pomocą foremki lub szklanki wycinam koła. Placki smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję Estragonem. Nakładam farsz. Na koniec posypuję serem tartym. Na blachę wyłożoną papierem układam packi. Placki muszą być w odstępie ok. 1 cm od siebie. Piekę ok. 25 min w 180 stopniach. Smacznego
Gotowanie PatkiKapustę pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać. Placki wysmarować majonezem. Przyprawić solą, pieprzem. Zwinąć w rulon. Spód tortilli owinąć folią aluminiową. Do środka tortilli nałożyć łyżką sałatkę. Następnie kurczaka i znowu sałatkę, kurczaka. Rady: Aby zmniejszyć kalorie
Kuchnia Paulettessztywną piankę. 4. Ubite białka dodać do masy twarogowej, dodać mąkę i śmietanę i zmiksować do połączenia się składników. 5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju nakładać łyżką placki. Smażyć, aż się zarumienią na złoty kolor, po obu stronach. Wyciągnąć na ręcznik papierowy. 6. Porzeczki zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i cukier waniliowy. Wymieszać. Każdy placek polać
Kuchnia Paulettestemu będzie lepiej wałkować się. Jagody umyć i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy brzegach, nałożyć pół łyżeczki jagód. Zlepić jeden bok do połowy, dodać drugą połowę łyżeczki jagód i zlepić całość ( dla mnie ta metoda jest dobra, dzięki temu
Kuchnia PaulettesPowyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich z backstage. Dodaje również pełną listę przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi! 1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 kwaśne jabłko ocet do skropienia(...)laurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek
SMYKWKUCHNIPonad to są bardzo mięciutkie, delikatne, słodkie za sprawą banana, którego też wyraźnie czuć podczas jedzenia. W smaku są bajecznie pyszne, a słodki krem z migdałów od Vegamarket nadaje plackom marcepanowego posmaku :) Składniki: 60 g płatków owsianych 1 dojrzały banan 80 ml napoju ryżowego naturalnego (Amandin) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka pasty z migdałów(...)mąkę. Dodaj do nich mleko, banana i proszek do pieczenia. Ponownie całość zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej, wylej porcję ciasta i smaż z dwóch stron każdego placka, do złocistego koloru. Każdy placuszek posmaruj pastą z migdałów
Zdrowie na języku :Pokoło 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Formułuję z nich dwa placki grubości około 1 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W placki wciskam pomidorki koktajlowe. Odstawiam całość do ponownego wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu smaruję ciasto oliwą i posypuję przyprawami. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas
Kuchnia co dniapatelnie dodaję dolej , i zaczynamy smażyć nasze placki , na małym ogniu , aby nam się mięso usmażyło , i tak postępujemy do wykończenia masy mięsnej , jak mamy usmażone wszystkie placki,a są lekko zimnie , możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , i gotowe do podania
Mój SmakJeśli jesteście fanami placków na słodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to bez żadnych dodatków, bo same w sobie są tak pyszne. Fajne jest w nich również to, że na zimno są tak samo dobre jak na ciepło(...)cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Patelnię, najlepiej teflonową mocno rozgrzać i nakładać łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażyć, aż na powierzchni ciasta zaczną się robić bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowej roboty dżem z brzoskwini
Simply FoodZawsze 9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy , świeto najstarszego placka z dodatkami, uwielbianego przez miliony ludzi. Okrągła, najbardziej charakterystyczna potrawa na świecie z ciągnącym serem. U nas w domu pizza gości rzadko. Właściwie to z powodu odwiecznego sporu, jaki ma być spód. Gruby czy cienki? Ja uwielbiam bardzo cienkie blaty, takie(...)Posypać oregano i ziołami prowansalskimi. • Piec w piekarniku ustawionym na maksimum – u mnie 230 st.C, przez 12 minut. • Z pozostałego ciasta zrobić okrągły placek i postępować tak samo, dodająć pozostałe dodatki. Piec również 12 minut. Pizzy nie jada się polanej ketczupem, tylko ewentualnie oliwą. Za keczup robi sos pomidorowy
To co kochamkażdy osobno w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Pozostałe 4 części rozwałkować na takie same prostokąty. • Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady. • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno(...)gotować cały czas mieszając, aby nie przypalić masy. Składanie ciasta • Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ja użyłam prostokątnej z odpinanym bokiem. • Na dnie położyć cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej. • Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą. • Ciasto odstawić do wystygnięcia. • Polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę
To co kochamBardzo łatwy, prosty, szybki i efektowny biały tort. Ulubione ciasto mojej Moniki! Pierwszy raz zrobiłam w formie tortu, wcześniej piekłam w prostokątnej blaszce. Białe, kruche placki na amoniaku i masa budyniowa, w smaku(...)efekt tortu doskonały. Zapach amoniaku, jaki wydobywa się podczas pieczenia, przypomina mi czas dzieciństwa, kiedy to babcia piekła ciastka amoniaczki, albo właśnie takie kruche placki z amoniakiem przekładane zwykłym budyniem. Uwielbialiśmy to ciasto. Wczorajszy wpis o mojej diecie jest aktualny, ale na blogu będzie niekoniecznie dietetycznie. Składniki: Ciasto kruche • 2 jajka • 1/2 szklanki śmietany
To co kochamtemp. 150 st. Wyjąć i przestudzić. Beza: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 150 st. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość(...)się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy
Kolorowa kuchnia ElkiWykonanie ich jest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :) Składniki: 2 ziemniaki 11/2 dag drożdży ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki stopionego tłuszczu 1 łyżka gorącej wody szczypta soli cukier do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie(...)wsypać mąkę, posolić do smaku, dokładnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do ciasta wbić jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać z musem jabłkowym
Tradycyjna Kuchniaskładniki: 500 g ziemniaków 150 g świeżego twarogu, najlepiej wiejskiego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i
Domowy Smak Jedzenia