Pożywna zapiekanka z ziemniaków i cienkiej kiełbaski. Ziemniaki można wcześniej podgotować wtedy czas pieczenia będzie krótszy, u mnie wersja z surowych. składniki: 1 kg ziemniaków 400
Monia miesza i gotujePożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację. Wszystkie składniki zapiekanki łączy w całość sos serowy. Zapiekanka palce lizać :) składniki: zapiekanka 400 g makaronu, u mnie castellane
Monia miesza i gotujepizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy. Możemy przygotować nadzienie wegetariańskie, mięsne lub rybne. Kluczem do sukcesu tej zawijanej pizzy jest doskonale cienkie, dobrze wypieczone ciasto. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu(...)się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Buon appetito! Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton ItaliaWyszła puszysta, słodka i zaskakująca. Rosnące ciasto otuliło sobą słodkie figi. Myślę że odrobina sera koziego dla zwolenników jego smaku dopełniła resztę. Mnie zaspokoił smak sosu z gorzkich pomarańczy. Latem zrobię taką z figami prosto z drzewa. Ciasto: 2 szklanki mąki 20 dkg drożdży piekarskich opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego(...)Piecz 220 stopni przez 20 minut Przygotuj os: 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka miodu z mniszka Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem
AZgotuj!umywalką znajdują się specjalne pedały. 2. Nie używaj łyżki do jedzenia spaghetti – to nietakt! 3. Nie jedz pizzy przy użyciu widelca i noża – kawałki pizzy bierze się do dłoni, dobre ciasto tak, jak szlachetny papier nie powinno być cięte. 4. Nie zamawiaj herbaty, chyba że boli cię brzuch – zostaniesz obrzucony troskliwym spojrzeniem(...)piasku z plaży na pamiątkę – można za to dostać mandat. Regulaminy niektórych plaż zabraniają także budowania zamków z piasku i kopania dołków. 8. Nie posypuj tartym serem spaghetti lub risotto z owocami morza – spowodowałoby to zmieszanie się intensywnych aromatów i przyćmiło „morski” charakter potrawy
Bon Ton Italiatortille klasyczną naturalną bez przypraw i zbędnej chemii. Dipy są naprawdę pyszne. Stopień trudności proste- w kilka chwil mamy fajne przekąski. Dip szpinakowy 200 g sera feta 200 g sera śmietankowego- ja użyłam twarogu delikatnego śmietankowego President 2 garście szpinaku baby cebula dymka lub mała papryczka chili sól i pieprz przygotowanie: 1. Wszystko zmiksować na gładki krem(...)sól, pieprz przygotowanie: 1. Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga jeżeli zostanie wam dip można go wykorzystać jako baza do pizzy lub można go wykorzystać w sosie do spaghetti
Kubki smakuZapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć
Kuchenne aromatyskładniki na ciasto: 300 g mąki 20 g drożdży 160 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem
Domowy Smak Jedzeniapyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki(...)Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw
Zdrowie na języku :PWspólne gotowanie z Formułą, z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał(...)pełnym majestacie prawa, a zgodę na eksperyment wydało grupie młodych ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła
mojewypiekiinietylkogorzkawa sałato-kapusta. :) Najbardziej popularne zestawienie, z którym się spotkałam, to friarielli zasmażane z czosnkiem i ostrą nutą papryczki ze smażoną kiełbaską. Takie połączenie trafia często do zupy, na pizzę, czy do środka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta(...)kiełbasy- w oryginale jest to surowa kiełbaska na świeżo przysmażana, ale ja użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego salami. Możecie użyć ulubionej wędliny o wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko podwędzany. Możecie też wymieszać różne gatunki. sól pół łyżeczki płatków chili olej Najpierw naszykowałam ciasto
Pichceniomaniasmakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas stroniły(...)łyżka oliwy (lub oleju)łyżka cukrułyżeczka solifarsz:duża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)3 ząbki czosnkuok. 40 g masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie)jajko + odrobina mleka do posmarowaniatymianek do posypania (opcjonalnie)Mini Calzone ze Szpinakiem- Sposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozpuszczamy
Słodka Stronaśliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2. Wafle z tunczykiem, kapusta kiszona 😊 3. Krewetki w ciescie ryżowym🍤 fasolka szparagowa(...)malinami i orzechami 2. Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3. Penne z ostrymi małżami 4. Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5. Ryżowa pizza z patelni 9 1. Mini protein cakes 2. Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3. Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe
Czarnawisienkabotaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj odpoczywam sprzątając, piekąc i czekając aż dzieci, które z Małżonem do babci wybyły, wrócą na pizzę :) Sama raczę się risotto z dynią i szałwią wg Donny Hay :) zapraszam i Was :) Risotto z dynia i szałwią łyżka oliwy 1 mała cebula, posiekana 12 listków szałwii + usmażone(...)wlewamy bulion, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gdy risotto będzie miało jeszcze troszkę płynna konsystencję wyjmujemy je z pieca. Odkrywamy, dodajemy sól, pieprz, masło i ser, mieszamy ok 2 minut by risotto zgęstniało. Przed podaniem posypujemy parmezanem i usmażonymi listkami szałwii
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj moja koleżanka wkleiła zdjęcie bagietki z pieczarkami. Wyglądała tak smacznie, że nie mogłam oderwać od niej oczu, a u nas niestety nigdzie takiej bym nie
W kuchni u Moniki