pikantny kurczak - 1000 przepisów (strona:51/67)

Domowa przyprawa Cajun 148

Dzisiaj zatem przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego mięsa. A nawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej bagienne obszary Luizjany. To ostra(...)jednego prawdziwego. Nawet gdybyśmy kupili kilka takich przypraw kilku różnych firm i porównali skład to okazało by się, że naprawdę bardzo mogą się różnić. Wspólna cecha jest jedna: to pikantna przyprawa. Ja starałem się skomponować dla was jednocześnie łatwą do przygotowania i bogatą w smak i aromaty przyprawę. 15 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 3 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture
Sajgonki majonezowe z piersią kurczaka i kolendrą 145

PIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 1 szalotka - 1/4 papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso, tak jak szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę. Tak przygotowany farsz(...)sposób . Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy nabiorą koloru i stwardnieją. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko-pikantnym lub każdym innym, na który mamy ochotę ;) Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pierś kurczaka nadziewana dzikim ryżem z orzechami. 157

ryżem. A  że dołączyłam do   akcji  zaRYŻykuj   i mam zapas przeróżnych produktów firmy  Uncle Ben`s  trzeba z nich korzystać.  2 piersi kurczaka woreczek  dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko jaja kurzego sól i pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki(...)były wyczuwalne, ale nie zdominowały nadzienia. Przestudzony ryż wkładamy do miski, dodajemy orzechy,  przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku. Nadzienie powinno być dość pikantne, ponieważ część smaku przejmie mięso i wszystko się ładnie zrównoważy. Na koniec dodajemy białko które zadziało jako spoiwo i możemy napełniać. Napełniamy kieszonki, ale nie zbyt mocno aby nam później

Dieta moja pasja
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 340

szparagowej w miodowo-musztardowym sosieSałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarelląSałatka z mango i kurczakiemTortilla española de patatasSałatka z ryżem kurczakiem i ananasemSałatka ziemniaczanaMeksykańska sałatka z kurczakiemKlasyczna sałatka jarzynowaSałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronamiWraps z kurczakiemŚledź w oleju z pieczonymi burakamiMarynowany surowy łosoś w przyprawachŚledź w sosie czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji(...)wersji lightTwarożek zwany bryndząPasta twarożkowa z pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna pasta twarożkowaDomowy majonez w słoikuSos tatarskiWędlinySchab z pończochy, czyli domowa wędlinaDomowy baleronSchab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 149

przyprawy oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, by każde ziarenko pokryło się dokładnie tłuszczem i przyprawami.               Ciecierzycę możecie doprawić według uznania, ja lubię pikantne przekąski, tak przygotowana cieciorka świetnie się do tego nadaje. Możecie jednak użyć też np. papryki słodkiej czy czosnku - tak czy siak będzie pysznie.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)szybko się przypalić.    Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :)   Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej

Cooking Monster
Burrito 196

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki

Bullio
Burrito 3233

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki

Bullio
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 395

zrobić z kawałkami mięsa obranymi z kostek kurczaka po ugotowaniu zupy ( tych malutkich ,,strzępków" z szyjki, skrzydełek od kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek(...)kotleciki. Smażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać  z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem

Buniabaje w kuchni
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 432

papierowych ręcznikach. Składniki wszystkich sosów mieszamy po kolei w osobnych miseczkach. Wszystko razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego(...)ORZECHOWY 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu hoisin lub sosu ostrygowego 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka sosu sojowego posiekane orzeszki do dekoracji SKŁADNIKI SOSU III – SOS PIKANTNY 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka srirachy lub ostrego sosu chili 1 łyżeczka miodu szczypior do posypania

Karo in the Kitchen
Galareta drobiowa 110

Rosół mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego

Gotowanie i blogowanie
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy. 128

właściwie nie wiem, czy nie powinienem postawić kukurydzy na pierwszym miejscu. Chociaż jest jej mniej, to bardzo wyraźnie zaznacza swą obecność. Całość jest bardzo aksamitna, lekko słodkawa i nieco pikantna dzięki dodatkowi pasty curry (oczywiście żółtej!). Składniki: 3 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki żółtej pasty curry 3/4 litra bulionu warzywnego(...)mleczko) i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Podawać z grzankami lub podsmażonym tofu (zamarynowanym w sosie sojowym i miodzie). W wersji niewegetariańskiej można podać z podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka

zadanie-gotowanie
Placki z cukinii 216

schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków: 1 młoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem.   The post Placki z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 195

lekka nutk ą pikanterii, ca ł ość jad ł o się wielce przyjemnie :)   201 6 : Jedyny mankament to niewielka ilość kury w potrawie - 3 kawa łki piersi z kurczaka, jakie przyozdabia ł y wierzch, wielkością nie oszałamiały... Kura jednak ostatecznie tu zwyciężyła! D anie zjadłam z wielk ą przyjemnością i smakiem. Dobrze wydane 10 PLN i pysznie wypełniony brzuch(...)tajskie smaki... 201 6 : Zaczn ę od kury . Dobra była! Miękka, nie przesma ż ona, świetnie doprawiona ostrymi sosami , z przyjemnie chrupiącymi warzywkami . Coś zdecydowanie dla amatorów pikantnych smaków, bo po jednym gryzie niemalże zionęło si ę ogniem! Osobiście nie mia ł am nic przeciwko takiej pikanterii :) Przechodz ę do ryżu - porażka... Zapowiadanych warzyw z lup ą trzeba było szukać

Grunt to przepis!