pilaw - 98 przepisów (strona:3/7)

Pilaw z kolorowego ryżu, mieszanki morskiej i szpinaku 139

Pilaw to danie które robi się samo a smakuje wybornie. To ryż wymieszany z warzywami, czasami z mięsem, potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej czy na Bałkanach. Polecam to danie gorąco. U mnie mieszanka ryżu, który mi pozostał po innych daniach i mieszanka owoców morza. Pilaw z kolorowego ryżu, mieszanki morskiej i szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym 150

nienasyconych, witamin i minerałów, głównie magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny i poleca się ją cukrzykom, a ponadto ma działanie antyoksydacyjne. Tym razem chciałabym zaproponować wam a’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy, który może być świetną przekąską do pracy lub szkoły, czy jako dodatek do obiadu. Składniki: – 150g komosy ryżowej – 150g soczewicy czerwonej(...)kawałeczki, 20g nerkowców odkładamy do dekoracji. Ząbki czosnku przeciskamy i wraz ze wszystkimi składnikami mieszamy w misce. Nakładamy i polewamy sosem balsamicznym, posypujemy nerkowcami Smacznego! Artykuł A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Pieczona perliczka 151

leków. Dobrze przyrządzona perliczka dzięki lekkiemu akcentowi dziczyzny zasługuje na miano dania wykwintnego, a jej wartościowe mięso zadowoli niejednego zwolennika zdrowej żywności. Do prezentowanej poniżej perliczki podałam orientalny pilaw, a przepisem podzielę się z Wami w następnym poście:)   Składniki: 1 perliczka w całości (około 1300 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki(...)minut przed rozkrojeniem. Pozostały w naczyniu sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, redukujemy aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Perliczkę podajemy z przygotowanym sosem i orientalnym pilawem

Smakowity Blog Kulinarny
CYNAMONOWY PILAW Z BAKŁAŻENEM 213

Pilaw to aromatyczny ryż gotowany z warzywami z dodatkiem ziół, grzybów, suszonych owoców i przypraw. Moja propozycja to pilaw z bakłażanem i słodkawymi bakaliami, których smak podkreśla aromatyczny cynamon. Polecam:) POTRZEBUJEMY 1 bakłażan 1 szklanka ryżu basmati 1 duża cebula łyżeczka cynamonu 11/2 szklanki wo dy szczypta soli łyżeczka koperku 1/2 szklanki bakalii w tym orzechów i kilka sztuk daktyli

WYSPA SZCZĘSLIWA
Jesienny pilaw z dynią, szpinakiem i grzybami 164

Królowa jesieni dynia w akcji. Dziś wylądowała w całkiem wschodnim daniu czyli pilawie. Danie jest znakomite i bardzo pyszne, polecam serdecznie, dodatek szpinaku i grzybów zwiększa jeszcze walory smakowe dyni. Jesienny pilaw z dynią, szpinakiem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiszone liście winogron na "dolmy" 194

mnie już się kiszą młodziutkie liście winogron na "dolmy". Wypróbujcie! Można faszerować je czym nam się tylko podoba. Soczewicą, pilawem, bulgurem, mięsem... Można je rownież faszerować tak jak nasze tradycyjne gołąbki :) Mogą być gotowane, smażone, pieczone jak nam sie tylko podoba. Mają kwaśno-cierpki smak, dlatego że liście winogron bywają gorzkawe.  SKŁADNIKI: 60 liści winogron  ZALEWA: 1 litr(...)Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni, a następnie po pojawieniu się białego osadu i zmętnieniu wody wynosimy do zimnej piwnicy. Liście faszerujemy jak chcemy... soczewicà, pilawem, bulgurem, i czym nam się tylko wymarzy. :)                        Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Pilaw z grzybami 192

Pilaw z grzybami to danie pachnące jesienią, łatwe w przygotowaniu, można powiedzieć jednogarnkowe, pomidory sprawiają że danie nie jest mdłe, przed zapieczeniem,  można posypać startym serem żółtym,rewelacyjnie smakuje na gorąco:) Składniki 1/2 kg grzybów leśnych-rydze,koźlarze czerwone 200 g ryżu amerykańskiego 2 duże marchewki 2 duże pomidory 1 mała cebula 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy(...)osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw, wygładzić łyżką, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut, aby danie nabrało aromatu.   Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć porcje na talerze,jeść gorące

