placek - 3000 przepisów (strona:144/200)

ZDROWY TORT - NIESPODZIANKA 487

mascarpone300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudruowoce do ozdoby50 g płatków migdałowychWYKONANIE:Arbuza połóż na blacie i odkrój tył i przód, tak aby w środku pozostał "okrąg - placek" o wysokości ok. 10-12 cm. Teraz połóż powstały okrąg płasko i ostrym nożem odkrój zieloną skórkę dookoła.Arbuza połóż na talerzu lub paterze. Ubij kremówkę na sztywno

Słodko-Słony Świat Ilony
Kartacze z mięsem 230

podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły. Gotować około 20 minut

Świat Domowej Kuchni
Knedle serowe z truskawkami 183

ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie mniejsze truskawki, posypać delikatnie cukrem (około 1/2 łyżeczki) i zlepić dokładnie u góry. Utoczyć w rękach

Świat Domowej Kuchni
Serwetniki słodkie kurki 175

stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym

Świat Ciasta
Cynamonowe serduszka 147

masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1) i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać cynamonem (1 łyżeczka) wymieszanym

Świat Ciasta
Marcepanowe szachownice 182

dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasta rozwałkować na placki grubości 1 cm, a następnie pociąć je na paski grubości również 1 cm (fot.1). Zacząć układać szachownicę (najlepiej na małej deseczce, żeby później łatwo było przenieść całość do schłodzenia

Świat Ciasta
Karpatka 130

unikać pieczenia na pergaminie lub papierze do pieczenia.Żeby Karpaty wyrosły i nie opadły w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika!Dokładnie tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Placki wystudzić.Masło, cukier puder i żółtka ubić na jednolitą, puszystą masę. Zagotować 2 szklanki mleka. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałej 1 szklance mleka a następnie dodać mąkę i ponownie

Świat Ciasta
Sernik chałwowy 223

włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.Gdy ciasto się piecze mamy czas

Świat Ciasta
Pizza 159

Najwięcej daję bazylii , oregano i majeranku. Sos gotować na małym ogniu przez ok.10 minut nie przykrywając przykrywką.3. Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką.Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera.4.Gotową pizze piec w 200C przez ok. 20-25 minut ;)  Smacznego ;) Michał

Gotuj Z Muzyką
Omlet 135

rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu , wylać masę. Gdy zauważymy , że od warstwy zewnętrznej robią się tzw. " wulkaniki " ( uciekające powietrze z omleta) , delikatnie przewracamy omleta na drugą stronę. Gdy placek będzie już zarumieniony po obu stronach, wyłożyć na talerz.Nie przypal ! 4.Na omleta kładziemy to co chcemy , dekorujemy i jemy !!! Miłego jedzenia ;) Michał

Gotuj Z Muzyką
Pierogi Ruskie 178

jeszcze troszkę ciepłej wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy odrobinę mąki. Gotowe pulchne ciasto kładziemy obok i przykrywamy miską. 4.Odrywamy po kawałku ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek

Gotuj Z Muzyką
Oponki 138

blat podsyp odrobiną mąki. Weź kubek/szklankę o największej średnicy , oraz kieliszek. Oderwij kawałek ciasta od całości , wyrób jeszcze trochę w ręku i zacznij wałkować , do powstania placka o grubości ok. 2-3mm. Jak na zdjęciu:Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć. W małym garnku (średnica ok.17-20cm

Gotuj Z Muzyką
Miodowe placuszki 159

łyżką.2.Rozgrzewamy patelnię i smarujemy mała ilością tłuszczu. Następnie łyżką wykładamy masę na patelnię , powinno to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu:Łatwo je przypalić, więc pilnujemy i przewracamy placki. Gdy będą już zarumienione z obu stron , wykładamy i możemy jeść ;)A tu bardzo pozytywna piosenka, która umili Wam gotowanie jak i jedzenie : PozdrawiamMichał

Gotuj Z Muzyką
Rogaliki z marmoladą 236

przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ!!! Pierwsze mogą

Gotuj Z Muzyką