placki - 22990 przepisów (strona:905/1533)

Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 139

Ciasto w formie tortu. Czemu nie? Spód   nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy.   Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały.  ( Tortownica 26 cm)    Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka)   mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia u Krysi
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI W ŚMIETANIE 857

smażymy na złoty kolor.Pieczarki czyścimy,kroimy na grubsze plastry.Podsmażamy na oleju,dodajemy posiekaną drobno cebulę,dusimy.Podlewamy śmietaną,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,czosnkiem granulowanym.Dodajemy troszkę natki pietruszki.Polewamy nim placki ziemniaczane.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 135

masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem z kapusty i pieczarek. Oto jak zrobić farsz: Kapustę zagotuj w wodzie do miękkości, około 30 minut na średnim

Zasmakuj Kuchni
ciasteczka serowe z jabłkami 315

jabłka cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dosypuję mąkę, cukier puder, dodaję masło i jajko i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Wałkuję na placki o grubości ok. 2 mm i szklanką wycinam kółka. Na środku każdego układam kawałek obranego jabłka, składam i sklejam brzegi (tylko w rogach). Układam na blaszce wyłożonej papierem

babka w formie
Makaron z krupczatki 205

wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto

Moje domowe kucharzenie
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 199

zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy

Rozpustne gotowanie
pierogi z ziemniakami,twarogiem, pieprzem, majerankiem... 163

wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubomielony, kucharka, majeranek i wszystko dobrze wymieszać ciasto podzielic na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Duszona cukinia w sosie śmietanowym 279

Duszona cukinia w sosie śmietanowym Prosty , a jak smaczny przepis . Teraz, kiedy cukinia jest u większości posiadaczy ogródków w nadmiarze, często klasyczne placki , kotlety itp już się przejadły . Szukając nowych pomysłów , warto wypróbować , ten poniżej . Niektórzy ,pewnie będą marudzić ,że użyłam śmietanki 30 % , że masło … ale uwierzcie mi na słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak

Ogrodnik w podróży
Czekoladowe z kaszą manną 198

zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez ok 10-15 minut Krem: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru

Cynamonowe szczęście
PIEROGI Z JAGODAMI 149

olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach.  Na środek dodać 1 łyżeczkę jagód i szczyptę cukru, złożyć na pół

Kuchnia w opałach
Murzynek Na Marmurku Z Czarną Porzeczką 139

pieczenia zgęstnieje) potem znów masę kakaową w miejsca białej masy i znów biała masę aż do wykończenia składników. Na sam koniec delikatnie wciskamy w ciasto lub posypujemy cały nasz placek owocami czarnej porzeczki mogą to być tez jagody :) Ciasto pieczemy na środkowej półce z termoobiegiem przez pierwsze 30 min w 170 stopniach, następnie wyłączam termoobieg i zostawiam grzanie góra

Gotowanie...to proste !
Gulasz węgierski 151

mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą podawać z bagietką, kluskami, kaszą lub ziemniakmi. Z dodatkiem pieczarek świetny jako dodatek do placka po węgiersku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek z porzeczkami i bezą 265

Placek z porzeczkami i bezą Po ponad dwóch miesiącach w końcu zebrałam się do napisania nowego postu. To był bardzo napięty czas i dużo się działo, zresztą dalej się dzieje. Na razie na ten temat rozpisywać się nie będę, choć pewnie będę musiała zahaczyć o kilka spraw, jeżeli w końcu zbiorę się do napisania relacji o Seebloggers. Dobra tyle

Pełny talerz
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 209

maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy o kawałku i formujemy w miarę kształtne placki o grubości mniej więcej 1 cm.  Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Palnik powinien być średnio rozgrzany i każdą stronę smażymy po kilka minut. Można również upiec

bistro mama
Mini-chlebki nadziane salcesonem 166

serka topionego => kapk a musztardy => plaster ogórka kiszonego . Całość zwieńczyć ponownie => p ółplastrem salcesonu . Metodologi ę nadziewania k ro k po kroku pokazuje poniższa fotorelacja . Brzegi placka zawinąć wokół nadzienia i d okładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zapiecze się ono w piekarniku

Grunt to przepis!