Wanilia i Kardamon
Pilaw z groszkiem cukrowym 103

Tradycja gotowania pilaw sięga już XVI i XVII wieku. Jego początki wywodzą się z Azji. Następnie zawędrował do Europy, gdzie trafił na stoły greckie a później nawet na polskie, by dziś stać się daniem u nas niemal zapomnianym. Pilaw przypomina dość mocno włoskie risotto czy hiszpańską paelle. Podstawową różnicą jest tutaj to, że do w odróżnieniu od tych dań zamiast

Milion Smaków
Risotto z warzywami. 149

dłuższa. Skąd wzięło się risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników biorących udział w wyprawach krzyżowych(...)wieku, kiedy te wyprawy się rozpoczęły, Arabowie doskonale znali zarówno ryż jak i samą potrawę. Na pokrewieństwo arabskiego pilawu i włoskiego risotta wskazują analogie w przygotowaniu obu potraw oraz używanych do nich przypraw. Zasadniczą różnicą wskazującą na włoski charakter risotta jest dodawane do niego wino - muzułmanom nie dodają wina. Info z  www.travelmaniacy.pl Nasza potrawa to prosty sposób przystosowany

vegetanie
Warzywa w roli głównej 202

TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes plaki, GrecjaWarzywa duszone po hiszpańskuKorzenny pilaw z bobemMuszelki z kalafiorem i botwinkąSzparagi i pomidorki grillowane

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej 2 - Letni hummus z bobu 170

Dzień dobry,Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią, a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu. Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób.Pastę z bobu przygotowuje się

Chilli Czosnek i Oliwa
DANIA NA RYŻU – PROSTE, SZYBKIE, WYJĄTKOWE 150

Risotto, paella, czy pilaw pomogą zamienić najnudniejszy ryż w całkiem... Artykuł DANIA NA RYŻU – PROSTE, SZYBKIE, WYJĄTKOWE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
zielony pilaw z bulguru i szpinaku 240

Turecką kaszę bulgur przygotowuje się na dziesiątki jeśli nie setki sposobów. Jest wyjątkowo smaczna i pożywna, a przygotowana w formie pilawu z kombinacją różnych warzyw potrafi zastąpić danie główne i sama stać się przewodnim tematem posiłku. Ta zielona wersja wymaga od Was ledwie pół godziny przygotowania, a zielony kolor pocieszy Wasze oczy, gdy za oknem jest szaro i ponuro

zobacz ich smak
KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM 148

pozwala wyczarować niesamowicie smaczne dania, które zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Można nadziewać nią warzywa, przygotowywać sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów. Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi. Na dodatek jest skarbnicą kwasu foliowego

Ostra na Słodko
Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym 184

języku greckim oznacza zgrabny makaronik w ksztacie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 286

robi, dobrze przechowuje i można je zjeść na zimno. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i sera halloumi.  Czwartek - Spanakorizo z fetą lub kurczakiem Spanakorizo to tradycyjny grecki pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, pomidorów i aromatycznych ziół. Jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego tak dobrze nadaje się do lunchboxa. W wersji wegetariańskiej podajcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw kokosowy ze szparagami i cukinią 159

Bezmięsne wiosenne danie o kremowej konsystencji  podobne do risotto , kokosowe nuty doskonale komponują się z delikatnymi warzywami jakimi są szparagi i cukinia, ten pilaw jest pyszny sam w sobie i doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej potrawy. To jedno z dań które w sezonie szparagowym najczęściej pojawia się w mojej kuchni, w wersji dla mięsożerców wystarczy dodać podsmażonego

Wanilia i Kardamon
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 477

mnie, co to jest i co z tego robię :) Z Mężem bardzo lubimy anyżowy smak tego warzywa, który świetnie komponuje się z daniami z ryb, np. w tym prostym pilawie. Tym razem wypróbowałam prosty patent na łososia, który znalazłam w telefonie na BBC Good Food , gdy kombinowałam obiad ze znalezionej w lodówce bulwy fenkułu :) Filety z łososia pieczone z dodatkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z grzybami leśnymi 135

Pilaw to pyszna i pachnąca propozycja na rodzinny obiad. Pełny warzyw i grzybów leśnych stanowi syty i zdrowy posiłek. Do przygotowania potrawy można także użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanych grzybów leśnych -200 g ryżu -1 duża marchew -1 mała pietruszka -2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych -1 duża cebula -2 łyżki oliwy z oliwek

Zielona Kuchnia
Ryż z botwinką, szparagami i jajecznicą 144

trochę botwinki i zakupiłam ryż basmati w markecie na tygodniu azjatyckim, mój ulubiony, pachnący ryż i sporo jajek. W rezultacie danie wyszło znakomite po połączeniu tych składników taki trochę pilaw warzywny. Chcecie wiedzieć jak je łączyłam? no to zapraszam na przepis. Ryż z botwinką, szparagami i jajecznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chińszczyzna z ryżem basmati 167

nosi miano „księcia ryżu”. Rośnie w Indiach i Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso

mojewypiekiinietylko
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 164

program BAKE, do wypieku - program do przygotowywania ryżu i kaszy na sypko, możemy regulować czas od 20 minut aż do 1,5 godziny - program pilaf - do przygotowywania różnych rodzajów pilawu - program dessert - do przygotowania deserów czekoladowych WYPIEKACZ dostępny jest w promocyjnej cenie tutaj:  http://bit.ly/2mMNkOb BREAD MAKER RBM-M1907E Obsługa urządzenia jest banalnie prosta, polega na umieszczeniu

SMYKWKUCHNI
Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry 193

kuchni. Jedyne co bym w nim zmieniła to ilość sosu. Sos jest dość pikantny ale jest go zbyt mało by pokrył kaszę. A może po prostu ugotować kaszę jako pilaw by nie była sucha? dodatki są do przemyślenia. Same pulpeciki z sosem polecam BARDZO! Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry pulpety: 1/2 szkl. zielonej soczewicy 1 łyżka oliwy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pilaw z kaszą bulgur 162

Pilaw z kaszą bulgur, mięsem mielonym, porem oraz marchewką to pomysł na szybki do przygotowania, jednogarnkowy i bardzo smaczny obiad. Warto dodać, że bulgur jest to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, która zawiera dość dużo błonnika, witamin z grupy B oraz niezbędnym minerałów. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z indyka 3/4 szklanki

Ugotować
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 138

Dzięki zawartości skrobi dania z ryżem są sycące, a sam ryż stanowi podstawę wielu znanych dań we wszystkich chyba kuchniach Świata. Z ryżu powstaje kremowe risotto, paela, sushi, arancini, pilaw, gumbo czy jambalaya, dodaje się go do zup, sałatek i farszu, należy po prostu do tych znanych i lubianych przez wszystkich. Składniki: 4 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 156

kuchnia narodów, bo przecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina. Lata ‘60 to wielka nadzieja pokładana w kukurydzy. Lata ‘80 to barszcz, a ‘90 pilaw z ryżu i jagnięciny. XXI wiek symbolizują bliny. A co z ‘70? Lata ‘70 to sałatka Olivier, czyli nic innego jak nasza sałatka warzywna, bez której ani w Polsce

Ugotowane pozamiatane
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1018

użyciu, szczególnie do siekania i krojenia dużych produktów (jak dynia czy kapusta). Bez problemu posiekacie nim dużą ilość pieczarek na małe kawałeczki. Patelnia Taurus Lubię gotować różne gulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo trwałego odlewanego aluminium, który dobrze przewodzi ciepło. Co dla mnie ważne

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 159

poprawiające pracę układu krążenia. Pistacje to więc bardzo zdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego śniadaniowego musli czy owsianki

Chilli Czosnek i Oliwa
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 163

kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie)  FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb)  DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju) BAKE (wypieki) PILAF (pilaw)  YOGURT (jogurt)  CHILLI (chili) STEAM (para) - „MASTERCHIEF” -  funkcja ustawienia czasu i temperatury podczas przygotowania oraz zapisywanie i odtwarzanie programów własnych  - podgrzewanie dań - do 24h - opóźnienie startu

Di gotuje
Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw) 213

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Pilaw ma różne receptury i inaczej przyrządza się go na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej - skąd został wypożyczony do różnych kuchni. Kasza bulgur, dzięki prostym składnikom może uzyskać naprawdę wyjątkowy smak. Moja rodzina ją polubiła właśnie w takiej postaci (bo ja od dawna ją uwielbiam). Danie jest proste

Di gotuje
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 243

zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pilaw ze szpinakiem i morelami 109

testujemy i eksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z  nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego  Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Pilaw z kurczakiem 263

znaleźć można w każdej kuchni :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3-4 marchewki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu sól, pieprz mielony … Czytaj dalej Pilaw z kurczakiem

czarrna od kuchni
Goodfood luty 2016 207

jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie porażała

greenscarf
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 130

Tarta z botwinką i jajkiem Burger z bakłażana z tzatziki Sałatka z pomarańczą i halloumi Szakszuka z dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw z bakłażanem i pistacjami Marchewka z miodem i tymiankiem Domowa sól ziołowa *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 187

