placki - 22990 przepisów (strona:932/1533)

Domowe tortille - ciasto 129

powinno być na tyle miękkie, aby można było je łatwo zwinąć. Przykryć i odstawić na 15 minut. Podzielić na 16 porcji. Zrób małe kulki, a następnie rozwałkuj bardzo cienko placki na lekko posypanej mące. Na rozgrzanej patelni piecz pojedynczo tortille. Gdy tortilla zacznie wypełnić się powietrzem i pojawią się zarumienione znaki, odwrócić tortille. Smażyć ok 1 minuty z każdej

Calzonella.com
Placuszki na bazie mąki z amarantusa i maślanki 119

sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Czynność tę można wykonać ręcznie, po prostu przy pomocy rózgi. Placuszki smażymy parę minut na rozgrzanej patelni – najlepiej ceramicznej (bez dodatku tłuszczu). Gotowe placki posyp cukrem pudrem i dodaj ulubione dodatki

Calzonella.com
Faworki 121

zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut. Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Na próbę wkładamy

Kolizje Smaków
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 228

czekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką Część ciasta spłaszczamy w rękach i delikatnie wałkujemy na stolnicy ciasto na grubość palca Wycinamy szklanką krążki Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę marmolady Zlepiamy jak pierogi a następnie wszystkie brzegi zbieramy razem i układamy w dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy

Wypisz Wymaluj
Chlebek arabski. 152

godzin. ( Ja tym razem odstawiłam na ok. 1 h) Z ciasta uformować kulki wielkości dłoni, podczas formowania wykorzystać resztę mąki. Kulki delikatnie obtoczyć w mące i rozwałkować na cienkie placki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równiej odległości od siebie, tak aby nie stykały się ze sobą. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec

rozgotowana
Pączki kokosowe z budyniem 265

budyń zgęstnieje.  Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu. Podczas wystygania nie mieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując mąką. Szklanką wykrawać pączki i odkładać na tacę posypaną mąką. Pozostawić jeszcze 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Do naczynia wlać olej i podgrzewać

Na słodko lub wytrawnie
Szare kluski z okrasą 208

która nigdy nie wychodzi z mody i gustów . Oczywiście, jak to z klasyczną kuchnią często bywa , dietetyczne potrawy to, to nie są . No ale przecież nie codziennie, wcinamy kluchy , placki czy babki ziemniaczane , a od czasu do czasu nikomu w biodra nie pójdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Róże karnawałowe 130

litr oleju Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy zrobimy dołek dodajemy żółtka, sól, śmietanę oraz ocet. Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza w cieście. Rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki, literatki i małego kieliszka wykrawamy kółka. Duże kółko smarujemy na środku roztrzepanym białkiem nakładamy średnie kółko które również smarujemy białkiem, nakładamy małe kółko

kgwjanczewo
CHILI CON CARNE 145

pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili 1 papryka czerwona ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżeczka cukru 2 placki tortilli Wykonanie: Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Na patelnię wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy. Dusić razem ok 15 minut, po tym czasie dodać fasolę

Z Majeczką w kuchni
CHRUSTY Z WIŚNIÓWKĄ 108

szczyptę soli.Wyrobić gładkie ciasto,następnie ubijać przez 10 minut wałkiem  ciasto , aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Dzielimy ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować na bardzo cienkie placki ( nie podsypywać mąką!). Ciasto kroimy na pasy o dł.10-15 cm i szer.3 cm.Na każdym pasku nacinamy 5-6 cm.podłużne nacięcięcia i przewijamy koniec paska.Smazymy partiami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Serowe oponki 128

przez praskę, można zrobić to dwa razy. Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać ser, żółtka, cukry, ocet, śmietanę i sodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Po kawałku rozwałkowywać na placki grubości około 1 cm i wykrawać kółka np. szklanką, a następnie środek wykrawać np. kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Wykrojone środki można zagnieść na nowo lub smażyć na małe

talerz przyjemności
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 215

odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło lub na zimno.   The post Przekąski

codojedzenia
Pulpety wieprzowo - drobiowe 184

utartą cebulę i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek, wlewamy roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem

Maminek kulinarny
Jak zrobić idealne pączki? 3792

PĄCZKÓW Ciasto po podwojeniu objętości należy jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, podsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane

Smakołyki Bereniki
Cebularze 114

indyjskich plackach przyszła pora na coś bardziej swojskiego.Postanowiłam przygotować cebularze. Jeśli je zrobicie nie zawiedziecie się. Są mięciutkie i bardzo szybko znikają. zaczyn : 10 g drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szkl mąki 0,5 szkl mleka ciasto : zaczyn 3 szkl mąki 120 g kwaśniej śmietany 60 g oleju rzepakowego 1 jajko 0,25 szkl

Polska Zupa

Proponowane wyszukiwania