placki - 22990 przepisów (strona:925/1533)

Drożdżowe kieszonki z jabłkami 125

formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżki nadzienia (jabłka wymieszane z rodzynkami), brzegi smarujemy mlekiem

MyCookBook.pl
Babeczki zajączki 229

owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm. Ostrym nożykiem wycinać kształt litery "Y". Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Wystudzone ciasteczka polukrować i obficie obsypać kolorowym

Domowa cukiernia Ewy
Paszteciki 117

mieć konsystencję ciasta pierogowego. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 - 5 mm, na brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem

Czary - gary w kuchni
Rogaliki serowe z amoniakiem 163

jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku

Czary - gary w kuchni
Dżem jabłkowo - dyniowy 171

mogłam wykorzystać wszyskich upominków "od ręki" :-( Za to w sezonie dyniowym zrobiłam przepyszny i błyskawiczny dżem, który dziś Wam prezentuję :-) Wybierzcie do niego koniecznie kwaśne jabłka, tzw. na placek  - łatwiej się rozsmażą i idealnie przełamią smak pozostałych składników... Powiem Wam, że u nas właśnie kończy się ostatni słoiczek ;-)  SKŁADNKI 250 g dyni (obranej i bez pestek

Czary - gary w kuchni
Golonka w sosie z ziarnami pieprzu 109

już nie jednokrotnie pisałam - to dziś propozycja sosu... kolejna... Moja córka zjadła z dokładką, starannie omijając każde ziarno pieprzu, po czym krzyknęła, że jak wróci z basenu to chciałaby placki z jabłkami... I gdzie ona to mieści? Tak czy owak raduje się serce rodzica na widok takiego apetytu :-) A sos robi się tak: SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa

Czary - gary w kuchni
Metrowiec 161

utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto. Polewa:  Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić

Malinowo w kuchni
Koktajl z ananasa i jeżyn 162

zamrażalniku mam jeszcze jeżyny. Część owoców zużyłam do sernika, część do koktajlu i jeszcze zostało mi do placka, który mam nadzieję upiekę jutro. Połączenie kwaśnych jeżyn ze słodkim ananasem i bananem bardzo nam smakowało i dodało energii. Składniki: 1 banan 1/2 ananasa 2/3 szklanki jeżyn (użyłam mrożonych 2 szklanki maślanki Banana i ananasa obrać, z ananasa wyciąć miękki miąższ

Czerwień i błękit
murzynek z bitą śmietaną 376

równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Kotleciki z tuńczyka i ziemniaków 138

Kolejny przepis z cyklu “nic się nie zmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku.   1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka

Kucharzyca
"Usta Adama" 242

Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastem.  Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym. KREM: Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej mąki, cukry i wymieszać żółtka. Wlać na gotujące się mleko, ugotować jak klasyczny budyń. Wystudzić, przykrywając

Cakes By Kejt
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 148

pyszność powstała przypadkowo, a teraz powtarzana jest regularnie.  Kiedyś chciałam upiec ciasteczka i z pośpiechu zamiast masła - użyłam margaryny. W tym przypadku - zamiast ciastek miałabym roztopiony placek... W porę zauważyłam swój błąd i ratując sytuację dodałam kilka składników, a później wraz z rodziną zajadaliśmy się czekoladowym deserem. Do dziś nie mam pojęcia jak "to" nazwać: ciasto, deser

Di gotuje
Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone 148

obsypana kaszą manną). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół tworząc dwa placki pomiędzy, które nakładamy krem. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy

Słodkie okruszki
Przepis na pyszne faworki na jogurcie 159

łyżką, potem wyrobić ręką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk (ewentualnie dosypać odrobinę mąki pszennej). Odstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i wałkujemy cienki placek. Kroimy długie paski, które potem dzielimy na mniejsze. Robimy w każdym prostokącie nacięcie i przeciągamy przez nie jeden z końców ciasta formując kształt faworka. Wrzucamy na gorący olej. Smażymy

Słodkie okruszki
Przepis podstawowy na naleśniki 209

jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z domowym dżemem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki