Moja propozycja śniadaniowa na dziś to placuszki, pyszne, miękkie i aromatyczne. Oczywiście można je zajadać na deser czy tak po prostu do kawy na drugie śniadanie
Moje Małe Czarowanieskładniki: 180 g mąki 110 g miękkiego masła 1 jajko 50 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ok. 3 świeże
Domowy Smak Jedzeniaponownie odciskamy. Do jogurtu dodajemy ogórek, koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw grillowanych, placków ziemniaczanych oraz kebabików na patyku , pieczonymi młodymi ziemniakami
Atlas SmakówNie byłabym sobą gdybym od czasu do czasu nie zrobiła placuszków . Mieszam mąki, mieszam faktury a w rezultacie powstają pyszne, raz pulchne, raz chrupiące placuszki. Dziś
Moje Małe Czarowanie~kokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też
breakfast of dreamsdodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy
na moim stole...Wczoraj pokazywałam Wam zielone, pyszne naleśniki. Zapewniam, że zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie
Smaczna PyzaSłoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże jakie to dobre, sama nie wiem ile zjadłam, grzech było liczyć------ ŁAKOMSTWO :-) Składniki: 1 mała cukinia 1 słodki ziemniak średniej wielkości pół czerwonej papryki 1 marchewka garść posiekanej
pieprzny smaczekZobaczcie jaki piękny kolor mają moje naleśniki ! Są też pełne smaku, mięciutkie i delikatne jednocześnie. Smakują doskonale już same, ale nafaszerowane czymś pysznym to już delicje
Smaczna PyzaMarlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum
coolinarnastrefa.blogspot.comMalutkie, urocze, obłędnie pachnące i smakujące kokosem kuleczki, których głównym składnikiem jest kasza manna oraz dodatkowo mleko kokosowe i wiórki- dla wzmocnienia kokosowego smaku. Bez mąki
Kraina Miodem PłynącaOboje z mężem uwielbiamy kuchnię w stylu meksykańskim. Tu tortille w trochę mniej tradycyjnej wersji bo z fetą. Szybko i smacznie, w sam raz na obiad dla zabieganych:) 4 placków tortilli ok. 40 g pikantnego chorizo czerwona papryka mała puszka kukurydzy bez cukru 0/5 avocado 100 g sera feta szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej pikantnej 1/4 łyżeczki kminu
Mienta blogJest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo
Rozpustne gotowaniebudyniem, wiśniami i kruszonką. Jest to połączenie niebanalne w swej prostocie, a jakie pyszne!!! Słodki, kremowy budyń i kwaśne, intensywne w smaku wiśnie, wszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości
Rozpustne gotowanieteraz już serio. Jakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na tortille pszenno-kukurydziane , dziś natomiast przyszedł w końcu czas na sos, który przygotowuję do tych właśnie placków. Jest dosyć pikantny, lecz pikantność tę równoważy słodycz cebuli, pomidorów i kukurydzy. Sos czosnkowy podkreśla smak dania i nadaje mu wyjątkowego charakteru. Polecam! Składniki na kurczaka po meksykańsku 2 pojedyncze filety
Rozpustne gotowanie