/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Risotto to klasyczna włoska potrawa, która charakteryzuje się kilkoma zasadami. Po pierwsze: ryż. Powinien być włoski (np. Arborio, Carnaroli), ponieważ z długoziarnistego wyjdzie już pilaw. Po drugie: bulion.  Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku. Po trzecie: parmezan. Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta. Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym

Di gotuje
Pilaw ze szpinakiem i małżami 183

Pyszne danie które polecam na obiad. Lekko chrupki ryż, aromatyczne i kremowe małże i kwaskowe mango i szpianak a w rezultacie wykwintne danie. Koniecznie musicie to wypróbować. Pilaw ze szpinakiem i małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Włochy: Risotto alla milanese 146

rodzaj zboża. Pozyskanie go zawdzięczamy prawdopodobnie wyprawom krzyżowym i rycerzom, który podwędzili (lub kupili oczywiście) kilka worków białego złota Arabom. A sam przepis zapewne podpatrzono u arabskich kucharzy przygotowujących pilaw, którego baza - ryż podsmażany i rozmiękczany bulionem z dodatkiem szafranu - wygląda bardzo podobnie jak w risotto. Baza jest zwykle ta sama, wersje risotta różnią się natomiast przede wszystkim dodatkami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 174

możecie go kupić. Najbardziej popularny jest w Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy

Karo in the Kitchen
Pieczarki portobello z grzybowym pilawem 175

pyszny obiad. Wykorzystałam tutaj również najsmaczniejsze pieczarki jakie znam czyli wielkie portobello. Użyłam też krowiego włoskiego sera Quartirolo Lombardo, przepysznego. Zapraszam serdecznie, będzie smakować. Pieczarki portobello z grzybowym pilawem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej, czyli jak dałam się skusić "opakowaniu" 130

kolacji można.         Kuchnia polska według Elżbiety Adamskiej to także mozzarela, feta, fondue, gazpacho, krem z awokado, ravioli, rosyjska okroszka, beszamel, sałatka grecka, gnocchi, pilaw, krewetki, kofta, musaka i wiele, wiele innych. Nie ma za to, na przykład, krokietów, które w Polsce niezwykle się przyjęły. Może nie starczyło miejsca, gdy zdecydowała się umieścić w deserach: wodę

Życie zamknięte w smaku
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 113

cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel

królestwo garów
Polędwiczki z colą 123

Rozgrzwamy. Mięso opiekamy z każdej strony i zalewamy colą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, na niezbyt mocnym ogniu, przewracając od czasu do czasu.  Polędwiczki można podawać z pilawem z białego ryżu z warzywami, na który znajdziesz przepis na moim blogu.  R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Kotlet z wodorostem, czyli kieszonki schabowe faszerowane serem gouda i szpinakiem, w towarzystwie „tajnego składnika” :) 143

kolejnym plastrem. Kotlet składamy na pół, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy na gorącym tłuszczu. Kieszonki schabowe można podawać z frytkami, gotowanymi ziemniakami, pilawem, lub z czym kto lubi :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni

Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawy wegańskie 181

vrastaPasta z fasoli i suszony pomidorówTurecka sałatka z fasoliDuszona marchewka po tureckuFasulye pilakiHummus z południowych WłochSałatka na przeziębienieLibański ryż z soczewicąHummus z bobuGazpacho ekspresoweSałatka z kuskusuSałatka z fasolki szparagowejKorzenny pilaw z bobemGrillowane szparagi i pomidorki

Chilli Czosnek i Oliwa
Drób 189

Cytrynowa saltimboccaKurczak w stylu ChilindronSałatka z grillowanym kurczakiemPaella z kurczakiem i królikiemPilaw z kurczakiem i granatemTażin z kiszonymi cytrynamiKurczak z pomidorami i miodemPieczony kurczak z tzatziki

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki faszerowane ryżem 199

Przepyszne faszerowane papryki.   Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do pilawu, kupiony na Targach Natura Food. Ryż doprawiałam przyprawą do faszerowanych pomidorów, przywiezioną z Grecji, ale spokojnie zastąpimy ją suszonymi ziołami tj oregano, miętą, bazylią.  Bardzo dobrym dodatkiem okazał się szpinak, dzięki któremu

Stare Gary
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 219

zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny i mało kalorii (100 g suchego bulguru to 342 kalorii). Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Ta ostatnia jest używana głownie do pilawu, ale ja postanowiłam ją wykorzystać jako składnik sałatki,  Sałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza

Kulinarne przygody Gatity

Mało wyników?

pile (133) pilaw (98)

Proponowane wyszukiwania