marchewka była używana do deserów już w średniowieczu? Wyczytałam ostatnio szukając informacji o genezie tegoż ciasta. Cóż, w końcu była wtedy łatwiej dostępna od cukru a również słodka - marchewkowy placek stał się wkrótce jednym z najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych! A dokładniej w roku 2005, w rankingu stworzonym(...)przez Food Network.. Jak dla mnie marchewka dodaje tutaj ciastu wilgotności i ciekawego posmaku, a jej obecność podkreśla nieskromny dodatek cynamonu i imbiru. Pyszności! Myślę, że taki zdrowy placek idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole. :) Udanych wypieków życzę!~ 🎄 Składniki: 200 g marchewki 200 g mąki ryżowej 100 g płatków jaglanych 40 g proszku budyniowego waniliowego
Kuchnia Elliedodajcie jeszcze nieco mąki i lekko przegniećcie je jeszcze raz, odstawcie na 15 minut. Po tym czasie posypcie blat mąką i rozwałkujcie ciasto, po kawałku, na 2-3 mm placki, podsypując mąką. Ja użyłam mąki razowej dla wzbogacenia konsystencji ciasta, ale śmiało możecie użyć pszennej. Z rozwałkowanych placów wytnijcie kółka, moje miały 7 cm średnicy. Ciasto jest bardzo elastyczne(...)czerwonego barszczyku, czy zupy grzybowej, albo jako samodzielne danie. Jeśli nie macie czasu, cierpliwości i ochoty na zlepianie pierożków możecie ciasto podzielić na pół, i każdą część rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 25x35 cm, wyłożyć na środek farsz, założyć dwa dłuższe boki dość ściśle na siebie i zawinąć także krótsze boki. Dalej procedura ta sama- przełóżcie na blaszkę
Pichceniomaniarazie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Ciasto przykryć miską i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto cienko wałkować , podsypując mąką. Z ciasta wykrawać nieduże placki, najlepiej małą literatką. Na każdy placek kłaść pół łyżeczki farszu z grzybów. Sklejać jak pierogi, po czym skleić razem oba rogi. Uszka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną
kolorowotorcikowoSetny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do reszty składników. Dokładnie łączymy ze sobą, tworzymy kulkę ciasta, którą formujemy na placek. Wykładamy do foremki i wałkujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i pieczemy/suszymy przez 1 godzinę. Składniki na polewę mieszamy. Przestudzone ciasto dekorujemy polewą i orzechami
Jeść, by żyć w zdrowiuWyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm. Pierwszy placek przełożyć na papier (w miejsce narysowanego kółka) i delikatnie rozsmarować na nim 1/3 masy makowej zostawiając ok. 1 cm marginesu przy brzegu. Przykryć kolejnym kółkiem z ciasta drożdżowego. Podobnie
Kulinarne Inspiracjesobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich obrotach trzy minuty , kiedy krem mamy gotowy
Mój Smakmąki. Bardzo ważne jest również odpowiednie rozgrzanie piekarnika i wstawienie pizzy na już rozgrzaną blachę. Ja do tego celu wykorzystuje dużą drewnianą deskę, posypaną mąką, na której formuje okrągły placek. Domowa pizza przy dobrze rozgrzanym piekarniku powinna się piec nie dłużej niż 10 minut. Warto również przygotować prawdziwy sos pomidorowy, chociaż powiem Wam szczerze, że mi najbardziej odpowiada(...)cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, posypujemy serem mozzarella i dodajemy składniki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Pizze posypujemy oregano i smacznego! Domowa
ale Pyszniepotrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem(...)lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie a wykałaczka w nie wbita, wychodzi czysta. Podawać tartę
Stare Garywyszła praktycznie identycznie jak ta, którą dostaję w jednej z moich ulubionych restauracji. Składniki na enchiladę zapiekaną z serem (4 sztuki): mięso mielone wieprzowo - wołowe około 250 g 4 placki pszenne tortilla puszka pomidorów krojonych przecier pomidorowy mały puszka fasoli czerwonej konserwowej ser Gouda około 100 g cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka oregano bazylia Cebulę(...)oraz oregano. Wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Do patelni z mięsem wrzucić opłukaną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Sos i farsz przestudzić. Nakładać farsz równomiernie na placki tortilli. Ja układam go w kształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady w paczuszki. Nasmarować dokładnie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Układać enchilady zgięciami do dołu naczynia
Karola gotujeDzisiaj taki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam! Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków * 250g mąki pszennej(...)szklanki kefiru * 2 jajko * sól, pieprz * olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Uformować placki, można delikatnie podsypać mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać z białym serem lub sosem, np grzybowym
Magiczne Życie Martyjednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno Śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)cukier puder i cukier waniliowy, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia
Bajeczna Kuchniawlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy. Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia(...)miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach. Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut. Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać
Czerwień i błękitpomocą foremki lub szklanki wycinam koła. Placki smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję Estragonem. Nakładam farsz. Na koniec posypuję serem tartym. Na blachę wyłożoną papierem układam packi. Placki muszą być w odstępie ok. 1 cm od siebie. Piekę ok. 25 min w 180 stopniach. Smacznego
Gotowanie PatkiKapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać. Placki wysmarować majonezem. Przyprawić solą, pieprzem. Zwinąć w rulon. Spód tortilli owinąć folią aluminiową. Do środka tortilli nałożyć łyżką sałatkę. Następnie kurczaka i znowu sałatkę, kurczaka. Rady: Aby zmniejszyć kalorie
Kuchnia Paulettessztywną piankę. 4. Ubite białka dodać do masy twarogowej, dodać mąkę i śmietanę i zmiksować do połączenia się składników. 5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju nakładać łyżką placki. Smażyć, aż się zarumienią na złoty kolor, po obu stronach. Wyciągnąć na ręcznik papierowy. 6. Porzeczki zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i cukier waniliowy. Wymieszać. Każdy placek polać
Kuchnia Paulettes