placek - 3000 przepisów (strona:123/200)

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką 152

jesienny chłód pyszny drożdżowy placek z kubkiem mleka czy kakao to najlepsze lekarstwo! Dziś mam przyjemność zaprosić Was na pyszne, puchate i mięciutkie drożdżowe bułeczki, takie do odrywania, ze śliweczkami i kruszonką. Są pyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka

Plate of Joy
Pszenne tortille 158

połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Smacznego

Plate of Joy
Ciasto ze śliwkami 156

Dzisiejsza propozycja to super prosty i super smaczny placek, do którego pasują wszystkie owoce! U nas skończyło się na śliwkach, bo w sezonie musi być chociażby jeden wypiek ze śliwkami! Prawda?  Przepis od niezawodnej  Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty

Plate of Joy
Pancake pełnoziarniste 149

pomarańcza  jogurt  Jajko i mleko mieszamy trzepaczką w  misce.  Dodajemy mąkę i kakao,  mieszamy do  połączenia składników.  Na rozgrzanej patelni  formujemy placki z 2 łyżek ciasta,   przerzucamy na drugą stronę, gdy na  powierzchni pojawią się bąbelki powietrza .  Placuszki podałam polane łyżką miodu oraz z  ulubionymi owocami

Cukier&Puder
Deser nieoczekiwany 195

deseru wystarczą jednak zwykłe naleśniki z dodatkiem kakao, aby naleśnik był brązowy i czekoladowy! I smażone raczej na małej patelni ,by można go było zamknąć na pół. Wierzch biszkopta-placka posmarowałam TRUSKAWELLĄ od ETERNO . Wierzch truskawelli posypalam obficie Migdałowym Przylądkiem – prażonymi ziarnami z kokosem- od  ZIARENKOWO serek mascarpone zmiksowałam z miodem oraz mocnym espresso. Polałam.Zlożyłam na pół

Z Kuchni Do Kuchni
Chrupiące ciasto kokosowe z białą czekoladą i nutellą 173

idealnie połączą. Studzimy i ucieramy. Nasączony biszkopt przekładamy masami. Nutellą smarujemy 1 i 2 biszkopt. Masę z czekoladą i Kasią na 1. Masę śmietanową smarujemy na 2 i 3 placek. Dekorujemy czekoladą, wafelkami i migdałami. Schładzamy przez minimum 12h.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tortilla z tuńczykiem 78

Składniki: tortilla pszenna tuńczyk w oleju suszone pomidory ser feta roszponka kiełki brokuł Sposób przygotowania: Na placek tortilli wyłożyć wszystkie składniki.Pamiętając,że jeszcze musimy ją zwinąć, w związku z czym nie może być ich za dużo.Układamy je jak najbliżej strony,którą będziemy zwijać. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pyszna tortilla z tuńczykiem 99

roszponka  kiełki brokuł  czerwona papryka   ser feta Sposób przygotowania: Pokroić paprykę i ser feta na kawałki. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka z zalewy. Następnie nałożyć na placek tortilli wszystkie składniki. Pamiętając przy tym,że nie może być ich zbyt dużo.Zwinąć tortillę i pokroić na kawałki. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Torcik "Pokusa" 93

ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok.  30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą kajmakową. Schładzaną przez 12 godzin śmietanę ubijamy na sztywno dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając 4 łyżki na dekorację góry).Posypujemy

Wielki apetyt
Pikantny indyk podawany z ravioli. 109

taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini

Wielki apetyt
Placki ziemniaczane 76

mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i  dokładnie połączyć za pomocą łyżki.Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Domowa polewa idealna 196

porażkę związaną z polewą. Gotowe polewy kupowane w sklepie kiepsko się rozpuszczają i zwykle na końcu wyskakują z nich gęste frędzle, a i tak nigdy nie wystarczają na cały placek. Wizja pięknego ciasta oblanego obficie czekoladą pryska w konfrontacji z rzeczywistością :) Domowej polewy można zrobić wystarczająco dużo, ale po zastygnięciu zamiast piękna i błyszcząca, robi się matowa. Do tego

Trzeci talerz
Kotlety mielone 156

namoczyć w mleku, delikatnie odcisnąć, dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i domową wegetą . Na sam koniec dodać wodę oraz roztrzepane jajka. Z gotowej masy formować placki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron, odkładać na ręcznik papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Calzone 145

pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch

NA MOIM TALERZU
Tarta z rabarbarem 196

plastry i dodajemy na szczyt stożka. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę i oddzielamy 3/4 z całości. Większą część  ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na  formie. Następnie gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu. Smarujemy nim  ciasto w formie. Rabarbar kroimy na kawałki i rozkładamy równomiernie na budyniu

ciastkarnia na kruchym spodzie