placki - 22990 przepisów (strona:423/1533)

Włoska wyprawa – pizza 184

kilka słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie placki drożdżowe doprawione(...)serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 173

kuchni. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem)  warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie) starty, żółty ser PRZYGOTOWANIE: Krok(...)następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple. Krok 4. Przygotowujemy tortille: placki smarujemy sosem czosnkowym*, na to kładziemy liście sałaty, następnie układamy pokrojone warzywa np. pomidory, ogórki, kukurydzę itp. Warzywa posypujemy startym, żółtym serem. Na ser wykładamy usmażone kawałeczki kurczaka, całość

Moja Książka Kucharska
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 137

ściereczką i odstawiamy na bok na 15 min, aby odpoczęło; Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich wałkujemy okrągły placek i smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek". Gotowe, usmażone tortille układamy na siebie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły i ładnie się zwijały(...)sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut, aby aromaty się ze sobą ładnie połączyły. ZWIJANIE TORTILLI: Każdy z naleśników smarujemy odrobiną salsy w najszerszym miejscu placka. Powinien powstać pasek. Wykładamy na niego dodatki, na końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne, jeśli ułożymy składniki w ten sposób

Kuchnia od dwojga
Placuszki kokosowe z syropem limonkowym i pomarańczą 135

nieziemskie"potrawy. Czemu więc nie skorzystać z jego pomysłów? Te placki są nietypowe ponieważ mąki kokosowej jest w nich dużo i dzięki temu smakują obłędnie. Do placków sos limonkowy i fileciki z pomarańczy, całość rozpływa się w ustach, polecam. Placuszki kokosowe z syropem limonkowym i pomarańczą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przepis na placki z cukini 138

Placki z cukini Składniki: 2 cukinie (ok. 700g) 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2) 4-5 łyżek mąki sojowej 4 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki ziarna sezamu bazylia oregano sól i pieprz do smaku śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy(...)dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki. Smażymy placki na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Lokalne śniadanie 127

Lokalne śniadanie .... pancakes                     Rozpoczynamy serie dla dzieci ..... i nie tylko  Pancakes to placki ...ulubione placki mojej starszej córki S Można je serwować z owocami, syropem klonowym bądź miodem, ale tubylcy jedzą je często z podsmażanym beconem i miodem .... Proste w przygotowaniu. Bardzo smaczne i efektowne ... można podać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto karmelowe warstwowe 136

przygotowanej masy kajmakowej i dokładnie wymieszać. Przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem) Składanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć(...)tarce i posypać placek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. (blaszka 32x21

Tradycyjna Kuchnia
Pide z kurczakiem, czarnymi oliwkami, suszonym pomidorem, mozzarella i oregano 251

drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na 4 części.  2. Musimy cienko rozwałkować, na podłużny placek, na środek dajemy wzdłuż farsz. Następnie boki troszkę zwijamy, tak samo(...)końcówki, zwijamy formując czółenko, końcówki dociskamy. Ja robiłam to już na blaszce, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, bo potem z farszem pide ciężko jest przenieść na blaszkę (rozwałkowałam placek, przeniosłam ba blaszkę, dałam farsz i formowałam czółenka/łódeczki).  3. Wierzch posypujemy startą mozzarella i odstawiamy na 10 minut. 4. Piekarnika nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy 30 minut

kruche babeczki
Tort czekoladowy z bezą i malinami 131

musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę z białek przełożyć do tortownic po połowie porcji i rozsmarować na cieście. Pianę w jednej z tortownic posypać płatkami migdałowymi. Piec oba placki 20 minut, po czym wierzch każdej tortownicy luźno przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Upieczone ciasta po wyłączeniu(...)piekarnika zostawić przynajmniej na 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę kremową ubić na gęsty krem, dodając łyżkę cukru pudru. Upieczone i ostudzone ciasta delikatnie wyjąć z tortownic. Na placku z bezą bez migdałów rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć maliny. Przykryć drugim plackiem tak, aby beza z płatkami migdałowymi znalazła się na wierzchu. źródło: zgapione stąd - klik

Słodkie inspiracje
Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej - wegańskie, bezglutenowe :) 189

