placek na oleju - 1500 przepisów (strona:21/100)

Placki z marchewki 177

jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej sól, pieprz, kminek łyżka oleju do smażenia Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z rotrzepanym jajkiem i obiema mąkami. Doprawiamy do smaku. Patelnię smarujemy olejem, układamy po łyżce masy, rozsmarowując dość cienko.  Smażymy na rumiano z obu stron. Placki można jeść same lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie jako

Czerwona Porzeczka
Placki kukurydziane z serem żółtym 123

ząbek czosnku, sól do smaku, ketchup, olej do smażenia, szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę ugotować w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Wbić jajka, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, startą cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na jeszcze ciepłe placki kłaść po plasterku sera z dodatkiem ketchupu

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowiec w pikantnej wersji 121

dwóch godzinach wyłożyłam ciasto na posypaną mąką stolnicę (lub inną w miarę gładką powierzchnię) i rozgniotłam dłońmi długi, ale nie za szeroki placek. Jeśli ciasto za bardzo się klei do dłoni natrzyjcie palce olejem. Tak ułożone ciasto zostawiałam na około pół godziny. W tym czasie przygotowałam resztę składników, których listę znajdziecie poniżej. 250 g mozzarelli 250 g ulubionego żółtego

Pichceniomania
Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. 169

średnim ogniu ok. minuty. Ściągamy patelnię z palnika i posypujemy stewią z erytrytolem. Imbir dodajemy do masy dyniowej. Patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oleju kokosowego (w zależności od potrzeby, skraplam patelnię przed każdym smażeniem). Placki smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy polane syropem z agawy lub syropem klonowym i koniecznie posypane orzechami włoskimi! *Aby przygotować puree dyniowe wystarczy

Fill The Bowl
Kukurydziane placuszki na "Dzień Dobry" 152

chcemy się przy tym napracować. Zdarza się również taki czas kiedy np mamy paczkę naturalnych kukurydzianych chrupek i jakoś nieszczególnie wielmy jak je zagospodarować. Te placki to fajny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie/kolację. Składniki: 100g mąki kukurydzianej (lub tak jak u mnie paczka chrupek kukurydzianych 100g) pół szklanki mąki pszennej szklanka mleka duże jajko szczypta soli(...)kukurydzianą lub zblendowane chrupki na przemian z mlekiem oraz mąką pszenną. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy do smaku. Zdarza mi sie do tych placków dodawać również ok 30g startego żółtego sera. Smazymy na rozgrzanym oleju i zajadamy np z jogurtem naturalnym. Smacznego

ChilliJemy
Tortilla z tuńczykiem 78

Składniki: tortilla pszenna tuńczyk w oleju suszone pomidory ser feta roszponka kiełki brokuł Sposób przygotowania: Na placek tortilli wyłożyć wszystkie składniki.Pamiętając,że jeszcze musimy ją zwinąć, w związku z czym nie może być ich za dużo.Układamy je jak najbliżej strony,którą będziemy zwijać. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Jaglane placuszki, KONKURS! 161

ksylitolu (lub cukru) ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowe Qurrito 310

pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano 2 łyżki oleju 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. 3. Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym

Szefowa kuchni
PIZZA MOTYLEK 139

cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dzielena 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby

Z Majeczką w kuchni
Placki ziemniaczane 251

Placki ziemniaczane :) Dzisiaj coś innego :). Oto sprawdzony, prosty i szybki przepis na placki ziemniaczane ☺ Potrzebujemy: ½ kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Jajko Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach Cebulę również zetrzeć na tarce W masę wbić jajko i dodać mąkę Porządnie wymieszać Posolić i popieprzyć Smażyć

Bonapetit2xM
Chlebki z rozmarynem 134

Zaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana.Przy

Kulinarne przygody Gatity
Cukiniami sierpień się zaczyna... 130

solimy i zostawiamy na kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i przyprawami. Odsączamy cukinię i wrzucamy do placuszków. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą. I już mamy delikatne placki na obiad. Dla wielbicieli konkretów- radzę podać placuszki z rybą, albo innym mięsem.  I to tyle, bo mimo piątku mam dziś

les mirabelles
Placki z pieczonej dyni 177

Dzisiejszy przepis dedykuję Anecie i Pani Domu. Obie pytały o przepis na placuszki z dyni, więc postanowiłam je wczoraj przygotować. I to był

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane 118

Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną  i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie śmietana, a ostatni na deser z odrobiną cukru. Smacznego

Gosia gotuje
Placki warzywne (z cukinii) 189

Placki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę(...)pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym

Kuchnia co dnia