placki - 22990 przepisów (strona:912/1533)

Jajecznica w tortilli 214

szczypiorku 6 pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej papryki kilka liści świeżej bazylii 4 plastry wędzonego boczku 2 plastry żółtego sera (może być gouda) sól i pieprz do smaku 2 placki tortilli Przygotowanie:  na patelni bez tłuszczu wytop boczek, aby powstał chrupiący bekon. Na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną paprykę w małą kostkę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone

Niezły Młynek
Puszysty placek owsiano-jogurtowy z rabarbarem i malinami 196

Przepis na ciasto ucierane mam już o kilku lat, ale nie mam pojęcia, skąd. Ten placek z ciasta ucieranego jest modyfikacją tego najprostszego przepisu, zdrowszą i wydaje mi się, że dużo lepszą. Czytaj całość

Anioszek w kuchni
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 109

powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w kulę.  Ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. razem z papierem przekładamy do formy i formujemy 1 cm rant. Spód dziurkujemy widelem i wkładamy na około30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie

cool and minty
BURRITO Z CHILI CON CARNE 223

szklanki  UGOTOWANEGO RYŻU DODATKOWO: awokado rozgniecione widelcem i wymieszane z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżkami soku z limonki, solą i pieprzem;  SALSA POMIDOROWA WYKONANIE Placki tortilli rozkładamy na blacie. Na środek każdego kładziemy po ok. 2-3 łyżki sosu chili con carne i 1-2 łyżki ryżu.  Posypujemy tartym serem i listkami kolendry lub natki

cool and minty
CIASTO PIEROGOWE 151

Wykładamy na blat, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto ( ok. 7 minut). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2-3 mm., wykrawamy koła ( u mnie  o średnicy 8 cm.). Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie

cool and minty
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 170

Pokrojone w kosteczkę chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 2-3 minuty. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 9-10 cm. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę chorizo i łyżkę tartego sera. Zlepiamy brzegi ciasta

cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 142

lodówki, aby zgęstniało. Im mniej mąki dosypiemy, tym pierniczki będą bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ciasta kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, o grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki

cool and minty
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 159

miękkie i elastyczne ( przez około 7 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki  o grubości 2-3 mm. (niewykorzystane ciasto trzymamy pod przykryciem). Małą szklanką wycinamy kółka,  na środek kładziemy kulki farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi

cool and minty
PĄCZKI PIECZONE 160

wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Napuszone ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Szklanką lub obręczą o średnicy ok.7 cm. wycinamy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy małą łyżeczkę powideł lub marmolady. Składamy

cool and minty
PLACUSZKI SEROWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI 140

Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu  3 jajka / białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka  PRAŻONYCH JABŁEK 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku) 3 łyżki płatków migdałowych

cool and minty
Tortille zapiekane 180

Składniki 2 tortille 10 dkg szynki 10 dkg sera żółtego ketchup, majonez Przygotowanie: Placki do tortilli posmarować ketchupem i majonezem i posypać startym serem i drobno pokrojoną szynką. Zwinąć i … Czytaj dalej Tortille zapiekane

czarrna od kuchni
Zwijane drożdżówki z orzechami 136

ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.) Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około 10 kawałków. Każdy, lekko spłaszczając, układać na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini torcik czekoladowy 170

Wylać ciasto do formy o wymiarach,  spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić

Kuchnia Danusi
Zawijane pizzerinki 239

zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć  kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut

Moje domowe kucharzenie
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 126

ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.  Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta

Kulinarne Fantazje Marioli