każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze) i lekko wcisnąć przekrojone na pół truskawki. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Oryginalny smakblogu musiał pojawić się przepis na ten pyszny kompot. Jego intensywny kolor sprawia, że aż cieszy mi się buzia. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub drożdżowego placka. Pychotka! :) Kompot: 600 g truskawek (mogą być także mrożone) 250 g rabarbaru 5 goździków 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią (może być mniej jeśli wolicie mniej słodkie napoje
Cooking Monsterodstawić na 15 minut. Po tym czasie w ciasto delikatnie wciskać masło pokrojone w kostkę. Na to nałożyć truskawki przekrojone na pół (przekrojeniem do góry) Całość posypać kruszonką. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C na 40 minut. Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypać cukrem pudrem
Delicious Titbitssiły, że nie sposób ich zaniechać. Warto jednak szczególnie podczas złej pogody i lekko dołującej lektury poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie
I tu będę miała takie tesami po nią sięgnijcie. Oczywiście jak zawsze zakończyć chcę kolejnym przepisem z zachętą do wypróbowania. Dziś na słodko. Jabłecznik, który w moim zeszycie z przepisami zatytułowany jest "Szybki placek z jabłkami". Robiłam go zwykle z mąką pszenną, ale teraz wypróbowałam orkiszową i polecam. Należy przygotować: - 4 jajka - 1 szklankę cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa
I tu będę miała takie temożna lekko zmoczyć brzeg wewnętrzny ciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich cząstek jabłka. Gotuje je na końcu, uszlachetniam odrobiną masła i szczypta cukru i stanowią uzupełnienie pierogowej uczty. Gotowe pierogi mogą
I tu będę miała takie teprzy pomocy haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać mąką i rozwałkowywać na cieniutkie placki. Wykrawać trójkąty (lub dowolne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasno, podczas pieczenia kurczą się. Zapełnioną blaszkę umieszczamy w piekarnika nagrzanym do 160*C i pieczemy ok.15
Smaczne Zdrowedużych oczkach tarki, łączymy z jogurtem i przyprawą. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do dań greckich, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplastry. 2. Placki tortilli obficie smarujemy sosem tzatziki. Na każdą układamy: liść sałaty, pomidora, ogórka, oliwki, kurczaka. Ponownie polewamy sosem. Tortille zwijamy i każdą przekrawamy na pół. Spinamy wykałaczkami by się
Szefowa kuchniwodę. Wymieszać. Gdyby lukier był zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru, zbyt gęsty - więcej wody. Sposób wykonania: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na w miarę prostokątne placki o grubości około 3 mm. Następnie wyłożyć na każdy mniej więcej po 1/3 masy makowej, pamiętając, by zostawić ok. 2 cm od brzegów. Zrolować, końcówki ciasta włożyć pod spód. Każdy
Cooking Monsteroraz śmietanę. Wszystko szybko i energicznie zagniatamy. Tworzymy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obsypujemy blat delikatnie mąką i rozwałkowujemy placek (u mnie do formy o śr. 26 cm). Z pozostałości ciasta możemy wylepić małe babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200*C przez 15 minut. Studzimy
VioletoweKucharzenietarce o dużych oczkach masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki łączymy dłonią i wyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki na 1/2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości około 1/2 cm, na posypanej mąką stolnicy. Metalowymi foremkami na babeczki wycinamy ciasto, po czym wylepiamy nim foremki. Tartaletki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C około
Smakowite Daniasię kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek i przełożyć delikatnie zawinięte na wałku na foremkę .Dobrze docisnąć brzegi i piec w 180 stopniach przez około 20 minut .Schłodzić . Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę .Wyłożyć
Ladylaura.ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy wałkiem. Placek powinien mieć średnicę ok. 10-12 cm. Ciasto smarujemy od góry olejem i układamy na kawałkach pociętego papieru do pieczenia. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na górę umieszczamy gazę
Food Squareowoce. Ja preferuję dość grubą warstwę ciasta dookoła owoców, ale nie musicie robić jej aż tak grubej. Jeśli preferujecie cienką warstwę ciasta i wyrazisty wkład z owoców, formujcie cieńsze placki na knedle. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam miejsca na dodatkowe gadżety w kuchni, dlatego nie mam słynnej praski do ziemniaków. Jak sobie z tym radzę? Ciepłe
Mieszam w Garnkudomową rzeczywistością na zwolnieniu będąc oczekują na nowa pralkę, stara wyzionęła ducha... Zjadłabym ciasta na przykład takiego jakie upiekłam w weekend. Drożdżowe, budyń i truskawki... BAJKA! Placek drożdżowy z budyniem i truskawkami ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych łyżeczka cukru waniliowego 3 szkl. mąki pszennej 120 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewióry