Składniki: 5 udek 2 łyżki musztardy dijon 3 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam pikantnej z chili) 2 łyżki miodu sól pieprz chili w płatkach 2 plastry ananasa z puszki 3 ząbki czosnku w łupinach 4 łyżki syropu z puszki ananasa Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą(...)syropem z puszki ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy czosnek (rozgnieciony, w łupinach) i pokrojone plastry ananasa, na to układamy udka kurczaka i wlewamy pozostałą glazurę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Następnie pieczemy jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni by uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z ziemniaczkami
Mango PapajaBardzo łatwa w wykonaniu a w każdym domu ma swój indywidualny smak (wszystko zależy od przepisu i "ręki" gotującego. Zapraszam na moją pomidorową. Składniki: udo z kurczaka 3 duże marchewki pietruszka seler kawałek pora śmietana 2 puszki pomidorów włoskich w kawałkach (bez skóry) bazylię sól pieprz czarny ziarnisty jogurt naturalny Sposób przygotowania: Udo zalewamy wodą dodajemy obraną marchewkę(...)Następnie dodajemy pomidory i śmietanę. Miksujemy całość. Doprawiamy do smaku. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego (im bardziej wytrawny, tym lepiej), listkami świeżej, aromatycznej bazylii i przyprawiamy do smaku ulubioną, pikantną przyprawą ( u mnie Kamis -przyprawa ognista). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytdziś chcę zaproponować, to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Nie trzeba wymyślnych marynat, nie trzeba czekać. Wszystko idzie z marszu, wręcz taśmowo. A potrzeba tylko.... 4 udka kurczaka łyżka masła Marynata: szklanka keczupu łyżka skórki otartej z cytryny łyżeczka majeranku 2 łyżki sezamu 1/4 łyżeczki soli Udka tniemy na trzy mniejsze części, takie szybciej nam się usmażą(...)mięso aż będzie ładne rumiane. Ten zabieg pozwoli nam pozbyć się z mięsa sporo tłuszczu. Sami zobaczycie ile tłuszczu przybędzie na patelni. Keczup używamy jaki wolimy, ja wolę pikantny i takiego używam. Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika
Dieta moja pasjaWspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane(...)dobrą kwasowość. Pokazuje ogromny potencjał verdelho. Świetne do serów i ryb w bardziej treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami soczystych moreli i maślanym posmakiem. Wspaniale wyważone z dobrze zbalansowaną kwasowością, gęste i gł kie. Eleganckie z długim finiszem. Dobrze skomponuje
królestwo garówimprowizacja. Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba pomyliłaby to danie z prawdziwym bigosem., gdyż smakiem od niego nie odbiegała, nie było w niej tylu gatunków mięsa(...)kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść suszonych śliwek Poszatkowaną drobno kiszoną kapustę wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię w mojej kuchni ponad rok temu i można powiedzieć, że na stałe już wpisała się do mojego kanonu posiłkowego. Bardzo lubię robić ją w lecie; jest lekko kwaskowa, pikantna, zachwycająca świeżością warzyw, a z drugiej strony bardzo treściwa i jako jednodaniowy obiad zupełnie wystarczająca w jakiś upalny dzień. Miłośnicy kuchni meksykańskiej będą z pewnością nieco zaskoczeni lekkością tej zupy(...)nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy (150 - 200 g) 1 papryczka chili 2 gałązki świeżej kolendry 1 avocado 1 łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie) sól, świeżo
Kuchnia Prezydentowejsmaki lubię wtedy, gdy zostały zrównoważone przez nuty pikantne - stąd zdecydowałam się na zaostrzenie dżemu poprzez dodanie chilli, czosnku i imbiru i przełamanie smaku octem winnym. Dżem wyszedł słodko-pikantny, kwaśny i bardzo aromatyczny (trochę jak chutney z pomidorów). Myślę, że dzięki temu będzie miał więcej zastosowań, no bo kto by zjadł chipsa z czysto słodkim dżemem? Na pewno(...)się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta pieczony w cieście filo z dżemem pomidorowym
Chilli Czosnek i Oliwasuszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie(...)quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem z zielonych warzyw Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański Smacznego
Codziennik KuchennySposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki(...)wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C. Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem
