W tym roku wyjątkowo pięknie kwitną kwiaty, drzewa i krzewy. Żal nie skorzystać z takiego dobrodziejstwa natury i nie usmażyć kwiatów tych czy owych w cieście
Moje Małe CzarowanieDzień dobry! Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe
Pora coś zjeśćM oja niezawodna gofrownica MGO-13 firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi
SzczyptaSmaQzłoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni około 45 minut również na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniazmieszać z proszkiem do pieczenia, jajko rozmącić ze śmietaną, wymieszać z mąką i wyrobić ciasto dodając resztę składników. Ciasto podpiec w piekarniku na różowo. Na podpieczonym i ostudzonym placku rozsmarować konfiturę z płatków róży i zalać masą serową. Wykonanie masy serowej: Ser zmielić na bardzo gładko- odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i z cukrem. Następnie dodawać
Tradycyjna Kuchniapiekarniku na złoty kolor w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance zagotowanej, gorącej wody i schłodzić. Pokroić banany i truskawki i wyłożyć na wystudzonym placku. Galaretką prawie tężejącą zalać tratę z owocami i wstawić do lodówki
Tradycyjna KuchniaJabłka te wyszły przypadkiem ;) po prostu zostały mi plasterki jabłek po poprzednim placku z jabłkami, więc nic prostszego, wrzuciłam je do jeszcze ciepłego piekarnika i gotowe;) Składniki: jabłka ile chcemy ;) cynamon Sposób przygotowania: jabłka myjemy, obieramy wydrążamy gniazdka i kroimy na dość cienkie plasterki wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia posypujemy cynamonem pieczemy w temperaturze 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkręgosłup po kopaniu ogródka, mam nadzieję, że się po tym nie rozłożę, niestety w gardle już mnie pali, teraz to chyba nie pozostaje mi nic innego jak położyć się plackiem pod kocyk;) zupa prosta, bez kombinowania, idealna żeby się rozgrzać i najeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpóźnych godzin wieczornych ;), jakoś nigdy nie wyczuwałam u mnie szczególnie rodzinnej atmosfery 3. Na co masz właśnie ochotę ? :) na makiełki które skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSĘP" gorąco polecam, zdecydowanie polskie filmy NIEkomedie trafiają w mój gust ;) przechodzą do serniczków, zostałam zainspirowana TYM przepisem , oczywiście jak zawsze dodałam swoje 3 grosze ;) Składniki (6 placków): 1 jajko 200g sera białego chudego (w kostce) 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka stewii Sposób przygotowania: Ser ugniatamy z jajkiem widelcem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbiałko 37,5g węglowodany 37,5g tłuszcze (kwasy tłuszczowe) 7,5g Moja opinia: Len wykorzystuję jako dodatek do jogurtu na drugie śniadanie oraz jako zagęstnik do większości placków mojej produkcji dzięki któremu uzyskuję idealną konsystencję ciasta. Smak jak najbardziej przyjemny dla mojego podniebienia ;) a co najważniejsze jest zdrowy! ;) Składniki (na jedno-porcjowy deser): garść truskawek łyżka płatków z otrąb pszennych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCześć Wam! Troszkę mnie nie było, ale już nadrabiam zaległości ;-). Dzisiaj proponuję Wam pyszny pomysł na obiad lub kolację, racuchy bananowo - kokosowe, przygotowane z mąki owsianej
SMYKWKUCHNICo tu dużo gadać, dziś Dzień Dziecka. Wy to teraz czytacie a ja wypoczywam w Wellness & Spa w Ciechocinku [ klik ] , taki mały prezent na Dzień
Moje Małe CzarowanieKolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów
Truskawkowa Fiestarozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki
mojewypiekiinietylko