nakładamy na patelnię po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy, aż obie strony się zarumienią
Mania Gotowaniakefiru 3 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżki cukru szczypta soli 1,5 łyżeczki sody 2 - 3 łodygi rabarbaru olej do smażenia WYKONANIE Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 2 cm. Wszystkie składniki na placuszki dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy kawałki rabarbaru-mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor
W kuchennym oknie Ewyrazowej typ 2000, 80 g maślanki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli 100 g jagód (użyłam mrożonych), łyżka cukru trzcinowego, łyżeczka soku z cytryny W misce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku
Plate of Joypuszystej. Sok z cytryny dodatkowo zakwasi mleko i spowoduje powstanie roślinnej maślanki, która potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Składniki na 16 placuszków: 150g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 1050) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 250ml mleka migdałowego 2 łyżki oleju 1 łyżka syropu klonowego 1 dojrzały banan Do miski wsyp mąkę, proszek oraz sodę. W osobnym
Roślinna - blog wegańskijeśli macie pół godziny na przygotowanie śniadania, polecam Wam ogromnie! Placuszki budyniowo-maślankowe z figami i syropem daktylowo-orzechowym Składniki: (na około 15 placuszków) 200 g mąki pszennej 65 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 35 g ciemnego cukru muscovado 1 jajko 300 g maślanki 30 ml oleju 2-3 figi dodatkowo: syrop daktylowo-orzechowy Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodawane były z cukrem pudrem - teraz najbardziej lubię dodatek złotego syropu. Polecam - są wspaniałe, nie tylko na śniadanie, ale też na przykład podwieczorek.Waniliowe placuszki z jabłkamiSkładniki:(na około 20 sztuk)100 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 jajko250 g jogurtu waniliowego (0,1%)3 jabłkadodatkowo:masło do smażeniaJabłka obraż, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRacuchy robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego w wykonaniu. Placuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki:3 jajka2 łyżki cukruszczypta soli2 łyżeczki sody oczyszczonej4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru3 szklanki przesianej mąki pszennej2 jabłkaolej do smażeniacukier puder do posypaniaWykonanie:1. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, sodą i zsiadłym mlekiem.2. Wsypać mąkę, cały czas ucierając.3. Utartą
Pasja SmakuPlacuszki są z ciemnej mąki, kokosu i mango. Bardzo dobre i szybkie śniadanie lub kolacyjka. Jajka z cukrem ubić, następnie dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Gdyby jajka były bardzo duże to dodać o jedną płaską łyżkę maki więcej. Mango obrać i pokroić w kostkę. Na koniec dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć(...)patelnię tylko lekko się rozlało. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać polane miodem lub posypane cukrem pudrem. Thermomix -nałożyć motylek, do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier czas 1 minuta, obroty 3 – zdjąć motylek,dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe, wymieszać czas 1 minuta, obroty
Kuchnia Pokoleńzmyli mój wczorajszy wpis, że w Dzień Dziecka w ramach umilenia podniebienia, podaję mojemu dziecku jedynie warzywa :) Słodkości również były pyszne, placuszki pomarańczowe. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 szklanka zsiadłego mleka skórka pomarańczowa (kandyzowana) 1 pomarańcza 2 łyżki roztopionego masła mleczna czekolada A jak to zrobić: Pomarańczę podzielić(...)suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ułożone w stosik placuszki, udekorować cząstkami pomarańczy
Kuchnia w opałachwydłuża... A skoro o dzieciach, to dla wszystkich mniejszych i większych Łasuchów proponuję placuszki orkiszowe :) Zdrowe... i jak smakują;) Placuszki orkiszowe Składniki: 1/2 l kefiru 2 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody olej do smażenia cukier puder do posypania lub dżem do smaku ;) Przygotowanie: Do miski wlewamy kefir, wbijamy jajka, dodajemy(...)mąkę i sodę oraz cukier. Wszystko to miksujemy, aż nasze ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy, by placuszki pozbawić nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i możemy spokojnie jeść;) Smakują zarówno na ciepło, jak i lekko chłodne
Lawendowe Niebo