placki - 22990 przepisów (strona:936/1533)

12 BLOGOWYCH HITÓW 2015 ROKU! 305

Ziemniaczana zapiekanka Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Pieczeń z mięsa mielonego i papryk Kurczak w papirusie

Przepisy Aleksandry
Mini donuty 162

ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Wykrawamy krążki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie dobrze spisało się poukładanie ich na blaszce i wstawienie do pieca na najmniejszą

Ciastkozercy
Domowe kartacze 176

praskę lub skręcić przez maszynkę. Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i  zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. W garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około 15 minut po tym jak wypłyną

O kuchni z uczuciem
Róże karnawałowe 152

czasie ciasto napowietrzamy uderzając w nie wałkiem z każdej strony i składając na pół gdy troszkę się naciągnie (przez ok 10 minut). Wałkujemy na cienki 2-3mm placek i trzema różnymi rozmiarami foremki wykrawamy kółeczka lub- jak u mnie- kwiatki. Dodatkowo każde kółko nacinamy w 5-6 miejscach.   2. Kółeczka nakładamy na siebie od największego

Kuchnia w czekoladzie
Pizza bianco ze szpinakiem 255

Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę do pieczenia lub kamień do pieczenia pizzy. przygotuj sos do pizzy. Zmiksuj ricottę z czosnkiem. Dopraw ziołami i solą. Utrzyj

codojedzenia
PANCAKES – SAINTS ROW IV – puszyste naleśniki amerykańskie 313

dodajemy już tłuszczu). Nalewamy po porcji ciasta na sam środek: jedna średniej wielkości chochla to u nas jeden naleśnik (powinien mieć ok. 1 cm grubości po usmażeniu). Smażymy placki ok. 1-2 min, do momentu aż pojawią się małe bąbelki, które zaczną powoli pękać (zdjęcie po lewej). Wtedy należy przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze

Nerds Kitchen
Pierogi ruskie 146

dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka. Na środek kładziemy jedną łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 187

Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek. Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag  startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz będzie bardziej zwięzły.Placki naleśnikowe smarujemy farszem, zwijmy. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10 naleśników, ułożonych w dwóch warstwach. Przygotowujemy sos w/g przepisu. Polewamy naleśniki. Posypujemy żółtym serem

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z mięsem 151

Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem

Passion of Cooking
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 151

się zezłoci. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i poddusić na łyżce masła. Pietruszkę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
BURGER Z PIECZONYM POMIDOREM I GUACAMOLE 233

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Na cukrowym detoksie w kąt poszły bułki, chleby, placki. Nie płaczę i nie narzekam. Burger bez bułki to też smakowitość, bo burger sam w sobie to znakomitość i smakowitość – dwa w jednym. Ważne, by go nie smażyć pospiesznie, dać mu chwilę odpoczynku, a na końcu obłożyć najlepszymi dodatkami. Oto... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Cebularze z pieczarkami 185

około 30 minut . Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje , 6-7 lub 8 szt w zależności jakiej wielkości chcemy je zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną musztardy, układamy dużą łyżkę cebuli z pieczarkami, majeranek, oregano , na koniec posypujemy tartym serem oraz obkładamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika

Ogrodnik w podróży
Racuchy - pączuchy 187

wyrośnie przemieszać.  Na patelni rozgrzać olej (sporą ilość) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć racuchy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym ogniu. W czasie smażenia przewracać placki kilka razy - będą wówczas dosmażone w środku. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Ciepłe racuchy naciąć nożem i nadziać dżemem. Dodatkowo można posypać je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 212

przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody  sól, pieprz, cukier,  cytryna do smaku  Dodatkowo 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam na bieżąco, żeby ciasto za bardzo nie schło.  Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, znajdujemy metalową miskę ( lub inną którą możemy włożyć do piekarnika

Kuchnia na wzgórzu
Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 173

zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić cukrem, pieprzem i majerankiem. Polędwiczkę naciąć głęboko wzdłuż węższego boku, rozłożyć, zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na placek około 0,5 cm grubości. Folię posmarować musztardą. Mięso oprószyć solą a następnie rozłożyć na nim farsz. Zawinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, przełożyć na folię aluminiową. Roladę ciasno

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania