placek - 3000 przepisów (strona:102/200)

Rogale drożdżowe z jabłkami. 132

maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika.       Gotowe bułeczki układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Surówka z marchewki z chrzanem i śmietaną. 156

łyżeczka cukru sól      Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy chrzan, śmietanę, cukier i sól do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe :) Idealna surówka do placka po węgiersku ;) Pycha

Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 155

dodajemy do maku i delikatnie mieszamy.      Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek ( maksymalnie 5 mm). Na cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około 2-3 cm od brzegu, zwijamy jak roladę, zaś końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Każdą struclę dwukrotnie

Rozpustne gotowanie
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 220

cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy nie dłużej niż 50 min (gdy ciasto się zbyt

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 214

ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na 1 cm placek, wzdłuż jednego boku nakładamy część farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego

Rozpustne gotowanie
Kruche, maślane ciasteczka z dżemem. 156

Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem).      Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek, a ten dzielimy na trójkąty, każdy z nich nacinamy tak jak na zdjęciu. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy do środka dwa przeciwległe boki

Rozpustne gotowanie
Pączki z różą. 145

wchłonie (około 4-5 minut). Gotowe ciasto zostawiamy w misce, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut, żeby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na placek i grubości 1-1,5 cm i wycinamy szeroką szklanką krążki. Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę płatków lub marmolady i formujemy pączki, dokładnie zlepiając brzegi. Pączki układamy

Rozpustne gotowanie
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 130

ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie wyrabiamy i wałkujemy na 1-1,5 cm placek. Szeroką szklanką wycinamy krążki, a w każdym z nich wąskim kieliszkiem wycinamy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka układamy na ściereczce i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie

Rozpustne gotowanie
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 215

gładką masę).      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (lub blat) chwilę wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, następnie wałkujemy na około 1,5-2 cm placek, z którego szeroką szklaną wykrawamy pączki. Gotowe krążki ciasta układamy na oprószonej mąką stolnicy lub ściereczce, resztki ciasta zagniatamy i znów wałkujemy, wycinamy i tak do skończenia składników. Gotowe pączki

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe faworki (chrust). 206

przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i szybko zagniatamy ciasto (żeby pozbawić je nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza). Następnie ciasto dzielimy na pół i każdą część kolejno wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm i za pomocą radełka lub ostrego noża wycinamy prostokąty (o wym około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie

Rozpustne gotowanie
Pączki ósemki (precle) 123

podwoi objętość.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (lub blat) i delikatnie wyrabiamy ciasto (by je nieco odgazować). Następnie ciasto wałkujemy na 1 cm placek, wycinamy około 1 cm paseczki o długości 30-34 cm, formujemy wałeczek i splatamy ósemki. Gotowe pączusie odkładamy na ściereczkę, przykrywamy druga i pozwalamy im znowu wyrosnąć (około

Rozpustne gotowanie
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 173

wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już wszystkie są gotowe gotujemy partiami

Rozpustne gotowanie
Seromakowiec. 771

łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku

Rozpustne gotowanie
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 213

pozostał nieco twardawy, ale można również podsmażyć go nieco dłużej, żeby był miękki i rozpływał się w ustach). Studzimy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 3-4 mm i wykładamy nim formę. Ciasto gęsto nakłuwamy, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub specjalnymi kulkami i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka owsiane. 138

Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na placek o grubości 8 mm i szklanką wycinamy ciastka. Gotowe ciasteczka pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 8 minut. Studzimy na kratce. Gotowe

Rozpustne gotowanie