placki - 22990 przepisów (strona:931/1533)

Placki z amarantusa z porem i kukurydzą 146

sobie gotowany amarantus mnie nie przekonuje. Co innego, gdy połączymy go z innymi składnikami. Polecałam Wam już pyszną zupę dyniową z jego dodatkiem ( TUTAJ ), a teraz prezentuję bardzo zdrowe placki.  Składniki (na 6 sztuk): - 2 szklanki ugotowanego amarantusa z 1 łyżeczką soli himalajskiej - 1/2 szklanki pokrojonego pora - 1/2 szklanki kukurydzy z puszki - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 2 ząbki

Smakuje zdrowo
Pączki pieczone z polewą czekoladową 122

czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę zagniatać. Potem podzielić na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskanie 16 części. Każdą część rozpłaszczyć dłonią na okrągły placek i nałożyć łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepić brzegi i ułożyć w papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.  Papilotki ułożyć na blasze od piekarnika

Ewusiowe Smaki
mieszany razowy chleb z czarnuszką 143

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie

Miód i pieprz
Ciasto "Gruszki z miodem" 134

cytrynowa Składniki na ciasto miodowe zagnieść na jednolite gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdy placek osobno około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ciemne: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier i kefir, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem i dodać

talerz przyjemności
Bułki drożdżowe z kapustą i pieczarkami 236

smażymy razem do czasu gdy kapusta zmięknie, przyprawiamy farsz do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z miski, na blacie lub stolnicy rozwałkowujemy na ok 0,5 cm placek. szklanką zaznaczamy (nie wycinając) 6 kół (obok siebie), na każdym układamy dużą łyżkę farszu, ciasto przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy je dookoła farszu i szklanką wykrawamy bułki. Możemy też zrobić

Co na wege obiad?
Pączki ziemniaczane 268

sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko podsypujemy mąką. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany

Mia Cucina Sofieta
PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ 151

miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia.  Rozgrzać w garnku tłuszcz, wkładać pączki partiami, aż będą rumiane

pieprzny smaczek
TORCIK WANILIOWO OWOCOWY 160

pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem. *Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Studzimy.Dodajemy przestudzoną żelatynę

Z Majeczką w kuchni
FAWORKI (CHRUST) 200

albo 2) podzielić ciasto na mniejsze części i każdą rozwałkowywać i składać, rozkawałkowywać i składać, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Czynność należy powtórzyć kilkakrotnie. Napowietrzone ciasto rozwałkuj na cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wykrawaj paski ( około 2,5-3 cm x 13 cm ). Każdy pasek natnij lekko na środku i przewlecz jeden koniec ciasta przez powstałą dziurkę, lekko pociągnij

Słodko-Słony Świat Ilony
PĄCZKI TRADYCYJNE 179

trwa to około 1,5 godziny.   Pierwszy sposób robienia pączków: Po tym czasie przełóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką i krótko je wyrób. Rozwałkuj je na placek grubości około 1 cm , podsypując mąką, aby się nie kleiło i szklanką wykrawaj paczki. Odkładaj je do wyrośnięcia na stolnicę (u mnie około 30 minut ). Lub drugi sposób: nabieraj

Słodko-Słony Świat Ilony
Hamburgery wieprzowe 209

mięsa wieprzowego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, vegeta majeranek Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną cebulą i jajkiem. Formować kotlety w płaski okrągły placki wielkością zbliżone do wielkości bułeczek .Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć lub grillować z dwóch stron

Moje domowe kucharzenie
WĄTRÓBKA NA PLACKU 153

masy jajecznej.Cebulę obrać i posiekać drobno.Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.Dodać do ziemniaków wszystkie składniki,odprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ładne placki na złoty kolor z obu stron.Wątróbkę oczyścić.Por pokroić w cienkie plasterki.Wątróbkę pod smażyć z potem na oleju,po czym ułożyć na placach ziemniaczanych.Posypać żółtym ,starym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placuszki z jabłkiem na maślance 129

Pyszne placuszki doskonałe na śniadanie. Dla odmiany zamiast mleka dodałam maślanki i placki rozeszły się bardzo szybko. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki maślanki 1 jabłko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 jajko olej do smażenia Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Jabłko

talerz przyjemności
Tarta z groszkiem i ricottą 127

ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, pozostałym parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm (jeśli macie większą formę, dodajcie większą ilość składników). Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź

Calzonella.com
Domowa włoska pizza z pieca na cienkim cieście 132

posypką z sera parmezan oraz świeżą rukolą. Niewykorzystane ciasto można zamrozić i przy następnej okazji wykorzystać do przygotowania pysznej włoskiej pizzy. Wystarczy zagnieść przygotowaną kulkę ciasta w okrągły, cienki placek (dłońmi lub przy pomocy wałka) i dalej przygotowywać pizzę wedle własnych upodobań. SOS POMIDOROWY: 1 puszka pomidorów w sosie własnym (krojone lub całe) 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania