placki - 22990 przepisów (strona:923/1533)

Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 177

puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli trzeba podsypywać mąką. Wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (jeżeli podsypywaliśmy mąką podczas wałkowania, to nie oprószamy

Pełny talerz
Pizza z salami i pieczarkami 300

ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Blaszkę do pizzy smarujemy lekko oliwą. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy.  Następnie rozkładamy kolejno

Smak mojego domu
Dania na kaca, czyli co jeść po sylwestrowej zabawie 1244

jeść jutro, zaplanujcie i poczyńcie niezbędne zakupy! :)  Mam nadzieję, że takie jedzenie pomoże Wam wrócić do żywych.  Zapraszam!  Wszystkiego dobrego w nowym roku! Śniadanio-obiad (brunch): Placek ziemniaczany z jajkiem Amerykanskie placuszki z bekonem i syropem klonowym Shakshouka Jajko flamenco Jajko sadzone na porach z boczkiem Jajko w koszulce na bułeczce Jajecznica na indyjską nutę Jajecznica

Codzienne Gotowanie
Amerykańskie pancakes 236

przygotowanej ilości cista powinno udać się usmażyć około 10 placuszków. Ułożone w piramidę placuszki polałem delikatnie syropem klonowym, który podałem również obok, aby każdy mógł polać sobie swoje placki. Pancakes można podać również z konfiturami lub po prostu posypane cukrem pudrem, jednak moim zdaniem zdecydowanie najlepsze są z syropem klonowym, który ma fenomenalny smak i aromat

Wyprawy kulinarne
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 225

czasie, rozgrzewamy patelnię. Ciasto dzielimy na małe kulki ( ja mam patelnię 23 cm, więc moje kulki były wielkości dużego orzecha włoskiego ) i te kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i je kładziemy na patelni ( suchej – nie dodajemy żadnego oleju ) i smażymy przez 1 minutę. Ciasto w międzyczasie zacznie mieć bąbelki, patrz jak się smaży – fajny widok, po chwili

Kuchnia na wzgórzu
Muszle taco z łososiem wędzonym 190

Muszle taco to nic innego, jak chrupiące placki kukurydziane uformowane na kształt muszli. Może nawet nie muszli tylko łódeczki. Tacos jest bardzo popularnym daniem meksykańskim, aczkolwiek z innym „wkładem” niż prezentowane. Muszle taco z łososiem wędzonym. Składniki: - muszle taco – opakowanie 12 szt. ( 135g) - łosoś wędzony - liście sałat rzymskiej - 250g serka maskarpone - skórka starta z pomarańczy - świeży koper - szczypior

mojewypiekiinietylko
„Wuzetka” z kremem jogurtowym i wiśniami („W-Z Cake” with yoghurt creem and cherries) 259

gelatine with 2 tablespoons of cold water. When the gelatine is swelled, melt it in a water bath and the combine it very carefully with the cream. Ostudzony placek przekrawamy wzdłuż na dwie części. Odsączamy wiśnie. Ponczem namaczamy obie połowy ciasta. Cut the cake in half lenghtways. Drain the cherries. Put the juice from cherries on a cake

Jacob Tastes
Podsumowanie 2015 236

pojawia się Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini .  To właśnie te dwa przepisy czytane były kilkadziesiąt tysięcy razy. Pozostałe mają już zdecydowanie mniejszą ilość odsłon, a są to: - Placek do barszczu - Młode ziemniaczki z piekarnika - Leczo na zimę w słoiku - Bananowa delicja bez pieczenia - Miruna z piekarnika - Bananowiec - Kolorowa sałatka z tortellini oraz Proziaki . To właśnie Wasza "10" ubiegłego

Kuchnia w czekoladzie
Gruszka wpadła w masło.. orzechowe. 195

Batatowy placek owsiany;  z gruszką duszoną w maśle orzechowym  ale mi się dzisiaj dobrze spało.. z rana tak patrzę na zegarek i takie nie.. aż tak długo spałam(jak na mnie)? :O organizm chyba wyczuwa, że szkoła i korzysta :D Przepis: 40g płatków owsianych + ok.60ml wrzątku 20g mąki razowej jajko ok.100g pure z batata

More food, love and dreams
Leśny mech 199

stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki

Wrzosowa Polana
Syrniki w nowym wydaniu 172

Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia

Wrzosowa Polana
Piernik staropolski 191

pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około pół centymetra w razie potrzeby podsypując mąką i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gotowe placki przekładamy dowolną masą, u mnie króluje wersja z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowane ciasto owijamy folią i odstawiamy by zmiękło. Z podanych składników piernik jest naprawdę duży i wysoki

Wrzosowa Polana
Gulasz wieprzowy 204

Aromatyczny gulasz z dodatkiem czerwonej papryki i ogórków kiszonych. Można go jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi , polecam. Składniki: 1 kg łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka

magiczna kuchnia Kasi
Cytrynowa tarta 275

duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce.  Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma

Wyprawy kulinarne
Domowa pszenna tortilla jak marzenie 157

Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny lub dłużej. Ważne by kuleczki były szczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w lodówce. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki jak chcemy, czyli u mnie bardzo :) ). Placuszki nakładam na rozgrzaną patelnię i trzymam paręnaście sekund z każdej strony (tak by nie powstały ciemniejsze zrogowacenia) na średnim ogniu

Bazując na smaku