placki - 22990 przepisów (strona:914/1533)

Curry ze kury (Nie ma co tłumaczyć ;) ) 201

ncyntrat, dolyjcie wrz ōntek, pomiyszejcie, przikryjcie i niech sie to chwila na małym łogniu podusi- 10-15 min. Na koniec wlyjcie 26 mlyko, wymiyszejcie i fertich. Tyn placek na zdjyńciu to je czapati- smakuje i wygl ōndo podobnie jak pszynne tortille. Idzie 27 je kupić we sklepie oriyntalnym, ale take curry mogecie sie zjejś tyż ze ryżym

Chop w kuchni
Domowy makaron 171

margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam w ciasny rulon i skośnie kroję nożem, rozsypując

Smakołyki Asi
Orzechowa pokusa 417

Kolejne ciasto, któremu po prostu nie mona się oprzeć Zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych  lekko kwaskowatymi jabłkami i zwieńczonymi karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te orzechy. Spróbujcie koniecznie.    Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Ciasto: 2 3/4 szkl(...)grubszy tryb". Wrzucamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, przykrywamy pokrywką i dusimy aż zmiękną. Wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie, aż się rozpuszczą. Gdy trochę przestygną rozsmarowujemy połowę na jednym placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim. Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 1/2 szkl. (100 g) cukru 80 g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka Wszystkie

Cynamonowe szczęście
Szwedzkie bułki z cynamonem i kardamonem 214

minimum godzinę. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie (prawie dwukrotnie).  Wysyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto z miski, wyrób je przez chwilę, następnie rozwałkuj na prostokątny, dość cienki placek. Wierzch ciasta wysmaruj masłem, posyp cynamonem i kardamonem.  Następnie złóż ciasto na trzy, jak list.  Po złożeniu ciasta pokrój je na około 1,5 cm paski. Paski zwiń

Garniec Magalie
Babka drożdżowa . 217

godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3 ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki , które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią ,ciasno jedne

Ladylaura.
ciasto bananowe 171

Polecam placek bananowy

Ugotujmy Coś
Karminadle jak dlo grołfa (Kotleciki hrabiowskie) 327

łobtoczo 16 we tartyj bōłce, bo łone sōm na to trocha za miynke i bez to na rozgrzōno patelnia dołwo sie je łeżkōm abo warzechōm, trocha jak placki. Jak sie fajnie przibrōnołcōm 17 ze jednyj i drugi strōny, to mogecie siadać do stoła. Ku tymu 18 mogecie sie zjejś i uwarzōne kartołfle, 19 i jako kasza

Chop w kuchni
rybka -- ruskie pierogi 166

wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Podzielić ciasto na części,odłożyć, przykryć ściereczką. Część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek i wykrawać formy na pierogi.W razie potrzeby podsypać mąką.  Farsz 1kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone; możemy też wykorzystać z poprzedniego dnia 650g białego sera 3 -4 cebule (drobno pokrojone

w mojej kuchni
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 176

blat i chwilkę wyrabiamy. Formujemy dość gruby wałek i kroimy go na 10 w miarę równych części. Z każdej części robimy kulkę i lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ją na placek (grubości ok. 0,5 cm). Nakładamy na środek 1 dużą łyżkę zimnego budyniu i rozsmarowujemy (najłatwiej promieniście: od środka ku krańcom ciasta). Następnie ciasto zwijamy jak naleśnik, składamy

MyCookBook.pl
Tort Lodowa Kraina 145

szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną  jedną galaretkę z żelatyną i wyłożyć na masę tworząc pagórki. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i lekko tężejącą ozdobić placek

Tradycyjna Kuchnia
PANCAKES Z MĄKI KASZTANOWEJ 243

  Mąka kasztanowa jest obłędna. Jedyna w swoim rodzaju. Powstaje ze zmielonych kasztanów jadalnych. Pozbawiona glutenu, najbardziej zbliżona w konsystencji i zachowaniu do mąki glutenowej, lekko

Mam To Na Widelcu
ŚNIADANIOWE MUFFINKI 139

masła. Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy łyżkę masła i ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba tostowego odcinamy skórkę  i rozwałkujemy wałkiem na cienki placek. Chleb wciskamy do wysmarowanej masłem formy( na każdą foremkę nałóż odrobinę masła, weź listek ręcznika papierowego i wysmaruj formę). Na dno wkładamy po łyżeczce szpinaku. Do miseczki wbijamy jajka

KuchcikoweLove
chleb z pszennymi otrębami 169

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie

Miód i pieprz
RECENZJA - Vege na diecie :) 186

wypieki - a to wszystko zdrowe, dietetyczne, pyszne i nie odbijające się na naszej masie ciała! Przeróżne pomysły na tarty - koksowe, czekoladowe, jaglane, daktylowe muffinki, ciasteczka owsiane, chlebek jaglany, gryczany placek z czekoladą, ciacho marchewkowe, szarlotka! Czyż to nie brzmi smakowicie? :D  Podsumowanie  "Vege na diecie" to świetna propozycja dla osób chcących przejść na dietę wegetariańską

Zdrowie na języku :P
Sledź po japońsku 183

Śledzie po japońsku, kultowa wręcz, przystawka z czasów PRLu. Skąd się wzięła nazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka

królestwo garów