placek - 3000 przepisów (strona:170/200)

czekoladowa niedziela #3 - kakaowy krem z awokado (vegan) 147

zdrowym (i notabene nie typowym) owocem więc nie będę się tu rozpisywać na ten temat :) Dodam jeszcze tylko, że krem idealnie pasuje do kanapek, owsianki/kaszy jaglanej na słodko, naleśników, placków, gofrów itp. itd.... :) KREM KAKAOWY Z AWOKADO  przepis autorski // 1 mały słoiczek (ok. 300g) ~duże dojrzałe awokado (po obraniu 210g) ~20g naturalnego kakao ~łyżka soku z cytryny ~1/4 szklanki

chili & sugar
Cebularze 149

całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut

Marder&Marder Manufacture
Dip/sos z czerwonej fasoli 185

czerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli

ChilliJemy
Grillowana biała kiełbasa na pomidorowej kaszy gryczanej z warzywami 161

idealnym dodatkiem do gulaszu po dziś dzień. Z biegiem czasu moje nastawienie do jej smaku się zmieniło. Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru pomidorowego

ChilliJemy
Najprostsze ciasto z jabłkami 140

odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Przy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 200

naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące gofry lekko cytrynowe 155

Te gofry to smak mojego dzieciństwa. Smażone na przywiezionej z ZSRR, niemal czterdziestoletniej gofrownicy. Nawet dżem z malin ten sam, od babci. Jak tu nie złapać

Kuchenna Kontrrewolucya
Walentynkowe ciasto z serduszkami 209

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami. Na to wylać tężejącą masę. Przykryć plackiem z wyciętymi serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta

My simple kitchen
Ciasto rabarbarowo-bezowe 146

śmietan-fix. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, którą następnie wlewamy do śmietany. Dokładnie całość mieszamy i wykładamy na masę rabarbarową. Przykrywamy drugim plackiem. Ciasto owijamy z wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. W maju moją drugą słabością, oprócz

My simple kitchen
Placuszki z jagodami 151

Spodziewajcie się zatem dużo pysznych rzeczy, nawet każdego dnia :) A powyższe placuszki - lub jak kto woli - pancakes - to idealna propozycja na leniwe, weekendowe  śniadanie:) Składniki na około 10 placków: 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju jagody Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką

My simple kitchen
Placuszki z jabłkami i makiem 128

Wrzesień!:D O tak!:D To chyba mój ulubionych miesiąc w roku :) I wcale mi kiedyś nie przeszkadzało, że właśnie wtedy musiałam wracać do szkoły;) A

My simple kitchen
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 160

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji

Symfonia smakowa
Placki ziemniaczane z marchewką 114

Kolejna propozycja placków ziemniaczanych. Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 marchewki, 1 cebula dymka, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem

Tradycyjna Kuchnia
Cynamonowe placuszki twarogowe 134

Zapach w całym domu, smak niebiański, polecam placuszki. Miałam nadmiar sera twarogowego i dzięki temu placuszki powstały. Są pulchne, aromatyczne, jak je smażyłam to pachniało na

Moje Małe Czarowanie
Chrupiące racuszki akacjowe 131

Wczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie

Moje Małe Czarowanie