placki - 22990 przepisów (strona:938/1533)

Murzynek a'la tort. 209

ubić na sztywną pianę. Masę lekko ostudzić. Dodać mąkę bakalie i proszek do pieczenia, ubitą pianę i wszystko wymieszać. Piec 40-50 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu placek przekroić na pół.  Jedną część posmarować dżemem truskawkowym. Przełożyć drugim. Podgrzać wszystkie składniki na polewę. Polać torcik. Białą czekoladę podgrzać, rozpuścić. Z papieru wykonać kornet ( rurkę do dekoracji

W kuchennym oknie Ewy
Babka ziemniaczana! 153

babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można upiec tak przepyszne, samodzielne danie. Przepadam za cieplutką, prosto z piekarnika, z kwaśną śmietaną lub szklanką mleka. Dobrze smakuje również następnego dnia, odsmażona i chrupiąca. Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce

Kuchnia Pani Wiosny
Przepis na sernik – przepis miesiąca 190

sernika. Posiekaj zimne masło nożem, a potem dodaj suche składniki i delikatnie zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o rozmiarach formy. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przykryj spodem do sernika. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wstaw spód i podpiecz przez 15 minut. Wyjmij

codojedzenia
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 191

fajnym źródłem białka (w amarantusie 15 gramów w 100 gramach produktu, to całkiem dużo). Wszystko to robi się bardzo szybko, nakładając ciasto na patelnię w zasadzie kończąc nakładanie 4 placka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego można zaczynać ściąganie z patelni i tak w kółko do wykończenia ciasta. Nasze dzisiejsze racuchy posmarowałam sobie kremem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Fit omlet z amarantusem 252

wapń co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.  Przede wszystkim jest źródłem białka. Możemy go wykorzystać w różnej postaci: jako dodatek do mleka, jogurtu lub np. placków. Składniki: - 3 jajka - 1/3 średniej wielkości czerwonej lub żółtej papryki - szczypiorek - sól, pieprz - 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego - oliwa - zioła prowansalskie - cebula Sposób przygotowania Paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Placki marchewkowe 190

Sezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku. Składniki: 500-600 g marchwi 1 cebula kilka kropli soku z cytryny 3 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makuszek z ananasem 2678

dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zdrowe placuszki z miąższu dyni. 158

dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Dużą łyżką kładź na rozgrzany tłuszcz placki, lekko przygnieć łyżką , aby były płaskie. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmij z patelni, połóż na papierowych serwetkach, aby ociekły z nadmiaru

Przepisy i porady kulinarne
Skomponuj swój idealny lunch! 195

śniadanie na wynos. Kiedy mam wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu

Kuchnia Ellie
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 213

rzadkie, dodajcie mąki, a jeżeli będzie zbyt gęste – mleka, bądź wody. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Ja jej nadmiar z patelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić pieczarki i dusić 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec zdjąć pokrywkę

Ania i Marcin gotują
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 195

kubusiem? W sumie w każdym domu pewnie inaczej się go nazywa, u mnie jest tarciuch. Jeśli ktoś nie wie o czym mówię to jest to masa jak na placki ziemniaczane tylko zapieczona w dużej blasze. Boki tarciuszka zawsze są chrupiące a środek miękki i wspaniale smakujący! Uwielbiam go! Najlepszego robi Mama R. Idealnie pikantny i rozpływający się w ustach

sierotka maRysia w kuchni
Ach ta rolada… 201

troszeczkę się spiekł dlatego w środku widoczny jest ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć

sierotka maRysia w kuchni
Pocałunek murzyna 414

powstałą masę postawić na palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać masę jajeczną. Kremem przełożyć placki. Całość polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na ok 2 h. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Grillowanie trwa – szaszłyki po ormiańsku 308

ogniem nabić mięso (wtedy je grubiej kroimy) na szpady do szaszłyków i w ten sposób upiec. Powstaje nam wtedy pyszne mięso które oryginalnie powinno się jadać zawinięte w ormiańskie placki - lawasz. Bardzo ważne jest aby nie dodawać kiwi wcześniej do mięsa gdyż może nam je rozpuścić - lepiej dodać go za mało niż za dużo.  Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Wątróbka w sosie śmietanowo – musztardowym 179

Mieszamy śmietaną z musztardą i ziołami - dodajemy do wątróbki - dokładnie mieszamy i podgrzewamy ok 5 minut. Solimy przed samym podaniem. Podajemy z dowolnymi dodatkami u mnie na zdjeciu z plackami ziemniaczanymi. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni