placek na oleju - 1500 przepisów (strona:16/100)

Placki dyniowe z nutą imbiru 218

śmietana Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu

Monia miesza i gotuje
Placuszki z szałwią, orzechami włoskimi i gruszką 174

wydrążyć i kroić na plasterki. Wrzucić do masy, obtaczając owoc z obu stron.Smażymy na rozgrzanej patelni - najlepiej bez oleju, ale to już jak kto woli :) Olej odsączamy na kawałku ręcznika papierowego.Gotowe placki można posypać cukrem pudrem, ale ja wcinałam bez tego dodatku - według mnie niepotrzebnego.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pancake - pyszne amerykańskie placki 312

dodajemy mleko bardzo dokładnie wszystko razem mieszając. Następnie dodajemy masło i kolejny raz wszystko razem mieszamy, następnie wbijamy jajka i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju tak, aby zarumieniły się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, w naszym przypadku był to syrop klonowy

Animelka Blog
Pączki z różą 164

ciasto i nawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą

Magiczne Życie Marty
PLACUSZKI DYNIOWO - ZIEMNIACZANE 198

dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy placuszek, spłaszczamy lekko (formujemy placuszki) i smażymy po kilka minut z każdej strony aż się

Smaczne Zdrowe
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 207

fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 334

końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy. Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki(...)resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)    Moje posty

Słodka Strona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 394

doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki(...)resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)  Moje posty

Słodka Strona
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1060

się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki(...)resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu.Moje posty

Słodka Strona
Kotlety owsiane faszerowane mięsem 147

ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku  razem z natką pietruszki.  Z ciasta owsianego kształtować na dłoni placki, nakładać mięsny farsz, zawinąć i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Placki dyniowe po indyjsku - CZAS NA DYNIĘ! 203

ziemniaków (ścieramy na tarce)- 1 ząbek czosnku- sól, pieprz- kolendra- łyżeczka cukru- 2 jajka- 4 łyżki mąki pszennejWszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują.Kurczak w curry indyjskim- 2 piersi z kurczaka- curry indyjskie płaska łyżka- sól- pieprz cytrynowy- 200 ml śmietanki 30%- świeże oregano

SMYKWKUCHNI
Pikantne placki kukurydziane 199

blendera i mieszamy, a następnie pozostaje tylko smażenie, to niestety trochę czasu zajmuje i jest nudne. Kiedy placki się smażą to można szybko ogarnąć kuchnie, a jak się usmażą to mamy co jeść i mamy czysto :) Co do placków. Smak hmm niby słodkie, ale nie. Smaku i wyrazistości nadaje sos lub sok z cytryny, same w sobie też(...)olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni, dużą łyżką wlewamy ciasto tworząc placki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 203

ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;) Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu! PLINCE 1kg ziemniaków 2 średnie cebule 3 całe jajka mąka pszenna mleko 3,2% sól pieprz olej do smażenia POMOĆKA pół kostki twarogu pełnotłustego 250ml(...)ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli nie mamy pod ręką twarogu mielonego (jak na sernik), zwykły ser dobrze jest zmielić przez maszynkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Placki ziemniaczane ze schabem wśrodku 195

tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 4 jaja ½ szklanki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia składniki na nadzienie: ½ kg schabu sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, utrzeć i dobrze odcisnąć(...)mąkę, jaja, sól i pieprz do smaku. Mięso wypłukać, pokroić na porcje, posypać solą czosnkową, pieprzem i bardzo cienko utłuc. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść cienki porcje ciasta ziemniaczanego wielkości ubitego mięsa, na wierzch placków układać rozbite, przyprawione mięso, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta ziemniaczanego. Smażyć z obu stron na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
56. Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy 179

ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej jajka, bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania