Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie
Wędrówki po kuchniwyrośnięcia. Tym razem na 1 godzinę. Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Lekko oprószamy z wierzchu mąką i wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Każdy lekko rozpłaszczamy dłonią, nakładamy konfiturę i formujemy pączka. Ukształtowane pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Smak mojego domumigdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest
Mieszam w Garnkuciepłe miejsce na ok. 30 minut – aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Placek smarujemy masłem lub innym tłuszczem i układamy dodatki. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mogą być suszone pomidory, suszone lub świeże owoce, cynamon z miodem, ser, orzechy
KucharzycaWitajcie :) Coś mi się dzisiaj zachciało placków ziemniaczanych, a że miałam w domu cukinię to postanowiłam połączyć ze sobą te dwa warzywa. Do placków dodałam żółty ser i cebulę, wyszły pyszne i chrupiące. Jako dodatek proponuję jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę, u mnie oczywiście jeszcze kleksik z suszonego pomidora które uwielbiam :) Zapraszam :) Składniki : 800 g obranych ziemniaków
Sama słodycz i szczypta chiliżółtku, a na końcu suchą mieszankę z mąki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki. Wiśnie osączamy z syropu, zalewamy wódką, odstawiamy na godzinę. Następnie wiśnie znowu osączamy z wódki. Wódkę rozcieńczamy ¼ szkl. syropu z wiśni. Krem: 1/3 szkl. mleka odlewamy, dodajemy budyń i cukier
słodki bratekczęści, do 1 dodajemy kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki. Serca poprzekładamy na przemian, aby powstały dwukolorowe ciasteczka. Wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy
słodki brateknastępnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 placki. Wkładka kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kisiel oraz wiórki, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
słodki bratekwidelcem, dodajemy pocięte w paski pomidory i szpinak posiekany w małe kawałeczki. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się równomiernie rozłożyły. Ciasto wałkujemy na cieniutki placek (ok. 2 mm) i nożem tniemy paski wzdłuż i w poprzek, tak aby powstały kwadraty o boku mniej więcej 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżką farsz
Kuchnia w biegugotowa i kroimy ją bardzo drobniutko. Masło z cebulką wlewamy do twarogu i dodajemy wątróbkę. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli trzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem). Ciasto wałkujemy na cieniutki placek (ok. 2 mm) i nożem tniemy paski wzdłuż i w poprzek, tak aby powstały kwadraty o boku mniej więcej 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżką farsz
Kuchnia w bieguponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę
Cakes By Kejtciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia. 5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy
Parowar Facetaciasto , formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie pół godziny , wyjmujemy i dzielimy na dwie połówki . Jedną część , ciasta rozwałkowujemy na około 1 cm placek, umieszczamy w formie do pieczenia, wyłożonej papierem ( mała blaszka -kwadrat) . Wkładamy ponownie do lodówki – razem z blaszką . W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem aż zrobi się
Ogrodnik w podróżyolej połączył się z masą. Na koniec do masy ścieramy małe (obrane) jabłko i dodajemy cynamon, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Na małym ogniu smażymy placki (1 łyżka masy) z obu stron na złoto. Przed każdym nałożeniem placuszków mieszamy masę. Placuszki podajemy z jogurtem i np. maczkiem truskawkowym (naturalna posypka). Smacznego
Słodkie okruszkikroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Z chleba odciskamy nadmiar mleka, następnie dodajemy resztę składników, przyprawy i mieszamy dokładnie. Placki układamy łyżką w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min w temp
e-PrzepisyKulinarne