placki - 22990 przepisów (strona:950/1533)

Sernik Anastazji / gotowany 469

masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą. Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną wodą. Biała czekolada idealnie pasuje na polewę

Pychotkaaa
Smakosz wg Siostry Anastazji 185

jednej dodać łyżkę kakao. Ciasto jasne Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek Ciasto ciemne Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec. Masa budyniowa Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Przełożenie ciasta

Pychotkaaa
Placuszki z cukinii 159

pokrojoną w małą kostkę cebulę, starta marchewkę, mąkę oraz przyprawy. Masę wyrobić jeżeli będzie zbyt rzadka dodać mąkę. Smażyć na oleju aż placuszki z obu stron zrumienieją tak jak placki ziemniaczane

Pychotkaaa
Pychotka wg Siostry Anastazji 165

Piec 30 minut w 200 stopniach. Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na końcu zmiksować powoli margarynę z masą i przełożyć nią placki

Pychotkaaa
Ciasto Gargamel 498

wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Jabłka obrać ze skórki

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka koperty z jabłkiem + film 197

dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na  każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry

Smakowite Dania
Szafranowe bułeczki z pistacjami 195

około 10 stopni więcej lub w zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem

codojedzenia
Zrazy z mięsa mielonego 168

sól i pieprz, dosypujemy solidną szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy

Maminek kulinarny
Masz babo placek, bo nie dla psa kiełbasa 126

zerknijcie co wymyśliła :) Ja wybrałam dwa tematy, które połączyłam w jednej opowieści. Moi znajomi na pewno znają ją, myślę, ze i Wy uśmiechniecie się czytając :) Masz babo placek (ciasta nie będzie) W moim domu rodzinnym często piekło się ciasta, a już obowiązkowo musiało być na weekend. Był sobotni wieczór, w całym domu unosił się przecudny zapach sernika. Razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszny piegusek 305

naszej kuchni nie moze zabraknac ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wyprobowac pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy

Słodkości i nie tylko
Tarta z jabłkami w masie śmietankowej 109

łyżki cukru i całość krótko wymieszaj mikserem. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob pestki, a następnie przełóż je do masy i wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość cienki placek. Wysmaruj foremkę masłem lub spryskaj spray'em. Nawiń ciasto na wałek i przełóż delikatnie do formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze przylegało do jej brzegów. Odetnij kawałki

MyCookBook.pl
Faworki, czyli chrust 119

ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie. Ma to na celu zmiażdżenie siatki glutenowej, dzięki czemu faworki będą bardzo kruche i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto wałkować, najlepiej partiami, na cienkie placki. Następnie kroić radełkiem (lub nożem) na paski o wymiarach ok. 3x15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewinąć jeden z końców ciasta przez otwór. Faworki smażyć na roztopionym

MyCookBook.pl
Pizza 158

mieszając ze sobą: koncentrat, wodę, cukier i przyprawy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt dużego okręgu (możemy też podzielić jena 2-3 części lub więcej jeśli chcemy zrobić mini pizze). Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i nakładamy wybrane dodatki. Na koniec posypujemy całość oregano. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut

MyCookBook.pl
Naleśniki z serem 162

niej spływać, powinny tworzyć się także bąbelki powietrza. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki lub dolać wody. Ciasto nie może być za gęste (jeśli chcemy uzyskać cienkie placki). Konsystencję ciasta można również zmodyfikować po usmażeniu pierwszego naleśnika (wtedy będzie wiadomo czy ciasto powinniśmy zagęścić czy też rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy

MyCookBook.pl
Mini-mazurki z masą czekoladowo-jogurtową 128

części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kilkumilimetrowy placek i przy pomocy większych wykrawaczek do ciasteczek w wielkanocnych kształtach wycinać mini-mazurki. Krawędzie każdego ciastka posmarować przy pomocy pędzelka zimną wodą (ułatwi to przyklejanie brzegów). Z mniejszej części ciasta

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania