placki - 22990 przepisów (strona:435/1533)

Pancakes z bananami i miodem 163

oddzielnej misce ubijamy same białko na sztywno. Następnie ubite białko dodajemy do pozostałej masy. Delikatnie mieszamy całość. Na patelni roztapiamy masło. Na rozgrzana patelnię wylewamy średniej wielkości placki. Placki smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone naleśniki podajemy z pokrojonym w plasterki bananem, oblewamy miodem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sezamki 251

wymieszać i po chwili zdjąć z palnika. Następnie wsypać sezam, szybko wymieszać, aby masa była jednolita. Gorącą masę szybko wyłożyć na papier, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Od jeszcze ciepłego placka odkleić koniecznie papiery (gdy wystygnie będzie to bardzo trudne) i ostrym nożem pokroić go na małe prostokąty

Kuchcik gotuje
Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! 243

Placuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! W sezonie placuszki można ozdobić świeżymi jagodami ;) A po sezonie podawać np. z dżemem jagodowym, bitą śmietaną lub dżemem z owoców

Kulinarne Przeboje
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 134

warzywa lekko się zrumienią. W międzyczasie piekarnik z blachą w środku (lub kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni C. Ciasto do pizzy rozpłaszcz dłońmi, następnie rozciągnij na placek o pożądanej wielkości i grubości. Na pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, przełóż ją na blachę (na papierze do pieczenia) lub kamień i piecz przez 7 min.  Upieczoną pizzę obłóż grillowanymi(...)greckiego. Możesz też wybrać jogurt z obniżoną zawartością tłuszczu, o ile znajdziesz taki bez dodatku zagęstników i inny substancji. W sezonie ogrodowym możesz upiec pizzę na grillu. Zgrilluj sam placek, następnie posmaruj go sosem pomidorowym, obłóż warzywami, serem i bazylią. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Leśny mech z masą jogurtową 142

cukier. Pod koniec ciągiem wlewamy rozpuszczoną galaretkę ( letnia woda, około 1/3 wody na opakowanie), miksując do połączenia się składników. Kolejność składania ciasta 1 część placka – masa – 2 część placka – masa – rozdrobione ciasto – pestki granatu  Produkty, mogą Państwo znaleźć  https://biogo.pl/ Serdecznie polecam i zapraszam

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kruchy placek z jabłkami 288

teraz już duża gdy wpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :)  Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki: 4,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 kostki margaryny 5 żółtek + 1 całe jajko szczypta soli(...)część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec w ok. 180 stopniach przez 45-60min, aż góra będzie zarumieniona. a tu chętny na placek

Biały fartuszek
Tortilla razowa 180

odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną

Bullio
Placki twarogowe 149

Pyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę(...)mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków

Bullio
Placki z sera twarogowego i jogurtu greckiego 395

słodko. Z przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 100 g sera kremowego twarogowego do kanapek 1 jajko 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki mleka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na rozgrzaną patelnię nakładać po niepełnej łyżce wazowej masy. Placki smażyć z obu stron do czasu zbrązowienia

Bullio
Szpinakowe placki ziemniaczane 196

kiedyś pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące(...)startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami

Kuchnia w czekoladzie
Puree z dyni, mus – sposób na dynię na zimę 137

poczekać aż się rozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań(...)chcemy wyjąć pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy. Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest np 300 g dyni, przed zamrożeniem odważamy wskazaną ilość i wkładamy ją do woreczka. Mrozimy. Drukuj Puree z dyni – sposób na dynię na zimę window.ajaxurl

Mieszam w Garnku
Pizzerki drożdżowe z salami i serem 124

minut, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki na tzw. pizzerki, uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać. Każdy placek wystarczy posmarować 1 łyżeczką przygotowanego sosu, następnie ułożyć plastry cebuli

Z notatnika
Lubię jesień! 117

mięta. Rok temu spróbowałam wersji z kurkumą i imbirem i przepadłam! Lekko zdziwiona, bo jak to dodać tą przyprawę do herbaty, jednak w smaku jest genialna. Szarlotka czy placek ze śliwkami? Dla mnie bez znaczenia – tym bardziej, że podczas jesieni mogłabym piec ciasta z jabłkami czy śliwkami bez końca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia(...)porę, kiedy internety zalewają przepisy na dynię. Nie dość, że taka urodziwa z niej sztuka, to jeszcze pomysły na jej przyrządzenie nie mają końca. Mam w planach upiec placek, bo jestem ciekawa jak smakuje na słodko. Zupę dyniową mogę odhaczyć – była gotowana i wysoko oceniona. Często zaglądacie po przepis na smażoną dynię , więc pewnie tak jak ja, jesteście

Pink Envelope
Sernik gotowany z truskawkami 202

łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią    ponadto: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek   Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć 1 biszkoptowy placek. Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki cukru,podgrzewać aż się rozpuści,dodać połowę twarogu i zagotować. W drugim garnku rozpuścić 100 g masła(...)kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowany biszkopt  masę czekoladową,wyrównać i ułożyć drugi biszkoptowy placek. Po czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia.  Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą

Kolorowa kuchnia Elki
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 136

papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego torciku użyłam tylko jeden biszkoptowy placek ,drugi wykorzystałam robiąc inne. warstwa agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół na pół czerwony i biały) 1 szkl. cukru

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania