dobrej zabawy, wspólnego spędzenia czasu i nauki gotowania z wykożystaniem zdrowych składników - czym skorupka za młodu nasiąknie... :) Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto(...)pieprz do smaku. Przygotowanie: Ciasto Drożdże i cukier rozrobić w letniej wodzie, dodać sól i oliwę, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła
SzczyptaSmaQOboje z mężem uwielbiamy kuchnię w stylu meksykańskim. Tu tortille w trochę mniej tradycyjnej wersji bo z fetą. Szybko i smacznie, w sam raz na obiad
Mienta blogwyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 częsci. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut. Uwagi Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet żytniej(...)możecie zauyważyć ciemne ciasto, rogal zrobiony jest z mąki pszennej razowej. Aby rogal lepiej wyglądał na stole, przed wstawieniem go do piekarnika warto posmarować go z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pizza-Rogal Calzone domowy przepis 5.0 stars based on 100 reviews
Mr. TasteWykonanie banalnie proste, a smak i aromat czarujące... nasączone majerankiem...pycha! U mnie w domu zapiekane ziemniaki są takim typowym obiadem piątkowym, zaraz po ziemniakach z
Kuchenne aromatyboczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :) Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie&Ich" Nr. 3/2012 Składniki na 12 sztuk: 500 g ugotowanych(...)elPozo, Kaminiarz, itp.) 12-14 małych pieczarek 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego na grube krążki kila gałązek świeżego, posiekanego tymianku lub 2 rozmarynu 4 duże jajka (rozbełtane) 60 g startego sera górskiego , rolady ustrzyckiej lub dowolnego sera żółtego albo delikatnego wędzonego morska sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżka masła 1. Pieczarki kroimy na grube plastry, na patelni rozpuszczamy masło
Kuchnia Prezydentowejszynka z Parmy, rozsławiona na całym świecie. Kuchnia włoska znana jest wszędzie, dzięki swej prostocie i przede wszystkim dzięki lokalnym produktom nie do podrobienia. Znana z wyśmienitych makaronów, najsmaczniejszych serów, gdzie niewątpliwie królem jest parmezan, gorgonzola, mozzarella czy chociażby ricotta. Cucina italiana obfituje w ryby i frutti di mare, w niezliczoną ilość owoców, warzyw i ziół. Włosi to naród , który(...)dobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza. Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody, nie zjedzona i wyparta przez hamburgery. Słynne spaghetti, lasagne, pizza zachowały swoje "ja" i zostały na stałe wpisane do jadłospisów wszystkich kuchni świata. Kuchni włoskiej nie można nie lubić. Nie można jej nie kochać. Nie można jej nie pragnąć
Z Kuchni Do Kuchninadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :)Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny.Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych preferencji lub po prostu oczyszczamy lodówkę z zalegających produktów- tak jak to było u mnie :)Polecam przepis do wypróbowania, chociażby w ramach eksperymentu, a być może nieraz(...)pieprz* oliwa- do smarowania foremkiSos pomidorowy:* pomidory- 2 bardzo duże* czosnek- 1 ząbek* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka* przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprzDodatki:* brokuły* pieczarki* mozarella* pomidorki koktajlowe* szynka parmeńska* ser- (u mnie gouda) do posypaniaZaczynamy od robienia sosu.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.).Pod koniec gotowania dodać
Kraina Miodem Płynąca"Trochę wolnego czasu i już zaczynam się oglądać za jedzeniem. Też tak macie? To jest minus siedzenia w domu, zawsze znajdzie się ochota na coś do
Słodkie Przyjemnościcoś na g. Zakładamy oczywiście wariant taki, że język włoski znamy tyle co kot napłakał (ten, który paczy ciągle), a jeśli już coś kojarzymy z tego języka to: pizza, amore i bunga bunga. Otóż we włoskim języku znajdziemy jeszcze wspomniane słowo gnocchi, które mniej więcej wymawia się nioki. A coż to, a cóż to?A nic takiego jak nasze kopytka(...)zasmakował prawdziwych włoskich kopytek kojarzy je pewnie z czymś delikatnym. Czasami wystarczy odrobinę siły aby pod naporem języka i podniebienia te małe poduszeczki rozpłynęły się w ustach. Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino Robimy. Na ok. 4 porcje potrzebujemy: - 0,8 kg dużych ziemniaków (najlepiej kleistych) - ok. 130-150 g mąki pszennej - 100 g sera ricotta - 1 czubata łyżeczka
Right Behind The KitchenCiasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam
Gosia gotujeNazywam to danie bidą z PRL-u, ale obiektywnie rzecz biorac, bardzo je lubię. Dobra jakościowo mortadela, a taką mam w osiedlowym sklepie wędliniarskim, po odpowiednim
Gosia gotujeRicotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też
Monia miesza i gotujeOstatnio coraz częściej tęsknie za sezonowymi owocami i warzywami. Często przemycam choć te zagraniczne do obiadu, pomimo, że nie są tak smakowite jak bym tego chciała
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzień dobry, Co powiecie na pizzę, którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście. Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia(...)kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania. Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. przepis własny Składniki
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: Ciasto: Przepis oraz przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij . Farsz: parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż, 70 g zielonych
W kuchni u Moniki