placki - 22990 przepisów (strona:943/1533)

Placuszki twarogowe, delikatne i puszyste 176

Bardzo dobre placuszki, można zamiast cukru dodać miód. Ja właśnie tak zrobiłam. Do malaksera lub miski wrzucić żółtka, cukier lub miód, cukier waniliowy,twaróg i zmiksować

Kuchnia Pokoleń
przysmak gajowego 145

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jakie przekąski zabrać ze sobą na wycieczkę? 188

trzeba przekonywać chyba nikogo. Jeśli jednak chcesz wyjść poza schemat i przygotować coś, co będzie smakowało nieco inaczej niż w domu, pomyśleć możesz o tak zwanych wrapach. Kup placki do tortilli i wypełnij je świeżymi warzywami, sałatą, grillowanymi kawałkami mięsa, czy dobrej jakości wędliną. Zawinięte w rulon wrapy będzie można wygodnie podjadać w trakcie wędrówki, czy w samolocie. Coś

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "Gargamel" 187

wymieszać z sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem.  Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut.  Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto Świętego Jakuba 158

Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku na gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  *przepis pochodzi z "Przyślij Przepis

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
przekładane ciasto chałwowe 176

ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po tro chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę.  Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.  Mleko, masło i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.  Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą” 196

rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy ok. 10 cm. Krążki układamy odwróconych foremkach do pieczenia babeczek. Koszyczki pieczemy w 180°C 12-15 min. Po upieczeniu koszyczki pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli

Moniki Smakołyki
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 180

polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny

Grunt to przepis!
Pierogi z serem 170

misce mieszamy mieszamy mąki sól i kurkumę, dolewamy wrzątek i mieszamy. Wyrabiamy ok 5 minut. Następnie, dzielimy cisto na pól, jedną cześć przykrywamy folią spożywczą, drugą rozwałkowujemy na cienki placek, wykrywamy szklanką kółka nakładamy nadzienie i zlepiamy. Gotujmy w lekko osolonej wodzie, jedną minutę od wypłynięcia. Ja najbardziej lubię z dużą ilością masła i cukru pudru:) *Gotowe pierogi, żeby

Delicious Titbits
Sernik 195

długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę  posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno tworzyć rantów). Ponakłuwać gęsto widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni

w mojej kuchni
Banany w cieście 160

Moja dzisiejsza propozycja bardzo posmakowała nam w wersji śniadaniowej. Moja córeczka uwielbia banany, placki również, a to takie połączenie właśnie tych dwóch rzeczy. Wyszły pyszne, słodkawe i bardzo delikatne. Polecam, na pewno Wam zasmakują! :) Składniki: 4 banany sok z cytryny 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oleju + olej do smażenia 2 łyżki cukru cukier

Cakes By Kejt
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 184

więcej mąki lub dolej wody. Wyrobione ciasto wstaw z powrotem do miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na placek. Dwa przeciwległe boki okręgi złóż do środka, a końcówki po obu stronach dokładnie zlep. Środek ciasta odciągnij na zewnątrz, formując łódkę. Dokładną instrukcję formowania ciasta znajdziesz tutaj . Fetę, bryndzę

Food Square
Placek z jabłkiem i żurawiną 189

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru

VioletoweKucharzenie
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 246

używamy niewielkiej ilości oleju (na pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym syropem klonowym, podać z ulubionymi owocami, dżemem lub same. Równomierność i siłę grzania

Poezja smaku
Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem 264

Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu  - zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm) 500 g śliwek 2 szklanki mąki

Moje Kuchenne Rewelacje