placki - 22990 przepisów (strona:434/1533)

Naleśniki na słodko z jabłkami bez cukru . 116

wiąże się ze sporą pracą, to i tak mnie nie zniechęca.  Szczawik już mam rozsadzony, wstępne plany zrobione! Naleśniki, któż ich nie lubi?  Niby zwykłe, banalne placki a ile dają możliwości. Ja proponuję lekkie, wiosenne naleśniki.  Taka  rozkosz dla podniebienia, słodkie delicje dla kubków smakowych, ale bez wyrzutów sumienia. 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki(...)skórki otartej z cytryny łyżka soku -//- odrobina wody Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na około 10 min aby sobie dojrzało. I dopiero wtedy robimy próbę smażenia. Pierwszy placek pokaże nam czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Należy pamiętać o tym iż mąka z pełnoziarnista potrzebuje więcej płynu. A więc jeśli ciasto będzie się trudno rozprowadzać, należy dodać jeszcze

Dieta moja pasja
Roladki z piersi kurczaka z szynką, serem i ogórkiem konserwowym. 158

zostały wyróżnione. I powiedzcie jak to jest....gdy je opublikowałam spotkałam się z opiniami, że wydziwiam, że to komiczne robić placki z ryżem. I proszę te dziwne placki zostają docenione przez fachowców. Ja jestem w stanie zrozumieć, że bezpiecznie jest się schować za schabowym i ziemniakami, które osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie

Dieta moja pasja
Ciasto popapraniec na oleju i wodzie gazowanej. 135

jest woda. Dużą standardową blaszkę wykładamy papierem i na przemian, wykładamy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 50 min. Po całkowitym ostudzeniu przekrawamy na dwa cieńsze placki. Na mleku gotujemy gęstą mannę i studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po łyżce manny i tak aż do wyczerpania składnika. Tak powstałą masę(...)wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim i wierzch dekorujemy resztą kremu. Składniki na polewę rozpuszczamy w rondlu i mieszamy aż się dobrze połączą. Gdy przestygnie i zacznie tężeć polewamy nią ciasto i możemy sobie zaszaleć ze wzorkami. :) Jeszcze kilka słów o polewie.  Często dostaję maile z zapytaniem o przepis dobrą polewę. Jakie proporcje aby się nie ważyła

Dieta moja pasja
Wraps z mozzarellą i ogórkiem. 119

Jakiś czas temu  na Fb był konkurs firmy  Mission Wraps . Zadanie konkursowe polegało na zrobieniu takiego nadzienie dla ich placka, które oczaruje Anię Starmach. Przejrzałam komentarze i było naprawdę wiele, przeróżnych propozycji. Od tych wykwintnych i na bogato, do tych prostych i ogólnie znanych. Ja postawiłam na prostotę i zaproponowałam nadzienie z.... fety i arbuza a wszystko(...)myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w nitki, tzw makaron. Jeśli ktoś nie ma obieraczki z takim ostrzem, może pokroić zwyczajnie w plasterki. Na suchej patelni podgrzewamy placek aż się lekko zrumieni ( jedna strona) i będzie chrupiący. Trzeba uważać aby nie przedobrzyć, jak za bardzo wysuszymy, ciężko nam będzie zwinąć. Smarujemy łyżką serka, układamy składniki, wierzch oprószamy

Dieta moja pasja
placki ziemniaczane z resztkami warzyw po wyciśniętym soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 146

gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął z resztek przygotowałam 2 potrawy: zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - placki najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem, są syte, aromatyczne .........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 146

desery, które robi się dosłownie w sekundę.   Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których

Ugotowane pozamiatane
Makaronowe sajgonki 135

sosu teriyaki  1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej   sol do smaku  1 duża marchewka  100 dag makaronu nitki  bułka tarta  olej do smażenia  placki ryżowe  Wykonanie  Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy(...)teriyaki , gałkę ,  oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą . Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody i pojedynczo namaczam nasze placki ryżowe , a kiedy zmiękną , wykładam na deskę i układam nasz farsz i zwijamy naszą sajgonkę,tak postępujemy do wykorzystania całego farszu . Kiedy mamy już wykonane sajgonki , do osobnych talerzy

Mój Smak
fuczki – bieszczadzkie placki z kapustą kiszoną 285

ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz wg upodobań kminkiem lub cząbrem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy fuczki, wielkości placków ziemniaczanych, z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco ze śmietaną lub sosem czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Nachos z tortilli 147

zostaje mi tortilla i nie mam co z nią zrobić. Chipsy są bardzo smaczne, stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach. Najlepiej smakują podane z sosem meksykańskim Fanex . Składniki: 4 placki tortilli 1/4 szklanki oleju 0,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Dodatkowo: papier do pieczenia Sos meksykański Fanex Sposób przygotowania: Olej wlewamy do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Placki tortilli smarujemy olejem z przyprawami, za pomocą pędzelka z obydwu stron. Tortillę kroimy w małe trójkąty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Cebularze 212

solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę maku i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na placek. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego placka ułożyć farsz cebulowy. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie blaszkę wstawić

Monia miesza i gotuje
Wytrawne placki śniadaniowe 500

się na wytrawne placki, które we wnętrzu kryją wędzony ser, kukurydzę, czerwoną cebulę i drobno posiekaną wędlinę. Najlepiej smakują z serkiem śmietankowym i kiełkami. Z przepisu wychodzi 8 placków. Już dwa wystarczają na syte śniadanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 łyżka oleju

Bullio
WYTRAWNE PLACKI Z DYNI 251

Wytrawne placki z dyni przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Placuszki można podać z sosem pomidorowym, lub jogurtem greckim, mi najbardziej smakują bez dodatków :)  Składniki: 500 g miąższu z dyni  200 g mąki pszennej  kawałek świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku  pół łyżeczki ostrej papryczki w proszku  sól pieprz 2 jajka olej

Kukuleczki
Dyniowe Placuszki 130

też przygotować domową przyprawę do potraw z dyni. No to lecę z przepisem ;) Kurcze, jak tak patrzę na te zdjęcia znowu mam ochotę na te placki :) Ps. Swoje placki podałam z kawałkiem plastra miodu akacjowego i malinami w syropie własnej roboty, nie potrafię wskazać, czy lepsze są z miodem czy malinami, bo obie wersje były pyszne! Składniki

Blondynka Gotuje
Mini rogaliki z masą orzechową 155

masę z orzechów włoskich wg tego   przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto po wyjęciu z lodówki kroiłam na grube plastry. Podsypałam mąką i rozwałkowałam na placki o średnicy ok. 28 cm.   Każdy placek kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines

Kuchnia u Krysi
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 287

jabłkową ostudzić - orzechy włoskie posiekać na kawałki - do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI - pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki - jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem - z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając go do podpieczonego spodu(...)wylepiając bok tortownicy na wysokość około 4cm - na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, wyrównać - powinno go być tyle, aby sięgało do poziomu wylepionych ciastem boków - na wierzchu delikatnie ułożyć rozwałkowany placek, przylepić go do boków ciasta (tortownicy) - ciasto piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania