Zdrowe i smaczne placki z kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą. Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf
Tradycyjna Kuchniakulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany
Tradycyjna Kuchniaminut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką. Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki, na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem. Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika
Tradycyjna Kuchniaczekolady, 1 łyżka spirytusu. Wykonanie: Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć ze śmietaną, a gdy masa zacznie gęstnieć polać zimny placek
Tradycyjna Kuchniautrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka. Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną, aromatem i skórkami pomarańczowymi. Wykonanie placka: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Następnie wylać masę serową , posypać pozostałym startym na grubej tarce ciastem. Piec
Tradycyjna Kuchniadżemu, marmolady (lub tradycyjnie bita śmietana), cukier puder do posypki, tłuszcz do formy. Wykonanie: Mąkę posiekać dokładnie z margaryną i dolewając powoli śmietanę wyrobić ciasto. Rozwałkować cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, smarować dżemem i zawinąć w rurki. Ułożyć ( spojeniem do dołu) na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze
Tradycyjna KuchniaProste, szybkie i smaczne placki. Składniki: 1 cukinia 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki bułki tartej 1 cebula Pieprz i sól czosnkowa do smaku ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą, odcedzić z namiaru soku, dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszać masę, kłaść łyżką
Tradycyjna Kuchniałyżki gęstej śmietany 1 łyżka smalcu tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy 2 dag cukru pudru Składniki nadzienia jabłkowego: 1 ½ kg jabłek 15 dag cukru ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie placka: Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier z cynamonem, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem. Żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną, dodać do ciasta
Tradycyjna Kuchniawodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku razem z natką pietruszki. Z ciasta owsianego kształtować na dłoni placki, nakładać mięsny farsz, zawinąć i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Tradycyjna KuchniaSmaczny i niecodzienny sposób na placki fasolowe. Polecam również przepis na kotleciki fasolowe z marchewką Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 5 pieczarek 1 cebula 1/3 szklanki mleka 1 czerstwa bułka 2 jajka 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz ziołowy do smaku cząber do smaku majeranek do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć kilka godzin
Tradycyjna KuchniaPlacki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie
Tradycyjna Kuchniaodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka. Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki. Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie. Przed
Tradycyjna KuchniaNazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki 3 jajka 5 dag miodu ½ szklanki mleka masło klarowane do smażenia sok z cytryny z ½ Składniki polewy: ½ szklanki miodu ½ szklanki potłuczonych orzechów Wykonanie: Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać
Tradycyjna Kuchniasię elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić na 15 minut. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować małe kulki, rozwałkować na placki. Piec z dwóch stron na suchej patelni, po upieczeniu przechowywać w płóciennym woreczku
Tradycyjna Kuchniaminut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami
Tradycyjna Kuchnia