placki - 22990 przepisów (strona:1222/1533)

Jabłkowe naleśniki z indykiem, mimolette i surówką na zdrowy lunch 177

Naleśniki należą do potraw które bez problemu możemy zabrać na lunch do pracy. Możemy je przyrządzić przed wyjściem a nawet zrobić dzień wcześniej ponieważ równie dobrze

Mienta blog
Placuszki jaglane 198

Zdrowe, pachnące i puszyste placuszki jaglane dla każdego łasucha. A że są zdrowe to tylko sama przyjemność zajadać i delektować się nimi. Zapraszam gorąco na najszybsze

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 201

dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach,    układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy

Wanilia i Kardamon
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 181

minuty wkładamy pizzę bezpośrednio pod górną grzałkę tak, żeby ser na wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje

Karo in the Kitchen
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 304

wtedy rośnie. Lepiej robić je dłużej, będę wtedy wyższe niż te smażone na dużym ogniu, które potrafią się przypalić. Z tej porcji wyjdzie Wam około 25-30 naprawdę małych placków, takich na 2-3 kęsy. Ja swoje smażę na bezkonkurencyjnej patelni do naleśników z firmy Woll. Kupicie ją TUTAJ , w sklepie e-gustus. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 2 płaskie

Karo in the Kitchen
Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami 267

Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna

Kraina Miodem Płynąca
Tortilla patatas z chorizo 165

niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło

Weekendy w domu i ogrodzie
Bliny ziemniaczane z pieczarkami 202

Połączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne

mojewypiekiinietylko
Placuszki-racuszki z kaszy manny 138

lubi :) Polecam szczególnie na weekendowe śniadanie, bo to właśnie wtedy mamy najwięcej czasu, by to śniadanie przygotować i celebrować :) Smażąc ostatnią patelnię (wyszło w sumie 3 patelnie placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże

Kolorowy Przepisownik
"Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja 169

samego początku. Sztywna okładka, czytelna, ale niepozbawiona walorów estetycznych czcionka i zdjęcie, od którego ślinka cieknie na sam widok (co ciekawe, jak się później można dowiedzieć, jest to fotografia placków „chwaściaków” robionych z – nie kłamię! – polnych chwastów). Po otwarciu, tom zachwyca zapachem wysokiej jakości papieru i druku. Wewnątrz zresztą kryje się wcale nie gorsza wizualnie zawartość. Poza zdjęciami samego jedzenia

Życie zamknięte w smaku
Placuszki z cukinii 155

Jeżeli raz zrobicie placuszki z cukinii zapewne wejdą na stałe do Waszego menu. Ostatnio odkryłam nową metodę smażenia tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 237

angielski siekany z czosnkiem okazał się urozmaiconą i odmienną wersją znanego wszystkim tatara - naprawdę smaczny i naprawdę godzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku

Smaki Ewy
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 203

Geneza tego przepisu jest cokolwiek pogmatwana. Jego pierwowzór podpatrzony został ładnych już parę lat temu podczas wycieczki do Egiptu. Oczywiście z racji tego, że zawierał wieprzowinę

Kulinarna Pokusa
Placki ziemniaczane z sosem koperkowym 257

oczkach.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.  Na rozgrzaną patelnię nakładamy dużą łychą porcje ciasta i smażymy do momentu zarumienienia. Do placków świetnie nadaje się sos koperkowy. Składniki 1 mały jogurt pęczek koperku sól, pieprz Koperek siekamy drobno i mieszamy z jogurtem, przyprawiamy i gotowe! Smacznego

Cukier&Puder
Cynamonowe racuszki na zsiadłym mleku 197

 Chyba najwięcej wysiłku wkładam w przygotowanie śniadania. Z założenia ma być pysznie, zdrowo i najczęściej na słodko, choć cukru do swoich śniadań nie dodaję. Rano

Cynamonowe szczęście