placki - 22990 przepisów (strona:951/1533)

razowiec na zakwasie z żurawiną 177

zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek

Miód i pieprz
Muffinki pizza 246

wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy

Ciastkozercy
Focaccia pachnąca rozmarynem 174

zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placki grubości 4-5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie placuszki posmarować oliwą, ułożyć na nich przekrojone na pół

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Królewicz. 400

Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.   Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo

Sama słodycz i szczypta chili
chleb orkiszowy 216

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki

Miód i pieprz
Pagórki jabłkowe 160

same brzegi. Oprószyć bułką tartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi placek rozwałkować i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek

Moje domowe kucharzenie
Jak mrozić rabarbar? 193

wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy tylko JEDNĄ warstwę! Gdy rabarbar zamarznie przekładamy do woreczka lub pudełka. Przechowujemy do 12 miesięcy. Polecam: Jak mrozić maliny Placek z rabarbarem

Atlas Smaków
Placek serowy z jabłkami i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.91 173

smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru do wypieków

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto ze śliwkami prosty przepis 139

dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut. Po ostudzeniu placka posypać cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Proteinowe batoniki czekoladowo - kokosowe :) 182

masa będzie miała jednolitą konsystencję. Teraz potrzebne jest nam prostokątne pudełko (np. takie po lodach 1 l). Przekładamy do niego gotową masę. Uklepujemy na dnie, tak aby powstał prostokątny placek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3h. Im dłużej tym batonik będzie twardszy.  Kolejno wyjmujemy masę i dzielimy na batoniki o określonej wielkości

Zdrowie na języku :P
Pizzerinki 247

startym serem żółtym. Pizzerinki. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki

W kuchni u Moniki
długo świeży chleb z ziemniakiem 191

staramy się aby jak najmniej świeżo dodanej mąki wgnieść do środka ciasta).  Po otrzymaniu lekko zwartej konsystencji  (  dającej się formować), wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy do wysypanej mąką misy, zostawiając go na dwie godziny, w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy bochenek

Miód i pieprz
RAFAELLO 172

MASA: Z MLEKA,MĄKI,ŻÓŁTEK I CUKRU-UGOTOWAĆ BUDYŃ MARGARYNĄ UTRZEĆ DODAJĄC PO TROCHĘ UGOTOWANY I WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ. PRZEŁOŻYĆ DWA PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO

Swojskie jedzonko
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 153

STOPNI PIEKARNIKU-20 MIN W TYM CZASIE OBIERAMY I KROIMY TRUSKAWKI, I PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH,3 ŁYŻEK MĄKI,3  ŁYŻEK MASŁA,3 ŁYŻEK CUKRU NA PODPIECZONY PLACEK,WYKŁADAMY TRUSKAWKI I POSYPUJEMY KRUSZONKĄ I PONOWNIE PIECZEMY 20-25 MIN I GOTOWE

Swojskie jedzonko
Tortille-przekąska idealna na imprezę 78337

majonezu sól,  pieprz ząbek czosnku(lub jak ktoś woli łagodniejsze to czosnek w proszku wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Pomidory kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem,wyciśniętym czosnkiem, solą ,pieprzem na placek każdej tortilli ,kładziemy listki sałaty,układamy plastry sera,szynki i pokrojone pomidorki zawijamy ciasno w rulonik,kroimy w ok 3-4 cm kawałki wbijamy wykałaczkę w każdy kawałeczek ,żeby

Swojskie jedzonko