płynu i zagotowujemy cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki,mieszamy do rozpuszczenia,wkrajamy margarynę do gorącej masy i mieszamy żeby się rozpuściła, biszkopt rozkrajamy na dwa placki,na spodnim wylewamy połowę lekko przestudzonej masy na to wykładamy pokrojone ananasy i drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie
Swojskie jedzonkoPYSZNY,WILGOTNY,DROŻDŻOWY PLACEK Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ STRUCLA SEROWA SKŁADNIKI: 125 ml mleka 400 g mąki 30 g drożdży 2 jajka+2 żółtka sól 80g masła 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g skórki pomarańczowej 600g serka -twarożku (mój ulubiony) na lukier: łyżka soku z cytryny 50g cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE
Swojskie jedzonko100ml śmietany 22% ok 1 l jagód 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części
Swojskie jedzonkomasie, piec 20 min w 180 C truskawki oczyścić i pokroić na kawałki,z wiórków,3 łyżek mąki,2 łyżek cukru i 3 łyżek masła zrobić kruszonkę na podpieczony placek wyłożyć truskawki posypać kruszonką i piec dalej przez ok 30 min smacznego
Swojskie jedzonkoowoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki ,cukru,jajka i 150 g masła-wyrobić gładkie ciasto,wstawić je na 1-2 godz do lodówki następnie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dno formy na tartą,na ciasto dać papier do pieczenia i na nie wysypać fasolę (czyli tak jak zawsze przy tartej) piec w 180 stopniach ok20
Swojskie jedzonkoCiasto na pizze zrobiłam wg starego przepisu . Placek smaruję sosem pomidorowym (pomidory uduszone z cebulka, czosnkiem, ziolami). Posypuję bazylią, oregano i solą. Szpinak posiekałam i podsmażyłam. Do szpinaku najlepiej pasuje smażony kurczak i kukurydza. Na wierzch posiekana cebula i oczywiście mnóstwo starego sera. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni. Przypominam świetny sprawdzony przepis na pizzę
prawdziwe jedzeniesposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki
Miód i pieprzmargarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części . Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie. Gotowe rogaliki układać na wyłożonych
Na słodko lub wytrawnieprzepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie
Bullioproste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto: 300 g mąki krupczatki ( u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się ich kuchnię próbuje zmieniać. Domowy makaron można zrobić na dwa sposoby: łatwy i trochę trudniejszy. Trudniejszy polega na robieniu wszystkiego ręcznie. Czyli wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek i nożem wycinamy cieniutkie nitki makaronu. Sposób dobry, ale znamy lepszy. Otóż właśnie od paru miesięcy jesteśmy w posiadaniu maszynki do makaronu. Ta maszynka wałkuje ciasto, a następnie kroi
Marder&Marder ManufactureKlopsiki z cukinii, kto ich nie lubi! Kotlety z cukinii czy burgery z cukinii , cukiniowe placki , pasztet z cukinii …jest naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie cukinii nie mówiąc już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku
codojedzeniałyżeczka przyprawy w płynie magi 2 łyżki margaryny do przyrumienienia cebulki Dodatkowo: masełko czosnkowe do omaszczenia Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok 2 mm). Wykrawamy literatką krążki. 2. Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników
Kuchnia w czekoladziestolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem
R'n'G Kitchenchwili wrzucamy jabłka i dusimy około 5 minut. Przekładamy je do formy na tarte.Po wierzchu posypujemy cynamonem. ( ja użyłam ceramicznej). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż foremka. Ciasto wyłożyć na wierzch jabłek. (ja nawinęłam je na wałek a potem przełożyłam na forme) Na wierzchu należy ponakłuwać widelcem, aby para mogła
Radość kipiąca uśmiechem.