Kuchnia w czekoladziełyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty 1 lyzka imbrowej pasty (obie pasty dostepne w sloiczkach lub tubkach ) 700g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonego w kostke okolo 2.5 cm do 3 2 lyzki naturalnego jogurtu 2 lyzki świeżej kolendry jak nie ma to mielonej lyzke 2 swieze zielone papryczki chilli 2 lyzki(...)cynamonu , papryczke chilli,garam masala,paste czosnkowa i imbrowa Ciagle mieszajac przez 5 min. 2. *dodajemy kurczaczka Smażymy okolo 5 min mieszajac do czasu az potrawa zacznie robic sie pikantna *dodajemy jogurt *i dusimy na srednim ogniu okolo 10 min *dodajemy kolendre, papryczki chilli *dusimy.okolo nastepnych 5 min Do zageszczenia polecam mąkę GRAM super SMACZNEGO
Viola cooks with passionzielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki(...)zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków. Ale, to nie wszystko. Nie dość, że przygotowanie zupy 5 smaków jest bardzo proste, to zajmuje naprawdę niewiele czasu. Poza tym jest pikantna i bezapelacyjnie pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zupa 5 smaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopotrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 3 łyżki, jabłka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki wątróbki kurczaka oczyścić, opłukać i zalać odpowiednią ilością mleka, schować do lodówki na kilka godzin, następnie wątróbki wylać na sito i opłukać obsypane mąką smazyć na mocno gorącym oleju na rumiano i przełożyć(...)cebuli z jabłkami jabłka z cebulą podsmażyć na oleju, dodac cukier, kucharka, majeranek wątróbki podać z cebulą z jabłkami do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO!!! przyprawa shoarma Royal Brand - smak: pikantna - zapach: harmonijny,lekki zapach wędzenia - zastosowanie: do mięs i na grilla - popularna przyprawa w krajach arabskich i Izraelu - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni LubięLimoux Oc Cellus 2011 (21,99 zł) to południowa Francja-Langwedocja i beczkowe chardonnay. W kieliszku znajdujemy przyjemne krągłe wino o sporej gęstości. Usta są dość potężne, lekko pikantne ze sporą kwasowością. W finiszu lekka goryczka. Mimo, że nie jestem zagorzałym zwolennikiem win różowych to Domaine Saint Ferréol Tavel 2014 (24,99 zł), pochodzące z apelacji Tavel z Doliny(...)taniny i troszkę goryczki. Lekka pieprzność i sporo ciała sprawiają, że wino pije się bardzo przyjemnie. To wino, w odróżnieniu od poprzednich nadaje się już do poważniejszych dań - grilowanych kurczaków a nawet karkówki. Idealne również do przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów
królestwo garówstrony na niedzielny obiad... Filet z kurczaka i pieczarki to zestawienie stare jak świat, ale zawsze można je trochę odmienić, by zaskoczyć domowników :-) SKŁADNIKI 1 duży podwójny filet z kurczaka 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 - 150 g sera żółtego (np. gouda) 1 jajko 2 - 3 łyżki mleka mąka, bułka tarta sól, pieprz tłuszcz(...)cebulę i przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy pieczarki, sól, pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Mięso posypujemy solą i pieprzem (jeśli pieczarki doprawiliście bardziej pikantnie, to teraz mięso doprawcie mniej, żeby całość nie była zbyt ostra). Na każdy kawałek nakładamy pieczarki z cebulą, a na nie ser żółty i zwijamy roladki (możecie je spiąć wykałaczkami
Czary - gary w kuchniDzięki uprzejmości Firmy Royal Brand miałam okazję zrobić szybki i bardzo smaczny obiad. To nie byłabym ja, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu . Zamiast sugerowanej piersi kurczaka użyłam karkówki. Nie powiem, dość sceptycznie podeszłam do tego zadania, ponieważ zraziłam się innymi gotowymi mieszankami przypraw. Które po przygotowaniu potrawy nie wiadomo jak smakowały. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zostałam bardzo miło(...)ryż. Podlałam odrobiną wody i po ok 5 min danie gotowe. Fenomenalny smak. Powiem, że jedyne co dodałam dodatkowo to odrobiną soli. Wyczuwalna każda przyprawa z osobna, nie jest pikantne, choć trafił mi się kęs z chili.. . Z czystym sumieniem polecam! I z miłą chęcią wrócę do tej przyprawy. Zapraszam do zapoznania się z ofertą sklepu. Powiem szczerze, oczopląsu
Malinowe Pocałunki