Placki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych latSkładniki:2 kg ziemniaków2 duze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni
Z Majeczką w kuchnikotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi
Smaczne Zdroweszybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni
Moje domowe kucharzenieTortille to okrągłe, cienkie placki sporządzane zazwyczaj z mąki pszennej lub kukurydzianej. W kuchni meksykańskiej są bazą do innych potraw np. fajitas, enchiladas lub burrito. Nadszedł czas, aby zrobić je własnoręcznie, a nie znowu kupować Składniki (około 6 tortilli):2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej wody1/2 łyżeczki soli3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Mąkę przesiać, dodać sól, olej i stopniowo dolewać ciepłą
Oryginalny smakpokroić w plasterki.Fileciki anchois odsączyć z zalewy (większe przekroić na pół).Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 5-10 min.Pizze delikatnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich szpinak i posypać parmezanem.Na wierzch
Oryginalny smakpołączenia składników.Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać.Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach.Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cmW dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić.Na mleku ugotować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamożna wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję ,że skorzystacie z propozycji albo będą inspiracją do świątecznych wypieków :)Rolada waflowa z bananemWyśmienitkiŁatwy makowiecCiasto serowo - jabłkoweCiasto jabłkowo - budynioweCiasto " Wiśniowy szyk"Placek IłowieckiPiernik z herbatąSernik gotowanyWafel z mlekiem w proszkuCytrynowiecShrek - zielone ciastoCiasto szachownica "szach- mat"Piernik siostry AnastazjiMiodownikKakaowe ciasto z wiśniami i kokosemSłoneczne ciasto kawowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamarchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christopherabudyń musi być zupełnie zimny), dokładnie, długo ubijamy mikserem, dodajemy kawę rozpuszczalną marcepanową do smaku i nadal ubijamy. W zasadzie masę najlepiej przygotować dzień wcześniej./ŁĄCZENIE W CAŁOŚĆ:Placek przekroić na pół, dolny dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, polać resztą kawy, wyłożyć resztę masy i mocno posypać kawą rozpuszczalną Marcepanową
Wypisz Wymalujmisce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę.Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych
Ciastkozercybyć gorąca, ale ciągle musi być płynna. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła, wałkujemy na cienki placek i wycinamy serduszka.Przestudzone babeczki dekorujemy kremem, serduszkami i cukrowymi koralikami.Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyoczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy kółko foremką. Potrzebne będą kółka w czterech kolorach: zielonym, niebieskim, czerwonym i żółtym.Z białej masy cukrowej wycinamy kółka na oczy (można też
CiastkozercyWażne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, aż stanie się miękka i plastyczna.Białą masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy krążki nieco mniejsze od średnicy upieczonych babeczek - u mnie około 4 cm, odkładamy na papier do pieczenia lub pergamin.Z kolorowej masy cukrowej
Ciastkozercymogą być gorące, kiedy zaczniemy dekorowanie.Masę cukrową wyciągamy z foli i ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy ją na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Wycinamy nożykiem długi pasek, powinien wystarczyć na owinięcie w całości babeczki.Babeczka powinna mieć mniej więcej kształt walca, więc jeśli to konieczne
Ciastkozercywiadomo Babcie na jedzeniu znają się najlepiej i myślę, że nikt nie podważa ich autorytetu w tej kwestii :) Dzisiejszy przepis to wariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę
Ciastkozercy