zupę polecam każdemu kto lubi pikantne, kwaśne i lekkie i aromatyczne dania :) To moja ulubiona tajska zupa. Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu
Jemy Pijemygęsta i dobrze doprawiona, lekko pikantna, tak jak lubimy;) Dzisiaj zrobiona ze szparagów zielonych i białych, można całość zmiksować, lecz przy niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;) Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki
Takie tam pichceniezasadzie prawie wszystkie zupy gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane lub wkładam w pikantne marynaty i potem obsmażam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili. Nie musicie się trzymać ściśle przepisu i możecie wymyślić swoje własne posypki:) Pizza pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem(...)opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej)2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki masłacukiersólpieprzDODATKOWO:mozzarellaser morskiparmezansalami albo ulubiona wędlinaoliwkipomidorki koktajlowepiórka cebuliSKŁADNIKI NA POSYPKI:pokruszone pikantne nachosygranulowany czosnek wymieszany z płatkami chilimaktarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimiWYKONANIECIASTO:Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody.W
Słodko-Słony Świat Ilonymrożony ), Farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, bazylia, czerwona słodka papryka, czerwona ostra papryka, 1 łyżka oleju, 1 świeża czerwona papryka, 5 kawałków suszonych pomidorów, 1/2 szklanki mrożonej kukurydzy, 1 szklanka mrożonego groszku, 200g startego sera żółtego, Sos majonezowo-czosnkowy: 200ml jogurtu naturalnego, 4 czubate łyżki majonezu, 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie
W kuchni u MonikiMichela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdej ułożyć porcję kapusty, kilka kawałków kurczaka, ogórki, pomidory i 2-3 łyżki Chunky Salsa. Przed zwinięciem posypać tortille żółtym serem. Następnie ciasno je zwinąć i podawać od razu. Ja proponuję wrapy na ciepło, jednak świetnie smakują także chłodne. Produkty z Lidla robią całkiem niezłe wrażenie. Zwłaszcza uniwersalne tortille i salsa - przyjemna, lekko pikantna, nadaje wyrazistości poszczególnym składnikom wrapów. Myślę
Pasja Smakucurry i papryką wędzoną. Kurczaka wędzonego kroimy w kostkę o podobnych wymiarach. Dodajemy do przestudzonego pęczaku i mieszamy z ananasem. Doprawiamy suszonym pomidorem, majonezem i musztardą. Wierzch dość obficie oprószamy pieprzem cytrynowym. Sałatka najlepsza następnego dnia, jak smaki się przegryzą. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków, żeby się najeść. Lekko słodkawa, z pikantną nutką dzięki curry i pieprzowi cytrynowemu. Pęczaku
Kuchnia po mojemukoniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub z bułką........SMACZNEGO!!!przyprawy z Indii GARAM MASALA Royal Brand do drobiu, mięs, ryb - produkt naturalny,nie zawiera glutaminianu sodu - opakowanie: 30 gram - smak: cierpki i pikantny - zapach: podobny do curry, aromat Indii
W Mojej Kuchni Lubięwędlina z udek kurczaka , ponieważ była mniej tłusta i bardziej delikatna w smaku. Wędlinę z łopatki możecie pokroić na plasterki i zamrozić. Dzięki temu, zawsze będzie mieć awaryjną porcję mięsa na kanapki. Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg łopatki wieprzowej 2 płaskie łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 2 łyżeczki przyprawy
Ugotowaćprzygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól
Kuchnia Beatyprzyprawiłam sprawdzoną przyprawą do kurczaka po staropolsku. I tak wstępnie upiekłam skrzydełka. Potem przygotowałam mini - marynatę diabelską i część z podpieczonych skrzydełek zamarynowałam w tej przyprawie. Dla każdego coś miłego - syn miał łagodne skrzydełeczka, a my piekielnie ostre "po amerykańsku" Czy to taka Ameryka to nie wiem - były na pewno smaczne i na pewno pikantne. Przyprawa dobra ale dla wypalonych
Kuchnia po mojemusmaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciemprzypaliła. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła
Poezja Smaków - blog kulinarnypiersi z kurczaka 300 g cukinii 200 g pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone) 3 ząbki czosnku 1 cebula 0,5 szkl bulionu drobiowego sól morska z pieprzem w młynku Kamis 0,5 łyżeczki papryki słodkiej Kamis 0,5 łyżeczki oregano Kamis 0,5 łyżeczki pomidory suszone z czosnkiem Kamis 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia
Ala piecze i gotuje