Jaglane placuszki w wersji kokosowej, z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku. Padło na czekoladę, bo kto jej nie lubi? :) W połączeniu z kaszą jaglaną, bananem(...)innymi dodatkami wyszło coś przepysznego! Mięciutkie i puszyste placuszki przekładałam domowym dżemem truskawkowym, a całość dopełniłam bananem, masłem migdałowym i kruszonym ziarnem kakao.  Składniki (2 porcje - 10 placków): 100 g kaszy jaglanej  1 łyżka siemienia lnianego  1 łyżka nasion chia 1 łyżka kruszonych ziaren kakao 1 duży, dojrzały banan (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowie na języku :P
Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem 177

cały dzień filmy...Gdy zaświeci słonko, nikt nie musi namawiać mnie do wstania z łóżka i jestem gotowa do działania! 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie(...)mieszać, aby się nie przypaliła. Do masy dodajemy olejek waniliowy i doprowadzamy masę do wrzenia. Pamiętajmy, że trzeba być ostrożnym, aby masa się nie przypaliła. Gotową masą przekładamy miodowe placki. Przełożenie:  1.ciasto miodowe 2.masa serowa 3.ciasto miodowe 4.masa serowa 5.ciasto miodowe z krokantem

kulinarne odsłony pati
Quesadilla z oscypkiem, boczkiem i ogórkiem 114

oczkach tarki. Mieszamy ze sobą. Na połowie tortilli wykładamy część sera, rozprowadzamy równo. Układamy plastry ogórka oraz podsmażony boczek, posypujemy niewielką ilością żurawiny. Całość przykrywamy kolejną porcją sera. Składamy placek na pół. Lekko dociskamy ręką. Tortillę wykładamy na rozgrzaną, suchą patelnię grillową i podpiekamy tak kilka minut z obu stron. Podajemy na ciepło

Smaki Na Talerzu
Marchewkowe pancakes 172

Jeśli lubicie słodkie śniadania, to dzisiejsza propozycja wywoła u Was potok śliny. Puszyste, aromatyczne i złociste pancakes, czyli po naszemu - śniadaniowe placuszki . Złocisty kolor placki zawdzięczają marchewce, na której bazowałam tworząc przepis. Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka . Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt(...)cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać.  Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone pancakes układać na talerzyku, polewać płynnym miodem lub syropem i posypywać orzechami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zawijaski z tortilli w 2 smakach 312

czerwonej cebuli, drobno posiekanej. Wersja z łososiem: 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100 g). Dodatkowo: 20 wykałaczek.   Sposób przygotowania:  Liście szpinaku umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie placki tortilli posmarować dokładnie serkiem topionym. Na serku topionym ułożyć dość szczelnie liście szpinaku. W przypadku wersji z szynką: na liściach szpinaku ułożyć plastry szynki (po 2 na 1 tortillę(...)ułożyć na talerzu i podawać same lub z ulubionym dipem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 20 zawijasków - 10 z szynką i serem oraz 10 z łososiem. Placki tortilli smaruje się zimne, nie ma potrzeby ich podgrzewania. Serek topiony śmietankowy można zastąpić innym, ulubionym smakiem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Najlepsze śniadanie na świecie, czyli grzybek a'la mama Tereska 106

pewnie w pamięci niejedną potrawę, o której śmiało powiedzieć może "moja mama/tata robi najlepiej"... Mam i ja! ;) Od razu pomyślałam o jednej z takich maminych perełek, o grzybku. Smażony placek, niby łatwa sprawa, niby wiem jak go zrobić, a jednak, nigdy nie smakuje tak dobrze, jak ten przygotowany przez moją mamę, magia. Chętnie zaprosiłabym Was na degustację, ale ponieważ(...)hmmm...mam za mało śmietany ;) to tymczasem podzielę się przepisem. Na placka smażonego na średniej wielkości patelni przygotujcie: 1 jajko dwie solidne łyżki kwaśnej śmietany  (oczywiście najlepiej wiejskiej) czubatą łyżkę mąki ulubiony dżem olej do smażenia Jajko mieszamy ze śmietaną. Następnie powoli dodajemy mąkę, mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Na patelni

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania