przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest
Ostra na Słodkolodówki, jeśli jest dość twarde, zmiękczyć dłonią lub pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką przy rozwałkowywaniu- ciasto rozwałkować na placek grubości około 3mm - szklanką, innym okrągłym naczyniem lub foremką wykrawać kółka z ciasta - najlepiej dopasować ich wielkość tak, by były nieco większe od kształtu foremki, którą będziemy wycinać finalnie
Smakołyki Berenikiodstawiamy do przestudzenia.Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy na stole na cienki placek - kilka milimetrów grubości. W razie potrzeby możemy podsypać sobie na spód mąkę. Wykrawamy pierniczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 5-7 min w piekarniku nastawionym
Ciastkozercybyć gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy
Kolizje Smakówpomocą haka do ciasta drożdżowego).Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka.Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskadrożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki.Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskapieczemy na dużej blaszce przez 20 minut w 170 st.Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę.Do wykonanie użyłam produktów Mlekovita:*ser twarożkowy Hanusia*mleko*masło Roślinne*kostka Dobrej Gospodyni
Z Majeczką w kuchnimieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych
Wypisz Wymalujmiski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz.Smacznego
Truskawkowa Fiestaodstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia
kulinarnyswiatdomiskończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a nie ich miksem.Robiłam kiedyś jabłecznik tego typu, nazywał się, nie wiedzieć czemu, Placek Gaździny.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowycukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika .Przestudzić .Do miski wsypać mąkę z sodą i solą , wbić jajko i wlać przestudzoną masę .Zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować je na placek o grubości 2-3 mm , wykrawać dowolne kształty..Piec ok 10 min 1 170'CPo wystudzeniu udekorować wg własnej fantazji :)Smacznego :)Polecam
Malinowa KawiarenkaNastępnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy
Słodka Stronapapryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami.Pieczemy
Słodka StronaProziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ("proza" - soda oczyszczona). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pieczone na blasze przy piecach kaflowych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne.I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc postanowiłam
Moje pyszne gotowanie