pozostałej mąki, wsypać sól. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Wcześniej przygotować sos. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia
Di gotujeBardzo sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym
KucharzycaBliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub
zadanie-gotowanieNigdy nie byłem mistrzem smażenia naleśników i placków, więc kiedy się do tego czasami zabieram przeżywam trochę emocji ;) Co z tego w ogóle wyjdzie? Coś wyszło. Powiem więcej - coś bardzo dobrego :) To ciasto ma zadziwiająco dużo składników, ale wszystko idzie razem do miski i nie ma z tym wiele problemu. Mój stres szybko zniknął. Bardzo podobał mi się zapach
zadanie-gotowaniekonfiturą gruszkową. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Połowę wykładamy na konfiturę gruszkową. Dociskamy drugim blatem ciasta. Równomiernie na wierzchu smarujemy resztą śmietany, dociskamy 3 plackiem. Masę orzechową delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, po to aby ładnie rozprowadziła się na cieście. Wylewamy ją na wierzch ciasta. Górę dekorujemy płatkami migdałowymi
VioletoweKucharzenieMazurki są to polskie przysmaki. Piecze się je w formie cienkich placków i przybiera mazurkami wielkanocne stoły do święcenia.(...) Sztuką jest zdjąć duży cienki mazurek z blachy by go nie pokruszyć...” Tak o mazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru
królestwo garówDziś w Wielką Sobotę na śniadanie zajadamy takie oto placuszki. Szybkie wykonanie i zastrzyk energii na początek dnia. Pamiętajcie że papryczka habanero jest bardzo ostra i
Moje Małe CzarowanieWszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się
Moje Małe CzarowanieWitam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru
Uwaga Babcia GotujeGulasz wieprzowy z pieczarkami... Idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, można podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem
Pelusiowa KuchniaDzisiaj może jeszcze nie świątecznie, ale mam w planie całkiem interesujący mazurek, który mam nadzieję uda się wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki i
Be Fit Be Strongkorpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli przez sokowirówkę przeciśniemy surowe ziemniaki, to ta pulpa jest idealna do przygotowania placków ziemniaczanych, to taka ciekawostka ;) Morał z tego tekstu taki, że jestem zadowolona zarówno z posiadania jak i użytkowania sokowirówki Russell Hobbs Aura, to wszystko widać na Instagram bloga
Blondynka Gotujezamrozisz na "ciężkie czasy". Jak już chyba każdy dobrze wie, masło orzechowe sprawdza się we wszystkim.. jeżeli nie wie, to właśnie się dowiedział, na słodko, na słodko, do placków, naleśników, makaronu.. czy kotletów, lub "tradycyjnej" wersji łyżeczką ze słoika. Do tego zapomniana przeze mnie i myślę, że przez wiele osób pietruszka, która bywa często lekko pomijana, używana jedynie
More food, love and dreamsskładniki: 1 szkl białek 100 g mąki orkiszowej 30 g mąki ziemniaczanej 150 g maku 150 g cukru pudru 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku
Domowy Smak Jedzenia