Ciasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję. Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół szklanki wiórków
Salonik smakówmąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego ciasta. Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny wałek. ciasto układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie, kładziemy ciasto na stolnicy
Miód i pieprzWitamy! Dzisiaj propozycja na roladki - idealne na imprezy jako przystawka tzw. finger food. Niestety przegrały z plackami bananowo - jabłkowymi w zmaganiach na fanpage , który przepis lepszy. Jednak ten przepis jest oryginalny i bardzo zdrowy, lekki. Jedna roladka, jeden kęs... ;) A więc... Do dzieła! Składniki na 4 roladki: 3 łyżki serka ricotta 2 suszone pomidorki 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokońcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze! Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy
maniapieczeniamąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego ciasta. Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki
Miód i pieprzplacuszki grubości około 4 mm. Placuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe
Rozpustne gotowaniedyni jest wspaniałym składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie pur é e z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie pur é e , ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo
maniapieczeniamuszą się dobrze połączyć. Odstawić mięso do lodówki pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ułożyć na folii spożywczej, przykryć folią i rozwałkować na ok 2,4 cm prostokątny placek. Przez folię przekroić go wzdłuż na pół, a później w poprzek na mniejsze paluchy. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie formujemy kotleciki w kształcie
Kulinarne Inspiracjejest to z resztą jakoś szczególnie tuczące czy wybitnie niezdrowe danie, wręcz przeciwnie, moim zdaniem to jedno z lżejszych i najbardziej sytych śniadań jakie znam. Mała Tosia jest wielbicielką placków wszelkich, to ma po mamie, naleśniki kręcą ją znacznie mniej, a klasyczne omlety ledwo podziubie. Ten omlet natomiast wywołał w niej jakieś dzikie szaleństwo, ponieważ po raz pierwszy pochłonęła śniadanie
Przepysznik - BLW i nie tylkoplacek piernikowy z cukinią Przepis ten, jest jednym z moich ulubionych. Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie
Miód i pieprzcodzienną potrawą, którą każdy zna z własnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić
Trzeci talerzSwoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę 25 x 35 cm 600 g mąki 300 g margaryny 6 jajek – białka i żółtka osobno 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Trzeci talerzcelu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki do środka a następnie zawijamy w rulony. Przepis na powidła przypominam
prawdziwe jedzeniepozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyjąć 1/3 ciasta i rozwałkować na wymiar blaszki ( u mnie 40x25). Blaszkę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Przełożyć wywałkowany placek na blaszkę. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej 50x25). Składniki nadzienia dokładnie zmiksować i rozsmarować równomiernie na prostokącie. Prostokąt zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić rulon
na moim stole...tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia Kasi