Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko,masło sól, mąkę i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Można podsypać mąką , ale nie zbyt dużo. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować placek o grubości 0,5 cm . Podzielić go na prostokąty równej wielkości i na każdy prostokąt nałożyć farsz, a następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku. Skleić. Obtoczyć krokiety w bułce
O kuchni z uczuciempieprz do smaku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka sezamu Zrób ciasto na pizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym
codojedzeniapszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser. Zwijamy w rulon, nacinamy u góry
VioletoweKucharzenieprzygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia. W między czasie robimy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli śmietana jest dla kogoś(...)kwaśna można dodać więcej cukru lub dodać bitą śmietanę waniliową w proszku. Jak ciasto wystygnie wykładamy na nie połowę bitej śmietany i przykrywamy 3 plackiem a na niego pozostałą część śmietany. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Kuchenne Wariacjewniosku że skoro Keti jest Gruzinką to chyba najlepiej by było jakby to co zrobimy też było z tych klimatów Mogły być gruzińskie pierożki chinkali czy też gruziński placek chaczapuri ale w sumie to już robiliśmy na warsztatach z Keti i chyba zostawimy to na kolejne takie grupowe zajęcia. Pytam Keti czy moglibyśmy zrobić coś słodkiego, coś co nierozerwalnie
Kuchenne Wariacjecebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku. W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną
Gaździnka warzywybornym smaku takich zerwanych prosto z krzaczka chyba nie muszę pisać. Można je również z powodzeniem zamrażać do późniejszego wykorzystania". Przepisy z jagodami Tort z owocami leśnymi Tort jagodowy Placek drożdżowy z jagodami Jagodzianki Lody jagodowe Deser jagodowy Migdałowe naleśniki z jagodami Zobacz także: Przepisy z truskawkami Przepisy z poziomkami Jabłecznik kasztelański
Wiem co jemmenu jako danie regionalne. Pierwszy spróbował go mój mąż podczas naszego pierwszego pobytu w Wiśle kilka lat temu i bardzo mu posmakowało, chociaż do tej pory nie był miłośnikiem placków ziemniaczanych. Czytaj więcej
Wiem co jempiec tradycyjny american pecan pay ale trochę o tym zapomniałam. Teraz to już niemożliwe, bo część orzechów została zjedzona przez domowników, a tego co zostało jest za mało na placek. Wystarczyło za to do upieczenia takich właśnie muffinek i nawet coś zostało. Będę więc musiała wymyślić coś jeszcze. Może jakiś mini pay". Czytaj więcej
Wiem co jemCoś dla tych, którzy lubią placki ziemniaczane. To taka ich pieczona wersja, trochę wzbogacona smażonym boczkiem i cebulką. Danie z kategorii tych tanich, prostych i smacznych" Czytaj więcej
Wiem co jemczas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc podstawę sernika. Sama masa serowa jest odchudzona, bez dodatku masła, jedynie z jajkami i małą ilością cukru. Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej
Wiem co jemotrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu
Wiem co jemkruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską
Wiem co jemrównież zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale nie tylko do wytrawnych dań, ale dzięki dodanym z dużym wyczuciem przyprawom można
Wiem co jemPonieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam foremkami jeżyki i kółeczka. Ciastka przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą być układane dość blisko siebie
Kuchenne zapiski Edyty