placek - 3000 przepisów (strona:96/200)

Naleśniki z owocowym twarożkiem 183

jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron.  Nadzienie: Do misy blendera przekładamy połówki owoców, ser biały i 2 łyżki jogurtu typu greckiego o smaku wiśniowym, wszystko razem miksujemy do połączenia składników

Słodkie okruszki
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 151

zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną

Salonik smaków
Ciastka śniadaniowe na maślance 139

kostkę i dodać do suchych składników. Wyrobić ciasto ręką, stopniowo dolewając maślankę z jajkiem. Zostawić ciut płynu do posmarowania ciastek. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawać ciastka szklanką. Ciastka smarować resztką maślanki z jajkiem. Piec ok. 30-40 minut. Zjadać ciastka po lekkim ostudzeniu. Można je podawać z dżemem

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki 302

delikatne. Następnie ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły. Jagodzianki pieczemy

Cakes By Kejt
Kruche ciasto z czereśniami i pianką 112

oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 134

margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części.  Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około

Kuchnia co dnia
Chili con carne. 166

minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla. Smacznego

Symfonia smakowa
Beza Pavlova z kiwi i truskawkami 111

Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż masę białkową na 2 okrągłe placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda

AZgotuj!
Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 130

biały oraz natkę z pietruszki. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego lub białego, cynamon i proszek z goździka. Po kilku

AZgotuj!
Szarlotka pachnąca orientem 132

alby ciasto zrobiło się elastyczne. 2. Jabłka zetrzeć na race dodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem

AZgotuj!
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 153

mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. 2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem. 3. Dowolnie podawaj naleśniki. Ja ponieważ sezon truskawkowy sie już skończył, podałam duże

AZgotuj!
Wiejska pizza z grzybami 106

ciasto ze składników. Odstaw w ciepłe miejsce. Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem. Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Piecz w 200 stopniach 30 minut. Kiedy będzie gotowa, rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli

AZgotuj!
Rozgrzewający placek ziemniaczany 118

Ogniste i rozgrzewające placki ziemniaczane. Ty decydujesz jaką będą miały moc.  U mnie było pół papryczki i sporo imbiru.  Składniki: 3 spore mączyste ziemniaki papryczka habanero czerwona cebula jajko łyżka maki łyżeczka soli 2 cm imbiru olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa zetrzyj w malakserze. Jeśli chcesz dodatkowo

AZgotuj!
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 120

surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części  i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju. Podawaj z buraczkami i kiełkami, albo

AZgotuj!
Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią 101

gram tartego parmezanu łyżeczka oregano Zawiń brzegi ciasta formując zakładki Zgrilluj cukinię Zgrilluj białą włoską cebulę Wstaw do piekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach  Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem. Moja rada:    Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie ostrzejsze

AZgotuj!