mleka 2 szalotki (lub pół cebuli) 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszu natki pietruszki sól, pieprz olej do smarowania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki (poza olejem) wrzucamy do blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli nie mamy blendera, cebulę, czosnek i ziemniaki(...)smarujemy go dokładnie pędzelkiem. Z masy tworzymy "kulki", układamy na papierze i zgniatamy formując placuszki (6 placuszków). Przy pomocy pędzelka smarujemy je z wierzchu odrobiną oleju. Pieczemy 20 -25 minut. Smacznego! :) Uwagi: Placki z piekarnika trzeba zjeść od razu po przygotowaniu, niestety gdy wystygną robią się twarde jak kamień
My Culinary ArtPlacki ziemniaczane bez dodatku mąki... Okrągłe, złociste, delikatnie chrupiące. Wyjątkowe dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany. Z dodatkiem cebuli, a bez mąki. Domowe, najlepsze! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 średnie cebule; 2 jaja; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych(...)pieprzem do smaku. Wymieszać. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 12 placków. Placki należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu. Gdy masa na placki chwilę postoi, może wymagać dodania 2 łyżek
Gospodyni Miejskateż dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę. Składniki - na około 15-17 placków 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku 3-4 łyżki mąki pszennej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki) 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Przygotowanie Ziemniaki(...)patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga - można oczywiście przygotować grubsze i większe placki, ale wówczas czas smażenia będzie dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę. Placki będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTortilla znana jest głównie z potraw kuchni hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Odmian Tortilli jest bardzo wiele. U Polsce najbardziej przyjęła się wersja pszenna znana głównie z kebabów
Słodka StronaKocham placki ziemniaczane...ale panuje taka wichura na zewnątrz że ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to wyjść do sklepu...Także z kilku pozostałych jeszcze ziemniaków zrobiłam placuszki z nutką marchewki...I były na prawdę przepyszne...Ostatnio dzieliłam się z wami postem odnośnie oleju i jego zastosowania w potrawach oraz sposobie ich przyrządzania...wnioski
NaKońcuJęzykacurry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przestudzić, przyprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natka pietruszki. Z ciasta ryżowego kształtować placki, nakładać farsz, zlepiać kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniabyła solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawać.Polecam też:Placki ziemniaczano-cebulowePlacki cukiniowo-czosnkowe
Monia miesza i gotujeolejem lnianym ~Składniki:40g płatków owsianych zmielonych na mąkę*20g otrębów owsianych*2 małe jajka2 łyżki jogurtu/maślanki/kefiru (co kto ma pod ręką)łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasłodkie jabłko+ dowolne dodatki ( u mnie syrop klonowy i olej lniany)*płatki i otręby możemy zastąpić 60g mąki pełnoziarnistejJabłko trzemy na dużych oczkach i mieszamy z resztą składników. Placki smażymy
Kuchenny Skrawek Niebazależności od tego jakimi składnikami dysponuję. Gdy np.zastępuję wieprzowinę kurczakiem, zamiast fasoli , używam kukurydzy i smakuje równie wybornie.Polecam. Składniki na placki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki kukurydzianej pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju woda, tyle ile zabierze mąka szczypta soli Składniki na farsz: 0,5 zmielonej łopatki lub karczku 1 puszka czerwonej drobnej fasolki(...)cieniutko rozwałkować. Smażyć na nagrzanej suchej patelni z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne bąbelki . Po usmażeniu placki włożyć z powrotem na patelnię i przykryć pokrywką.Łatwiej będzie je potem uformować. Rozgrzać patelnię i wlać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulkę i chwile ją podsmażać do zeszklenia, następnie dodać mięso i odsączoną fasolkę , dusić
Gosia gotujełyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprz ziołowy-susz warzywny do gotowania kaszy Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy(...)Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy
Maminek kulinarnybyć klejące, ale stanowić zwartą masę- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)- dłonie nasmarować olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości
Smakołyki Berenikiolej do smarowania ciasta pesto z liści rzodkiewki: liście z 1 pęczka rzodkiewek 30 g parmezanu 30 g płatków migdałów 1 duży ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sól do smaku sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 250 g koziego serka twarogowego (lub innego twarożku do smarowania) sól i chilli w płatkach do smaku(...)ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez ok. pół minuty na stronę. Na usmażonych podpłomykach rozsmaruj twarożek przy pomocy łyżki, posyp go solą
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek(...)posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapycha :) Składniki: 5 placków ziemniaczanych 1 średnia cebula 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kilka gałązek szczypiorku łyżeczka majeranku kilka płatków chili szczypta papryki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać olej, dorzucić masło i pokrojoną w piórka cebulę.Smażyć aż cebula się zeszkli. Placki pokroić w cienkie paseczki
Gosia gotujedodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, jogurt oraz mąkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Na rozgrzaną patelnią lekko posmarowaną olejem, nakładamy po 1 łyżce masy, smażymy placki z obu stron na złoto. Możemy podać placuszki z ulubionym sosem lub zjeść samodzielnie
słodki bratektarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Dużą łyżką kładź na rozgrzany tłuszcz placki, lekko przygnieć łyżką , aby były płaskie. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmij z patelni, połóż na papierowych serwetkach, aby ociekły
Przepisy i porady kulinarnebanana cynamon 50g zmielonych na mąkę płatków żytnich 130ml mleka Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę wszystkie składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem ważne jest to aby smażyć je na małym ogniu i przewracać dopiero kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnależą do "jednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje. Składniki: roszponka bakłażan owoc granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz Wykonanie: Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć
Mama Gotujeśmietana Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu
Monia miesza i gotujewydrążyć i kroić na plasterki. Wrzucić do masy, obtaczając owoc z obu stron.Smażymy na rozgrzanej patelni - najlepiej bez oleju, ale to już jak kto woli :) Olej odsączamy na kawałku ręcznika papierowego.Gotowe placki można posypać cukrem pudrem, ale ja wcinałam bez tego dodatku - według mnie niepotrzebnego.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdodajemy mleko bardzo dokładnie wszystko razem mieszając. Następnie dodajemy masło i kolejny raz wszystko razem mieszamy, następnie wbijamy jajka i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju tak, aby zarumieniły się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, w naszym przypadku był to syrop klonowy
Animelka Blogciasto i nawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą
Magiczne Życie Marty