Potrzebne produkty; tortilla 16Sztuk (gotowe placki) kapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory 2Sztuki pierś z kurczaka 2Sztuki przyprawa do gyrosa łyżeczka pieprz łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone 2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez 250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki(...)obrany czosnek pokrojony w talarki, dodać olej, musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukier i gałkę muszkatołowa i to zblenderować. Odstawić na 15min do lodówki. 3. Do tej samej miseczki dodać jogurt grecki i starty na tarce ogórek świeży i wymieszać wszystko. 4. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć dodając przyprawę do gyrosa, papryki słodkiej
pichcisztociasto.Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamyi przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Wyjmujemy na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu a po wystudzeniu posypujemycukrem
Maminek kulinarnyBiszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową...Puszyste placki biszkoptowe.Między nimi warstwa bitej śmietany.Posmarowane na wierzchu masą krówkową.I oprószone orzeszkami ziemnymi.Proste, pyszne i eleganckie ciasto.Zapraszam!Składniki:Biszkopt:6 jaj;1 szklanka mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Bita śmietana:600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);2 łyżki żelatyny;1/3 szklanki(...)gorącej wody;3 łyżki białego cukru.Na wierzch:Puszka masy krówkowej (400 g);75 orzeszków ziemnych, niesolonych. Dodatkowo:Papier do pieczenia;Olej do wysmarowania papieru do pieczenia.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Oddzielić żółtka i białka jaj. Białka ubić mikserem na sztywną pianę.Do ubitych białek dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
Gospodyni Miejskasuszonych pomidorów w oleju 50 g oliwek w zalewie 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina tłuszczu do wysmarowania formy Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy oregano, sól, cukier, suche drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości(...)pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie
My Chcemy Jeśćziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz(...)kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Jajka pojedyńczo wbić do małych foliowych woreczków, doprawić solą i pieprzem. Zawiązać starannie woreczki i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować około 3-4 minut. W międzyczasie liście umytej boćwiny przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać. Na talerze wyłożyć po dwa placki, na wierzchu ułożyć
Gosia gotujeProponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki
W kuchennym oknie Ewylodówce.SKŁADNIKI200 gram mąki kukurydzianej100 gram mąki pszennej140 ml wody 1 łyżka oleju1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIEMąkę mieszam z solą w misce, dodaje olej i mi ponownie mieszam. Kiedy mąka połączy się z olejem dodaje wodę i zarabiam całość widelcem a następnie szybko wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję kule i odstawiam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielę(...)nakłuwać powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażony krążek zwijam na pół na małym wałku i zostawiam do ostygnięcia, aby zachował ładny kształt. Jeżeli zbyt długo będziecie smażyć placki to zrobią się twarde - ale nic straconego - można je połamać i zjadać jako przekąskę z salsą
Magiczna kuchnia Dariimlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem i pomidorkami posypane szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes
Kulinarny karnet ChristopheraZostał mi z obiadu woreczek ugotowanego ryżu więc na szybko na podwieczorek powstały małe chrupiące placki.składniki:1 woreczek ugotowanego ryżu ( użyłam białego Sonko
Monia miesza i gotujeżółty starty na tarce o małych oczkach. Ciasto powinno przypominać trochę surowe placki ziemniaczane Masę wyłożyć na płaską blachę piekarnika (z papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki
Za drzwiami kuchnidrobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów
Maminek kulinarny3 piersi z kurczakagotowe placki tortillisałata lodowapomidorki cherrypuszka kukurydzyczerwona papryka2 czerwone cebuleSkładniki na marynatę:łyżka przyprawy gyros1/2 łyżeczki papryki1 przeciśnięty ząbek czosnku4 łyżki olejuSkładniki na
Świat Domowej Kuchniwanilię. Ubijamy białko ze szczyptą soli. Do miski dolewamy mleka i ostrożnie mieszając dokładamy białko. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przelewamy masę. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok. 10min, po tym czasie placek obracamy. Dosmażamy, aż omlet będzie lekko rumiany i przed zdjęciem z patelni smarujemy masłem orzechowym tak by pokryło całą wierzchnią
Gawron w rosoleprzejmował W końcu nie codziennie je jemy Składniki na placki: 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki mąki łyżka cukru pudru 1 jajko łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy
NiePieprz.plDomowe placki tortilli można wykonać bardzo szybko, a nadzienie to tak w rzeczywistości tylko i wyłącznie nasze własne fantazje :) U mnie po świętach na stole stoi jeszcze rzeżucha, więc chciałam ją jakoś wykorzystać. Składniki: na 6-8 placków (w zależności od wielkości): 2 szklanki maki pszennej 160ml gorącej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju garstka rzeżuchy 2 łyżki
ChilliJemy