pizza z serem - 1000 przepisów (strona:53/67)

pizza z brokułem i kabanosem 173

Pizzę domową robię dość często. bo domownicy ją uwielbiają ale taka klasyczna jak zawsze już mi się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka.  Składniki: na ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży świeżych(...)mniejsze cząstki. Kabanosa pokroić. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać zimną wodą.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować  i posmarować sosem. Posypać połową mozzarelli i ułożyć dodatki. Wierzch posypać resztą sera i ziołami.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C na najniższą półkę i piec około 12-15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułki "ślimaki" 277

Jak to dobrze mieć znajomych, którzy również lubią kuchnię. Dzięki mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję

W kuchni u Moniki
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 145

Typowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Polecane do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – nawet jasnych. De Stefani Soler Marzem/Refos/Merlo jest kompozycją odmian Marzemino, Refosco, Merlot i Cabernet Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych(...)Dzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań.  I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest

królestwo garów
Calzone 6179

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor(...)posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać

Bullio
BEZGLUTENOWY CHLEB RAZOWY 196

wyrabiamy ciasto. Czekamy, aż urośnie. Znów delikatnie wyrabiamy i przekładamy do foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy).Przykrywamy ściereczką i znów czekamy, aż urośnie.Gdy wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym.Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem).Do upieczenia tego(...)zarazem rozpływający się w ustach.PS. gdy macie ochotę zjeść jeszcze gorący, to krójcie większe kromki, bo inaczej się rozrywa.Z pastą jajeczną, świeżo zrobioną ze swojskich jajek i swojskiego sera, smakował rewelacyjnie!(Tyle co zrobiony, a już mówimy o nim w czasie przeszłym, no!).Ps. chcecie przepisy na wspaniałe pasty kanapkowe? ;)Na blogu sami swoi, więc i brudny z pasty nóż

Wypisz Wymaluj
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 187

ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada(...)części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy

Rozpustne gotowanie
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 222

ciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony dłuższego

Moniki Smakołyki
pizzerinki – mini pizze 284

  składniki na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Hiszpańska carbonara 1617

Uwielbiam włoską carbonarę - to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego

Poezja smaku
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 161

200g chudego twarogu czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając(...)kogoś takiego 7. Ulubiony blog  wiele takich, jednym z nich jest  http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/ 8. Twoja ulubiona potrawa to? nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Małe drożdżowe co nie co… 242

wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi objętość. jest to najlepszy i najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam - ciasto wychodzi idealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany(...)piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych farszy - można dodać ser biały wymieszany z bakaliami i żółtkiem jajka; dowolne owoce (jagody mmiam!); kaszę gryczaną wymieszaną z serem białym i solą - pole do popisu jest ogromne! WIĘC... KOMBINUJCIE

sierotka maRysia w kuchni
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 222

niego noża, bo każda kromka daje się odłączyć od reszty. Potrzeba silnej woli, żeby nie zjeść go całego na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie(...)bardzo drobno, na mgiełkę. Super pasuje też świeża bazylia. Dwa lub trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie czosnek i miękkie masło, aż utworzą gęstą pastę. Odrobinę solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy na tarce.   Keksówkę o wymiarach 12 na 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy je na centymetrowe placki, najlepiej prostokątne

Karo in the Kitchen
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami 207

Makaron, kurczak, pomidory z puszki i mozzarella. Po prostu zwykła zapiekanka z cyklu co miałam to wymieszałam i zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.  składniki: ok 400

Monia miesza i gotuje
Potrawy na Sylwestra 245

idealnie nadadzą się do krakersów, pieczywa czy np. paluszków grissini. Kilka mięsnych potraw, które Wam podsuwam również można chwycić w garść, nie przestając się bawić np. szaszłyki czy tureckie pizze - lahmacun. Rybne potrawy na jeden kęs to kuleczki z tuńczyka, łososia lub sushi. Poza tym wiele innych. Zapraszam!   Mam nadzieję, że z tego zestawienia wybierzecie coś dla siebie(...)Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego

Codzienne Gotowanie
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 229

prostu pyszny! Orzechy są miękkie,  marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam!składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g mąki pszennej chlebowa450 g mąki pszennej(...)wyrastania,  łączeniem do góry, na 1 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania