To danie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku. Można też, zamiast jabłek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo fajne danie z wykorzystaniem ziemniaków ugotowanych na obiad w nadmiarze. Kiedyś pokazywałam inny sposób , na słono z wykorzystaniem ziemniaków z obiadu. Dzisiaj będzie na
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKupiłam kiedyś mąkę pszenną pełnoziarnistą. Stała tak i stała, i stała... aż się w końcu doczekała :) Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę.Następnie posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi rodzynkami. Smacznego :) Ingredienti: torta
w mojej kuchnilimonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: "Kanapka": 1. Tortille przecinamy na pół. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rumienimy połówki placków z obu stron. 2. Pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na odrobinie oleju na zloty kolor z obu stron. 3. Paprykę, awokado kroimy w cienkie paseczki, ananasa
W kuchni Katiesamo więc udałyśmy się na jogę relaksacyjną. Nic mnie bardziej nie wkurw… znaczy zdenerwowało w całym moim życiu niż ta joga. Na początek uduchowiony typ kazał się rozciągnąć plackiem. Na plecach. Kazał zamknąć oczy i wyobrazić sobie górski strumień. Super. Jest dobrze, strumyk płynie, ja odpływam, a typ jak nie walnie w gong. Szlag trafił spokój i relaks
ladykitchenostatnimi czasy to mój ulubiony temat i inspiracja dla wielu postów. Począwszy od smakowitych muffinek ( KLIK ) aż do najnowszych puszystych, amerykańskich "pankejków" ( KLIK ). Dzisiaj przedstawiam kolejną wariację na temat placków i placuszków. Zmodyfikowana wersja tradycyjnych racuchów, znanych chyba każdemu, to świetna odmiana, jeśli przypadkiem do waszego menu wkradła się monotonia. Nudnym posiłkom mówimy STOP! Kluczowym składnikiem placuszków jest twarożek grani
peanutbuttermonsterWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych placków tortilla, które wychodzą bardzo smaczne. Przepis na wrapy znalazłam w nowej książce Anny Starmach „Pyszne na każdą okazję”. Książka ta zawiera dużo smacznych, prostych i fajnych przepisów
Marta Gotujektórej wyciągnęłam upieczoną już pizzę. Jednego razu trzymałam taki sos około 24 godzin w lodówce i też był ok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu sos, o którym mowa z Plackiem drożdżowym z duszoną cebulą i wędzonymi szprotami . A tu na Pizzy z salami i wędzonymi szprotami
Blondynka GotujeStęskniłam się za wiosną, a tu dopiero styczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest
Stare Garysałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Powinniście wiedzieć o trzech rzeczach dotyczacych gotowania ciecierzycy: Na pewno musimy moczyć ją dłużej niż podają przepisy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różności których wcześniej się nie posiadało i nauczenie się gotowania na nowej kuchence czy pieczenia w nowym piekarniku. Oj było trochę wpadek! Poczynając od niedziałających garnków a na spalonym placku kończąc :) Nauka to była niełatwa ale przyjemna :)Największym chyba szokiem było przejście z płyty elektrycznej na indukcyjną. Nie zamierzam recenzować żadnej z nich ale kilkoma spostrzeżeniami chcę się podzielić.Otóż
Magiczna kuchnia Dariimnie znowu naleśniki. Tym razem ze szpinakiem, choć kilka placków odłożyłam do zrolowania z powidłami. Naleśniki to dla mnie czysta postać comfort food, czyli jedzenia sentymentalnego, prostego, kojarzonego często z dzieciństwem, bezpieczeństwem... Potrawy comfort food są idealne jesienią, kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, jesienno-zimowe przesilenie puka do drzwi, a temperatury na zewnątrz nie zachęcają wystawienia nosa za drzwi
bistro mamawielu wariancjach smakowych. U mnie pierwsza połowa- z serkiem, sałatą, szynką i serem, a druga - z czosnkiem, koncentratem, twarogiem i papryką. Składniki:- ok. 5-6 dużych placków naleśnikowych (u mnie pól na pól z mąki pełnoziarnistej i tortowej)na pierwsze nadzienie- serek kremowy (np. Almette)- sałata lodowa- szynka- ser na drugie nadzienie- ok. 200 g białego sera
Kuchnia Ellie